zp3

Zeeuw-Portugese mosselen

Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht Vis
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 2 kilo mosselen
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 uien gesnipperd
  • 1 bosje peterselie
  • 1 rode paprika
  • 1 plak gekookte ham of 50 gram spekblokjes
  • 3 el olijfolie
  • 1 laurierblad
  • 100 gram chorizo in reepjes of blokjes
  • 20 gram boter
  • cayennepeper of tabasco
  • 1 glas droge witte wijn

Notities

Bereidingswijze
  • Controleer de mosselen. Gooi kapotte exemplaren of mosselen die na een tik niet meer dicht gaan weg. Verwijder baarden.
  • Verhit de olijfolie in een cataplana, een Portugese pan, of een mosselpan, wok of hapjespan. Doe de helft van de knoflook en de helft van de mosselen in de pan. Leg hier de helft van de gesneden groenten, de peterselie, het laurierblad, de chorizo en de ham op. Dek deze laag toe met de rest van de mosselen, het klontje boter en de overgebleven groenten, knoflook, ham, chorizo en peterselie. Strooi er cayennepeper op.
  • Giet de wijn in de pan en breng aan de kook.Temper de hittebron. Laat mosselen en het groentekruidenmengsel ongeveer 25 minuten met het deksel op de pan staan. Schep de inhoud van de pan af en toe om.
  • Als alle mosselen zich geopend hebben is het gerecht, dat ten slotte met koriander wordt bestrooid, klaar. Het kookvocht van de mosselen kan als soep worden gegeten.
  • Eet bij dit gerecht frietjes, stokbrood of rijst en een salade.