“Huisgemaakte” Lasagne

lasagne
“Huisgemaakte” Lasagne
Print Recipe
Porties
5 personen
Kook Tijd
150 minuten
Porties
5 personen
Kook Tijd
150 minuten
lasagne
“Huisgemaakte” Lasagne
Print Recipe
Porties
5 personen
Kook Tijd
150 minuten
Porties
5 personen
Kook Tijd
150 minuten
Ingrediënten
Notities

Bereidingswijze (tomatensaus)

  • Om te komen tot een overheerlijke tomatensaus heb je tijd nodig. Het is ideaal als de saus zo’n 2 uur op kan staan
  • Snipper de ui fijn, snijd de knoflook in heel dunne plakjes en spoel de tak rozemarijn even schoon onder de kraan
  • Doe de tomatensaus in de breedste pan met een dikke bodem die je hebt
  • Controleer voordat je de verpakkingen weggooit of er al zout aan de saus is toegevoegd
  • Is dat het geval; voeg dan in de bereiding van de saus zelf géén zout meer toe
  • Is het zonder, voeg dan wel zout toe – naar eigen gewoonte of smaak
  • Doe de uisnippers, de knoflook, de rozemarijntak, een scheut olijfolie en wat rode wijn bij de tomatensaus
  • Voeg aardig wat peper toe
  • Roer alles goed door elkaar en zet de saus op een middelhoog vuur
  • Blijf rustig roeren tot de saus net niet kookt
  • Als je damp van de saus af ziet komen, zet je de saus op een kleine pit op de laagste stand
  • Doe geen deksel op de pan en blijf enigszins in de buurt en roer af en toe
  • De saus wordt lekkerder naarmate er meer vocht verdampt
  • Iedere keer als de saus wat dikker wordt, leng je deze weer aan met een beetje wijn en olijfolie
  • Dit proces herhaalt zich in het gunstige geval een keer of vier-vijf

Bereidingswijze (groenten)

  • De groenten vormen straks lagen, net als de lasagnebladen
  • Zorg daarom dat je de courgette, prei en tomaten in mooie gelijke plakjes snijdt
  • Voor mooie handelbare plakjes prei geldt: zorg dat je de prei bij het schoonmaken niet overlangs doorsnijdt
  • En snijd ze niet te dun. Zeg, een halve centimeter
  • De tomaten snijd je vanaf het kontje, zodat je zo weinig mogelijk ‘resten’ hebt
  • Deze resten kun je prima kwijt in de saus
  • Heb je geen tijd of zin om de groenten te snijden, dan kun je ook Italiaanse roerbakgroenten gebruiken
  • Niet vergeten deze te roerbakken voor het gebruik

Bereidingswijze (gehakt en de saus)

  • Rul het gehakt in een koekenpan
  • Je hoeft geen olie of boter toe te voegen omdat er voldoende vet in het gehakt zit wat vrijkomt tijdens het braden
  • Voeg wat peper toe
  • Verwijder de rozemarijntak uit de saus
  • Meng de saus met het gehakt

De lasagne maken

  • Maak ruimte op je aanrecht en verzamel alle ingrediënten om je heen: de pan met saus, de gesneden groenten, de plakjes ham, de lasagnebladen en een ovenschaal
  • Je hoeft de bladen overigens niet voor te koken
  • Begin met een dun laagje saus op de bodem van de schaal
  • En als ik schrijf ‘dun’, dan bedoel ik ook dun
  • Leg er één laag lasagnebladen op, duw de bladen een beetje aan
  • Dan weer een dun (uitroepteken) laagje saus
  • Dan leg je plakjes courgette en vervolgens een laag tomatenschijfjes in de ovenschaal, gevolgd door een dun laagje saus, een laag lasagnebladen en weer een dun laagje saus
  • Dan is de prei aan de beurt, leg de plakjes zo sluitend mogelijk neer en volg weer met een laag tomaten
  • Nu is het tijd voor een bijzondere smaakmaker – ooit zo ontstaan omdat de ham op moest
  • Verdeel de ham over de tomatenplakjes en volg weer met een laagje saus
  • Als je nog voldoende saus overhebt, dan kun je nog een lasagnebladenlaag leggen en de saus in de volgende laag opmaken
  • Als je niet van kaas en/of bechamelsaus houdt, sluit dan dit lasagnebouwwerk af met nog een laag dungesneden tomaten en bestrijk deze nog even met een beetje olijfolie
  • Dan kan het de oven in
  • Voor de liefhebbers van de originele aanpak: bereid de bechamelsaus zoals staat aangegeven op de verpakking
  • Of maak de bechamelsaus zelf met melk, boter en bloem. De saus wordt verwarmd en over de lasagne gegoten
  • Je maakt het af met een laagje geraspte kaas
  • In de oven en aan tafel
  • De lasagne gaat 30 minuten in de oven
  • Laat de bovenkant mooi bruin worden
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Comments are closed.

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice