Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon

Bereidingstijd 3 uur
Totale tijd 3 uur
Gang Hoofdgerecht Vlees
Porties 5 personen

Ingredi├źnten
  

  • 1,5 kilo riblappen of sukadelappen
  • 1 tl zout
  • 0.5 tl peper
  • 150 gram bacon blokjes
  • 1 wortel in plakjes
  • 1 potje zilveruitjes
  • 1 el olijfolie
  • 1 fles rode wijn
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 el bloem
  • 1,75 liter runderbouillon
  • 1 tl tomatenpuree
  • 1 tl verse tijm
  • 1 handje bladpeterselie fijngesneden
  • 1 laurierblaadje

Notities

Bereidingswijze
  • Bak de spekblokjes lichtbruin met de olie
  • Haal ze uit de pan en leg ze apart
  • Snij het vlees in grote stukken, kruid het met zout en peper en bak die in de pan aan alle kanten bruin
  • Doe het vlees bij het spek
  • Bak de groenten in het zelfde vet lichtbruin en bewaar in een aparte schaal
  • Doe het vlees in een ovenschaal of kasserol met het spek en strooi de bloem erover
  • Schud het vlees zodat alles met bloem bedekt is
  • Doe het vlees 4 minuten in een tot 230 graden voorverwarmde oven
  • Haal de schaal er na 4 minuten uit, schud het om en doe het weer 4 minuten in de oven
  • Het is klaar als er een mooi bruin korstje omheen zit
  • Verlaag de oven naar 165 graden
  • Doe de gebakken groenten bij het vlees en voeg de wijn of bouillon toe totdat het net onder staat
  • Doe de tomatenpuree, het knoflook, de kruiden erbij en breng het op het vuur tegen de kook aan
  • Doe de deksel op de pan en zet die 2,5 tot 3 uur in de oven
  • Maak de champignons schoon en snij ze in kwarten
  • Voeg ze een half uur voor het einde van de stooftijd toe samen met de uitgelekte zilveruitjes
  • Haal het vlees en de groenten uit de pan
  • Zeef het vocht met en kook het in totdat het blijft plakken aan de achterkant van een lepel
  • Doe alles bij elkaar in de pan en dien het op met aardappelen