
Boeuf Bourguignon
Ingrediƫnten
- 1,5 kilo riblappen of sukadelappen
- 1 tl zout
- 0.5 tl peper
- 150 gram bacon blokjes
- 1 wortel in plakjes
- 1 potje zilveruitjes
- 1 el olijfolie
- 1 fles rode wijn
- 3 teentjes knoflook
- 2 el bloem
- 1,75 liter runderbouillon
- 1 tl tomatenpuree
- 1 tl verse tijm
- 1 handje bladpeterselie fijngesneden
- 1 laurierblaadje
Notities
Bereidingswijze
- Bak de spekblokjes lichtbruin met de olie
- Haal ze uit de pan en leg ze apart
- Snij het vlees in grote stukken, kruid het met zout en peper en bak die in de pan aan alle kanten bruin
- Doe het vlees bij het spek
- Bak de groenten in het zelfde vet lichtbruin en bewaar in een aparte schaal
- Doe het vlees in een ovenschaal of kasserol met het spek en strooi de bloem erover
- Schud het vlees zodat alles met bloem bedekt is
- Doe het vlees 4 minuten in een tot 230 graden voorverwarmde oven
- Haal de schaal er na 4 minuten uit, schud het om en doe het weer 4 minuten in de oven
- Het is klaar als er een mooi bruin korstje omheen zit
- Verlaag de oven naar 165 graden
- Doe de gebakken groenten bij het vlees en voeg de wijn of bouillon toe totdat het net onder staat
- Doe de tomatenpuree, het knoflook, de kruiden erbij en breng het op het vuur tegen de kook aan
- Doe de deksel op de pan en zet die 2,5 tot 3 uur in de oven
- Maak de champignons schoon en snij ze in kwarten
- Voeg ze een half uur voor het einde van de stooftijd toe samen met de uitgelekte zilveruitjes
- Haal het vlees en de groenten uit de pan
- Zeef het vocht met en kook het in totdat het blijft plakken aan de achterkant van een lepel
- Doe alles bij elkaar in de pan en dien het op met aardappelen