bramenjam

Bramenjam

Gang Jam maken

Ingrediënten
  

  • 500 gram bramen
  • 1/2 citroen alleen het sap
  • 100 ml water
  • 2-3 takjes verse munt
  • 300 gram (gelei)suiker speciaal

Notities

Bereidingswijze
  • Spoel vers fruit altijd heel goed uit en leg dit eventueel, van tevoren, in wat zout water. Dan komen de meeste beestjes vanzelf weer bovendrijven. Vervolgens even afscheppen en afgieten
  • Was de bramen en breng deze aan de kook in een hoge (!) pan, samen met het citroensap, water en takjes munt. Totaal dient dit 30 minuten door te koken
  • Steriliseer ondertussen de jampot(jes) en deksels in een pan met kokend water: gewoon een paar minuten laten doorkoken
  • Giet de hete bramen jam door een bolzeef, om zo de takjes munt te verwijderen
  • Stop zowel het vruchtvlees als het sap terug in de pan, voeg de suiker toe en kook nog 10 minuten op middelhoog vuur
  • Roer hierbij goed over de bodem, zodat de jam niet vastplakt. (Het roeren gaat het beste met een spatel)
  • Laat de gesteriliseerde jampot(jes) even drogen aan de lucht, en schep hier voorzichtig de hete jam in
  • Sluit direct af met de gesteriliseerde deksels, en zet de potjes op zijn kop: deze trekken nu vacuüm tijdens het afkoelen
  • De jam is nu een paar maanden houdbaar. (Bewaren op een koele en donkere plek.)