Kiwi jam

kiwijam
Kiwi jam
Print Recipe
kiwijam
Kiwi jam
Print Recipe
Ingrediënten
Notities

Bereidingswijze

  • Schil de kiwi’s en snij ze in kleine stukjes
  • De kiwi’s en het citroensap in een grote pan doen en goed roeren
  • Breng de kiwi’s aan de kook en laat ze op een middelhoog vuur koken totdat ze zacht worden, meestal duurt dat 20 minuten
  • Voeg de geleisuiker toe, roer goed door en breng de confituur aan de kook
  • Laat de confituur 4 minuten koken
  • Controleer of de jam voldoende gestold is. Dit doe je door een klein bordje in de koelkast te zetten voordat je begin
  • Haal het bordje uit de koelkast en schep er een eetlepel hete jam op
  • Laat de jam 1 tot 2 minuten afkoelen en hou het bordje schuin
  • Als de jam een vaste consistentie heeft dan is deze voldoende ingekookt
  • Anders moet de jam nog wat langer koken
  • Schuim de jam af (indien nodig) en vul de gesteriliseerde jampotten zo hoog mogelijk met de hete jam
  • Gebruik een trechter om morsen te voorkomen
  • Sluit de jampotten meteen en zet ze voor 5 minuten omgekeerd op tafel
  • Draai de na 5 minuten terug om en laat ze afkoelen
  • Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

    Courgette jam

    courgettejam
    Courgette jam
    Print Recipe
    courgettejam
    Courgette jam
    Print Recipe
    Ingrediënten
    Notities

    Bereidingswijze

  • Schil de courgettes en verwijder met een theelepeltje het zachte gedeelte van het zaad
  • Rasp de courgette en rasp ook de schil van de citroenen
  • Pers de citroenen en de sinaasappel uit
  • Breng de geraspte courgette, de citroenrasp, het citroen- en sinaasappelsap onder voortdurend omscheppen langzaam aan de kook
  • Laat de vruchten ongeveer 10 minuten zachtjes doorkoken
  • Voeg de geleisuiker toe en laat de massa nog 4 minuten flink bruisend koken
  • Controleer of de jam voldoende gestold is. Dit doe je door een klein bordje in de koelkast te zetten voordat je begint
  • Haal het bordje uit de koelkast en schep er een eetlepel hete jam op
  • Laat de jam 1 tot 2 minuten afkoelen en hou het bordje schuin
  • Als de jam een vaste consistentie heeft dan is deze voldoende ingekookt
  • Anders moet de jam nog wat langer koken
  • Schuim de jam af (indien nodig) en vul de gesteriliseerde jampotten zo hoog mogelijk met de hete jam
  • Gebruik een trechter om morsen te voorkomen
  • Sluit de jampotten meteen en zet ze voor 5 minuten omgekeerd op tafel
  • Draai de na 5 minuten terug om en laat ze afkoelen
  • Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

    Witlof jam met ui en appel

    witlofjam
    Witlof jam met ui en appel
    Print Recipe
    witlofjam
    Witlof jam met ui en appel
    Print Recipe
    Ingrediënten
    Notities

    Bereidingswijze

  • Snijd de witlof in kleine stukjes
  • Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd deze ook in kleine stukjes
  • Doe 1 eetlepel olie in een kookpan en stoof 500 gram van de fijngesneden witlof en de appelstukjes aan totdat ze zacht zijn
  • Voeg de azijn en de geleisuiker toe en roer goed door
  • Voeg de resterende witlof toe
  • Breng de jam aan de kook en laat deze ongeveer 20 minuten (zonder deksel op de pan) op een redelijk hoog vuur koken
  • Pel ondertussen de uien en snijd deze in kleine stukjes
  • Voeg na 20 minuten koken de uien toe
  • Breng de jam opnieuw aan de kook en laat deze op een redelijk hoog vuur nog 10 minuten koken
  • Vul de gesteriliseerde jampotten.
    Gebruik een trechter en vul zo hoog mogelijk
  • Draai de deksel erop en zet de jampotten voor 5 minuten onderste boven op tafel en draai ze terug om
  • Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

    Bramen jam

    bramenjam
    Bramenjam
    Print Recipe
    bramenjam
    Bramenjam
    Print Recipe
    Ingrediënten
    Notities

    Bereidingswijze

  • Spoel vers fruit altijd heel goed uit en leg dit eventueel, van tevoren, in wat zout water. Dan komen de meeste beestjes vanzelf weer bovendrijven. Vervolgens even afscheppen en afgieten
  • Was de bramen en breng deze aan de kook in een hoge (!) pan, samen met het citroensap, water en takjes munt. Totaal dient dit 30 minuten door te koken
  • Steriliseer ondertussen de jampot(jes) en deksels in een pan met kokend water: gewoon een paar minuten laten doorkoken
  • Giet de hete bramen jam door een bolzeef, om zo de takjes munt te verwijderen
  • Stop zowel het vruchtvlees als het sap terug in de pan, voeg de suiker toe en kook nog 10 minuten op middelhoog vuur
  • Roer hierbij goed over de bodem, zodat de jam niet vastplakt. (Het roeren gaat het beste met een spatel)
  • Laat de gesteriliseerde jampot(jes) even drogen aan de lucht, en schep hier voorzichtig de hete jam in
  • Sluit direct af met de gesteriliseerde deksels, en zet de potjes op zijn kop: deze trekken nu vacuüm tijdens het afkoelen
  • De jam is nu een paar maanden houdbaar. (Bewaren op een koele en donkere plek.)
  • Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

    Meloen-Perzik jam

    meloenperzikjam
    Meloen-Perzik jam
    Print Recipe
    meloenperzikjam
    Meloen-Perzik jam
    Print Recipe
    Ingrediënten
    Notities

    Bereidingswijze

  • Snij de perziken en meloen in kleine stukken
  • Breng de vruchten met het water en het citroensap aan de kook en laat de vruchten 10 minuten zachtjes koken
  • Zijn de stukken nog te groot? Prak de vruchten dan fijn met een vork
  • Voeg de geleisuiker toe en roer goed door
  • Breng de jam weer aan de kook en kook gedurende 4 minuten op een hoog vuur
  • Controleer of de jam voldoende gestold is
  • Dit doe je door een klein bordje in de koelkast te zetten voordat je begint
  • Haal het bordje uit de koelkast en schep er een eetlepel hete jam op
  • Laat de jam 1 tot 2 minuten afkoelen en hou het bordje schuin
  • Als de jam een vaste consistentie heeft dan is deze voldoende ingekookt
  • Anders moet de jam nog wat langer koken
  • Schuim de jam af en vul de gesteriliseerde jampotten zo hoog mogelijk met de hete jam
  • Gebruik een trechter om morsen te voorkomen
  • Sluit de jampotten meteen en zet ze voor 5 minuten omgekeerd op tafel
  • Draai ze na 5 minuten terug om en laat ze afkoelen
  • Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

    Jam van Rabarber en Kruisbessen

    Jam van Rabarber en Kruisbessen
    Jam van Rabarber en Kruisbessen
    Print Recipe
    Jam van Rabarber en Kruisbessen
    Jam van Rabarber en Kruisbessen
    Print Recipe
    Ingrediënten
    Notities

    Bereidingswijze

  • Zet een schoteltje in de vriezer of koelkast zodat deze goed koud kan worden en je later de dikte van de jam kunt controleren. Maak de jampotten en deksels goed schoon
  • Snij de rabarber in stukjes van ca 3 cm en doe deze met de kruisbessen en een klein scheutje water in een pan en breng dit aan de kook
  • Roer de geleisuiker er goed doorheen en breng het aan de kook. Kook de jam net zolang als aangegeven staat op de verpakking van je geleisuiker. Dit is vaak maar een paar minuten. De kooktijd gaat in op het moment dat de gehele massa borrelt en blijft borrelen, ook als je roert
  • Controleer de dikte van de jam op het koude schoteltje. Als het stolt is het goed, is het nog te dun dan kook je de jam nog wat langer
  • Als het voldoende gekookt heeft haal je de pan van het vuur. Verwijder eventueel nog het schuim als dat ontstaan is en vul de gesteriliseerde potten tot net onder de rand met de jam. Gebruik eventueel een jamtrechter om knoeien te voorkomen. Maak in elk geval de randen goed schoon voordat je de deksels op de potten draait
  • Laat de potten rustig afkoelen
  • Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

    Courgettes in het zuur

    Courgettes in het zuur
    Print Recipe
    Courgettes in het zuur
    Print Recipe
    Ingrediënten
    Notities

    Bereidingswijze

  • Was de courgettes en snijd het kontje en de kroon eraf
  • Snijd ze in de lengte door en verwijder de zaadlijsten
  • Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes van niet meer dan een cm dik
  • Maak de uien schoon en snijd ze in dunne ringen
  • Meng de courgettes met de uien in een grote kom en strooi het zout erover
  • Hussel het geheel nog eens goed door en laat dit enkele uren staan
  • Schep de groenten in een vergiet, spoel ze goed af met koud water en laat het uitlekken
  • Snijd de paprika in kleine blokjes.
  • maak een kruidenbuiltje van de laurierbladeren en de jeneverbessen
  • Breng in een grote pan de azijn, suiker, mosterdzaad, kurkuma, dillezaad en het kruidenbuiltje aan de kook
  • Laat dit enkele minuten koken en voeg de courgettes, ui en paprika toe
  • Breng alles weer aan de kook en laat het ongeveer vijf minuten koken
  • Vul de schone potten met de groenten, vul de potten tot de rand met het hete kookvocht en draai vervolgens de deksels op de potten
  • Zet de potten ondersteboven en laat ze 5 minuten afkoelen
  • Draai de potten weer om en laat ze verder afkoelen
  • Laat het zoetzuur minstens een week, liever drie weken, intrekken
  • Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

    Pruimen jam

    pruimen
    Pruimen jam
    Print Recipe
    pruimen
    Pruimen jam
    Print Recipe
    Ingrediënten
    Notities

    Bereidingswijze

  • De pruimen wassen (afdrogen) en ontpitten
  • De vruchten wegen en eenzelfde hoeveelheid geleisuiker afwegen (1 kg suiker per kg pruimen)
  • Geleisuiker is kristalsuiker waaraan citroenzuur en pectine is toegevoegd waardoor de jam sneller en beter kan indikken
  • Doe alles in een kookpot en zorg ervoor dat het fruit goed vermengd zit met de suiker
  • Breng het geheel al roerend (zonder water) aan de kook en laat het daarna nog enkele minuten doorkoken
  • Om te weten of de confituur goed is doe je een soeplepel van de geleiachtige substantie op een koud bord
  • Indien het niet verdikt, dan mag het nog even verder doorkoken
  • Doe de pruimenconfituur onmiddellijk in de potten
  • Draai de metalen schroefdeksels dicht en draai ze enkele minuten om
  • Na enkele minuten terug omdraaien en de bokalen laten afkoelen
  • Als het goed gelukt is heb je nu smeerbare pruimenconfituur
  • Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

    Rode bessen jam

    rodebessenjam
    Rode bessen jam
    Print Recipe
    rodebessenjam
    Rode bessen jam
    Print Recipe
    Ingrediënten
    Notities

    Bereidingswijze

    • De bessen wassen en uit laten lekken in een vergiet
    • Wilt u geen pitjes in uw bessen dan moet u deze eerst koken en dan door een neteldoek zeven
    • De bessen en het citroensap in een grote pan doen en goed roeren
    • Breng de bessen aan de kook en laat ze op een middelhoog vuur koken totdat de bessen open knappen, meestal duurt dat 10 minuten
    • Voeg de geleisuiker toe, roer goed door en breng de confituur aan de kook
    • Laat de confituur 4 minuten koken
    • Controleer of de jam voldoende gestold is. Dit doe je door een klein bordje in de koelkast te zetten voordat je begint
    • Haal het bordje uit de koelkast en schep er een eetlepel hete jam op
    • Laat de jam 1 tot 2 minuten afkoelen en hou het bordje schuin
    • Als de jam een vaste consistentie heeft dan is deze voldoende ingekookt
    • Anders moet de jam nog wat langer koken
    • Schuim de jam af (indien nodig) en vul de gesteriliseerde jampotten zo hoog mogelijk met de hete jam
    • Gebruik een trechter om morsen te voorkomen
    • Sluit de jampotten meteen en zet ze voor 5 minuten omgekeerd op tafel
    • Draai de na 5 minuten terug om en laat ze afkoelen
    Mogelijk doorWP Ultimate Recipe
    Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice