
Courgettes in het zuur
Ingrediƫnten
- 6 kilo courgettes schoongemaakt en in stukjes gesneden
- 8 grote uien
- 8 rode paprika
- 12 el zout
- 4-5 liter (natuur) azijn
- 2 kilo witte kristalsuiker
- 14 tl mosterdzaad
- 12 tl kurkuma/geelwortel
- 6 tl dillezaad
- 8 laurierblaadjes
- 2 dessertlepels jeneverbessen
- 1 recept voor 6 grote, 9 middelgrote en 10 kleine potten
Notities
Bereidingswijze
Was de courgettes en snijd het kontje en de kroon eraf
Snijd ze in de lengte door en verwijder de zaadlijsten
Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes van niet meer dan een cm dik
Maak de uien schoon en snijd ze in dunne ringen
Meng de courgettes met de uien in een grote kom en strooi het zout erover
Hussel het geheel nog eens goed door en laat dit enkele uren staan
Schep de groenten in een vergiet, spoel ze goed af met koud water en laat het uitlekken
Snijd de paprika in kleine blokjes.
maak een kruidenbuiltje van de laurierbladeren en de jeneverbessen
Breng in een grote pan de azijn, suiker, mosterdzaad, kurkuma, dillezaad en het kruidenbuiltje aan de kook
Laat dit enkele minuten koken en voeg de courgettes, ui en paprika toe
Breng alles weer aan de kook en laat het ongeveer vijf minuten koken
Vul de schone potten met de groenten, vul de potten tot de rand met het hete kookvocht en draai vervolgens de deksels op de potten
Zet de potten ondersteboven en laat ze 5 minuten afkoelen
Draai de potten weer om en laat ze verder afkoelen
Laat het zoetzuur minstens een week, liever drie weken, intrekken