courgettejam

Courgette jam

Gang Jam maken

Ingrediƫnten
  

  • 1 kilo courgettes schoongemaakt
  • 1 kilo geleisuiker / confituursuiker verhouding 1 kilo suiker voor 1 kilo fruit
  • 2 citroenen
  • 1 sinaasappel

Notities

Bereidingswijze
  • Schil de courgettes en verwijder met een theelepeltje het zachte gedeelte van het zaad
  • Rasp de courgette en rasp ook de schil van de citroenen
  • Pers de citroenen en de sinaasappel uit
  • Breng de geraspte courgette, de citroenrasp, het citroen- en sinaasappelsap onder voortdurend omscheppen langzaam aan de kook
  • Laat de vruchten ongeveer 10 minuten zachtjes doorkoken
  • Voeg de geleisuiker toe en laat de massa nog 4 minuten flink bruisend koken
  • Controleer of de jam voldoende gestold is. Dit doe je door een klein bordje in de koelkast te zetten voordat je begint
  • Haal het bordje uit de koelkast en schep er een eetlepel hete jam op
  • Laat de jam 1 tot 2 minuten afkoelen en hou het bordje schuin
  • Als de jam een vaste consistentie heeft dan is deze voldoende ingekookt
  • Anders moet de jam nog wat langer koken
  • Schuim de jam af (indien nodig) en vul de gesteriliseerde jampotten zo hoog mogelijk met de hete jam
  • Gebruik een trechter om morsen te voorkomen
  • Sluit de jampotten meteen en zet ze voor 5 minuten omgekeerd op tafel
  • Draai de na 5 minuten terug om en laat ze afkoelen