
Bramenjam
Ingrediƫnten
- 500 gram bramen
- 1/2 citroen alleen het sap
- 100 ml water
- 2-3 takjes verse munt
- 300 gram (gelei)suiker speciaal
Notities
Bereidingswijze
Spoel vers fruit altijd heel goed uit en leg dit eventueel, van tevoren, in wat zout water. Dan komen de meeste beestjes vanzelf weer bovendrijven. Vervolgens even afscheppen en afgieten
Was de bramen en breng deze aan de kook in een hoge (!) pan, samen met het citroensap, water en takjes munt. Totaal dient dit 30 minuten door te koken
Steriliseer ondertussen de jampot(jes) en deksels in een pan met kokend water: gewoon een paar minuten laten doorkoken
Giet de hete bramen jam door een bolzeef, om zo de takjes munt te verwijderen
Stop zowel het vruchtvlees als het sap terug in de pan, voeg de suiker toe en kook nog 10 minuten op middelhoog vuur
Roer hierbij goed over de bodem, zodat de jam niet vastplakt. (Het roeren gaat het beste met een spatel)
Laat de gesteriliseerde jampot(jes) even drogen aan de lucht, en schep hier voorzichtig de hete jam in
Sluit direct af met de gesteriliseerde deksels, en zet de potjes op zijn kop: deze trekken nu vacuüm tijdens het afkoelen
De jam is nu een paar maanden houdbaar. (Bewaren op een koele en donkere plek.)