
Courgette jam
Ingrediƫnten
- 1 kilo courgettes schoongemaakt
- 1 kilo geleisuiker / confituursuiker verhouding 1 kilo suiker voor 1 kilo fruit
- 2 citroenen
- 1 sinaasappel
Notities
Bereidingswijze
Schil de courgettes en verwijder met een theelepeltje het zachte gedeelte van het zaad
Rasp de courgette en rasp ook de schil van de citroenen
Pers de citroenen en de sinaasappel uit
Breng de geraspte courgette, de citroenrasp, het citroen- en sinaasappelsap onder voortdurend omscheppen langzaam aan de kook
Laat de vruchten ongeveer 10 minuten zachtjes doorkoken
Voeg de geleisuiker toe en laat de massa nog 4 minuten flink bruisend koken
Controleer of de jam voldoende gestold is. Dit doe je door een klein bordje in de koelkast te zetten voordat je begint
Haal het bordje uit de koelkast en schep er een eetlepel hete jam op
Laat de jam 1 tot 2 minuten afkoelen en hou het bordje schuin
Als de jam een vaste consistentie heeft dan is deze voldoende ingekookt
Anders moet de jam nog wat langer koken
Schuim de jam af (indien nodig) en vul de gesteriliseerde jampotten zo hoog mogelijk met de hete jam
Gebruik een trechter om morsen te voorkomen
Sluit de jampotten meteen en zet ze voor 5 minuten omgekeerd op tafel
Draai de na 5 minuten terug om en laat ze afkoelen