bloemkoolovenschotelkip

Bloemkool ovenschotel met kip

Bereidingstijd 2 uur
Totale tijd 2 uur
Gang Ovenschotels
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 1 kilo kipfilet
  • 800 gram kruimige aardappels geschild
  • 1 bloemkool groot
  • 2 el kipkruiden
  • 1 el zwarte peper uit de molen
  • 1 tl paprikapoeder
  • 4 tenen knoflook
  • 1 el olijfolie
  • 1 klontje boter
  • 1 handje verse koriander fijngehakt
  • 150 gram geraspte oven kaas
  • voor de saus:
  • 70 gram boter
  • 4 el bloem
  • 1 kip bouillonblokje
  • 750 ml warm water
  • 250 ml kookroom
  • zeezout naar smaak
  • zwarte peper uit de molen
  • 1/2 tl chilivlokken
  • 1 handje verse koriander gehakt

Notities

Bereidingswijze
  • Snijd de geschilde aardappelen in kleine stukjes van ongeveer een centimeter
  • De bloemkool maak je schoon en snijd je in kleine roosjes
  • Hussel de aardappel en bloemkool door elkaar en doe ze in je ovenschaal
  • Snijd de kipfilet in blokjes van 2 bij 2 centimeter
  • Voeg de kruiden en knoflook toe
  • Verhit een (gietijzeren) pan. De pan moet heel heet kunnen worden
  • Je roerbakt de kip met kruiden en knoflook op hoog vuur even voor een minuut of vijf
  • De kruiden komen dan beter tot hun recht en de knoflook smaakt lekkerder als deze wat aangebakken is
  • De kip krijgt er een extra mooi kleurtje van. Het is niet de bedoeling dat je de kip gaar bakt!
  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Nu is het tijd om de saus te maken
  • Verhit de boter en bloem en bak deze voor een paar minuten. Roeren doe je het makkelijkste met een garde
  • Daarna verkruimel je het bouillonblokje in de pan en doe je er beetje voor beetje al roerende het water bij
  • Daarna kan ook de room erbij
  • Breng de saus voor de bloemkool ovenschotel aan de kook
  • Breng het ondertussen op smaak met wat zeezout (eerst even proeven!), wat zwarte peper uit de molen en de chilivlokken
  • Na een paar minuten koken is de saus wat dikker
  • Zet het vuur uit en roer er de fijngehakte verse koriander of peterselie door
  • Meng de stukjes kip door de aardappel en bloemkool
  • Probeer de aardappel zoveel mogelijk onderin de schaal te duwen. Dan garen ze goed in de saus
  • Giet de saus over de bloemkool ovenschotel
  • Strooi de kaas er over heen
  • Bak de bloemkool ovenschotel op 180 graden 4D warmte af in ongeveer 1 uur en 15 minuten
  • Voila! Laat de bloemkool ovenschotel een klein beetje afkoelen en strooi de fijngehakte verse koriander of peterselie er overheen
  • De bovenkant is een beetje krokant. Onder het krokante laagje vindt je de lekkere saus met aardappelen, kip en bloemkool