Courgettes in het zuur

Gang Jam maken

Ingrediƫnten
  

  • 6 kilo courgettes schoongemaakt en in stukjes gesneden
  • 8 grote uien
  • 8 rode paprika
  • 12 el zout
  • 4-5 liter (natuur) azijn
  • 2 kilo witte kristalsuiker
  • 14 tl mosterdzaad
  • 12 tl kurkuma/geelwortel
  • 6 tl dillezaad
  • 8 laurierblaadjes
  • 2 dessertlepels jeneverbessen
  • 1 recept voor 6 grote, 9 middelgrote en 10 kleine potten

Notities

Bereidingswijze
  • Was de courgettes en snijd het kontje en de kroon eraf
  • Snijd ze in de lengte door en verwijder de zaadlijsten
  • Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes van niet meer dan een cm dik
  • Maak de uien schoon en snijd ze in dunne ringen
  • Meng de courgettes met de uien in een grote kom en strooi het zout erover
  • Hussel het geheel nog eens goed door en laat dit enkele uren staan
  • Schep de groenten in een vergiet, spoel ze goed af met koud water en laat het uitlekken
  • Snijd de paprika in kleine blokjes.
  • maak een kruidenbuiltje van de laurierbladeren en de jeneverbessen
  • Breng in een grote pan de azijn, suiker, mosterdzaad, kurkuma, dillezaad en het kruidenbuiltje aan de kook
  • Laat dit enkele minuten koken en voeg de courgettes, ui en paprika toe
  • Breng alles weer aan de kook en laat het ongeveer vijf minuten koken
  • Vul de schone potten met de groenten, vul de potten tot de rand met het hete kookvocht en draai vervolgens de deksels op de potten
  • Zet de potten ondersteboven en laat ze 5 minuten afkoelen
  • Draai de potten weer om en laat ze verder afkoelen
  • Laat het zoetzuur minstens een week, liever drie weken, intrekken