Courgettes in het zuur

Courgettes in het zuur
Print Recipe
Courgettes in het zuur
Print Recipe
Ingrediënten
Notities

Bereidingswijze

  • Was de courgettes en snijd het kontje en de kroon eraf
  • Snijd ze in de lengte door en verwijder de zaadlijsten
  • Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes van niet meer dan een cm dik
  • Maak de uien schoon en snijd ze in dunne ringen
  • Meng de courgettes met de uien in een grote kom en strooi het zout erover
  • Hussel het geheel nog eens goed door en laat dit enkele uren staan
  • Schep de groenten in een vergiet, spoel ze goed af met koud water en laat het uitlekken
  • Snijd de paprika in kleine blokjes.
  • maak een kruidenbuiltje van de laurierbladeren en de jeneverbessen
  • Breng in een grote pan de azijn, suiker, mosterdzaad, kurkuma, dillezaad en het kruidenbuiltje aan de kook
  • Laat dit enkele minuten koken en voeg de courgettes, ui en paprika toe
  • Breng alles weer aan de kook en laat het ongeveer vijf minuten koken
  • Vul de schone potten met de groenten, vul de potten tot de rand met het hete kookvocht en draai vervolgens de deksels op de potten
  • Zet de potten ondersteboven en laat ze 5 minuten afkoelen
  • Draai de potten weer om en laat ze verder afkoelen
  • Laat het zoetzuur minstens een week, liever drie weken, intrekken
  • Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

    Knoflooksoep

    knoflooksoep
    Knoflooksoep
    Print Recipe
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    90 minuten
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    90 minuten
    knoflooksoep
    Knoflooksoep
    Print Recipe
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    90 minuten
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    90 minuten
    Ingrediënten
    Notities

    Bereidingswijze

    • Verwarm de oven voor op 160 graden
    • Snij het kopje van de knoflookknollen zodat je de teentjes kunt zien zitten
    • Druppel wat olijfolie bovenop de teentjes
    • Doe de knollen in een ovenschaal en pof ze ongeveer 45 minuten in de oven
    • Laat de knoflook voldoende afkoelen zodat je de teentjes uit de knollen kunt knijpen
    • Snipper 2 grote uien
    • Smelt een klont boter in de pan en fruit de uien glazig
    • Doe er de knoflook, de laurierblaadjes en een mespunt gemalen kruidnagel bij
    • Laat dit een minuut of 5 à 10 zachtjes pruttelen
    • Doe er dan 2 à 3 eetlepels bloem bij en roer dit er goed doorheen, zodat de bloem meegaart en het een roux wordt
    • Doe er een scheut (glas) droge witte wijn bij en roer het er goed door
    • Als het aan de kook is doe je er de kippenbouillon bij en brengt het weer aan de kook
    • Doe er een flinke scheut kookroom bij en breng het weer aan de kook, laat een minuut of twinting zachtjes pruttelen en voeg ondertussen naar smaak peper, zout en eventueel maggi toe
    • Na twintig minuten de staafmixer erdoor zodat het een mooie gladde soep wordt
    • Opdienen met geroosterd brood
    Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

    Radijssoep

    Radijssoep
    Radijssoep
    Print Recipe
    Porties
    2-3 personen
    Porties
    2-3 personen
    Radijssoep
    Radijssoep
    Print Recipe
    Porties
    2-3 personen
    Porties
    2-3 personen
    Notities

    Bereidingswijze

    • Was het groen van de radijs goed en snijd deze in grove stukken
    • Schil een grote kruimige aardappel en snijd deze in blokjes
    • Snipper daarna de twee uien
    • Snijd de radijsjes in plakken
    • Giet een scheutje olijfolie met een klein stukje boter in een pan en bak hierin het groen van de radijs, de aardappel en de ui aan
    • Doe er vervolgens 1,5 liter water bij en een kippenbouillontablet
    • Voeg vervolgens de in plakken gesneden radijs toe
    • Laat dit 20 minuten doorkoken en pureer de soep daarna met een staafmixer
    • Breng de soep op smaak met een snufje zout en peper
    • Schep als laatste de soep in een kom, doe er een lepel crème fraiche op en garneer met een fijngesneden radijsje
    Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

    Erwtensoep

    erwtensoep
    Erwtensoep
    Print Recipe
    Porties
    8 personen
    Kook Tijd
    >150 minuten
    Porties
    8 personen
    Kook Tijd
    >150 minuten
    erwtensoep
    Erwtensoep
    Print Recipe
    Porties
    8 personen
    Kook Tijd
    >150 minuten
    Porties
    8 personen
    Kook Tijd
    >150 minuten
    Ingrediënten
    Notities

    Bereidingswijze:

    • Trek een bouillon van de schouderkarbonades of varkenslapjes en de zuurkoolspek in een grote soeppan
    • Kook in een andere pan de spliterwten de hele erwten (Schuim regelmatig af)
    • Laat dit alles circa anderhalf uur zacht koken (af en toe roeren)
    • Snij in de tussentijd de knolselderij in kleine blokjes van 1 bij 1cm.
    • Snij de prei in smalle ringen
    • Snij de uien en winterwortel in ringen en stukjes (niet nodig indien je de hutspot groenten gebruikt)
    • Hak de selderij fijn (pakje of de selderij van de knol zelf)
    • Haal na anderhalf uur het vlees en het zuurkoolspek uit de pan
    • Snijd de karbonades of varkenslapjes in stukjes, en doe het vlees (behalve zuurkoolspek) met alle groenten terug in de pan
    • Laat de soep nog zo`n 30 a 40 minuten zachtjes koken, de blokjes knolselderij zijn dan heel zacht geworden
    • Voeg de 2 pakken erwtensoep(honig) toe
    • Als de soep te dik is leng deze dan aan met nog wat water, ongeveer een halve liter of iets minder
    • Afhankelijk van een verse of Unox rookworst deze 10 minuten mee verwarmen in de soep
    • Uit de soep halen en in plakjes snijden en weer toevoegen aan de soep
    • Dit kan je doen in de laatste 20 minuten kooktijd van de soep
    • Proef de soep en voeg eventueel nog wat zout of peper naar smaak toe

    Serveertips
    Lekker met roggebrood belegd met de spek uit de soep (of gewoon katenspek bij de slager vandaan).

    Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

    Jachtschotel met rundvlees

    Jachtschotel met rundvlees
    Jachtschotel met rundvlees
    Print Recipe
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    240 minuten
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    240 minuten
    Jachtschotel met rundvlees
    Jachtschotel met rundvlees
    Print Recipe
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    240 minuten
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    240 minuten
    Notities

    Bereidingswijze

    • Snijd het vlees in dobbelstenen.
    • Pel en snipper de uien.
    • Kneus de jeneverbessen of snijd ze met de punt van een mesje voorzichtig in.
    • Verwarm de wijn even bv. in de magnetron.
    • Bak het vlees in porties in hete margarine of olie rondom bruin.
    • Voeg dan de ui toe en laat die ook even kleuren. Voeg nu de zilveruitjes, peper, laurierblaadjes, kruidnagels en jeneverbessen toe. De laurierblaadjes breek ik meestal in stukken en doe die samen met de kruidnagels en de jeneverbessen in een koffiefilterzakje dat ik in de pan leg. Dat scheelt aan het eind veel speur- en viswerk.
    • Roer het goed door en giet de warme wijn erover.
    • Laat nu met de deksel op de pan op zeer laag vuur zeker 3 uur stoven.
    • Schil ondertussen de aardappels en kook ze gaar. Giet ze af.
    • Verwarm de melk even bv. in de magnetron.
    • Stamp de aardappels met een pureestamper en roer er de warme melk en een klontje margarine door. Breng de puree op smaak met nootmuskaat.
    • Verwarm de oven voor op 220 graden.
    • Als het vlees gaar is verwijder dan de kruidnagels, jeneverbessen en de laurierblaadjes. Bind het vocht eventueel met wat aangemaakte maizena, het moet niet te dun zijn.
    • Doe nu het vlees en het stoofvocht over in een ovenschaal en bedek het met een laag rode kool, daarop komt de aardappelpuree. Strooi er wat paneermeel overheen en leg er wat klontjes margarine op.
    • Bak het gerecht in ca. 30-45 minuten mooi goudbruin.
    Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

    Courgette quiche met champignons en spekjes

    Courgette quiche met champignons en spekjes
    Courgette quiche met champignons en spekjes
    Print Recipe
    Porties
    6 personen
    Kook Tijd
    45 minuten
    Porties
    6 personen
    Kook Tijd
    45 minuten
    Courgette quiche met champignons en spekjes
    Courgette quiche met champignons en spekjes
    Print Recipe
    Porties
    6 personen
    Kook Tijd
    45 minuten
    Porties
    6 personen
    Kook Tijd
    45 minuten
    Notities

    Bereidingswijze

    • Was de courgette, champignons en prei
    • Snijd de courgette in blokjes van circa 2 cm, de champignons in kleinere blokjes en de prei in ringen
    • Vet de taartvorm of ovenschaal in met boter en leg vervolgens de bladerdeeg op de bodem en de rand, zodat deze geheel bedekt zijn
    • Verhit de olie en fruit hierin in de ui
    • Voeg de spekjes toe en braad deze kort goudbruin
    • Voeg de courgette, prei, champignons, zout en peper toe
    • Onder af en toe roeren de courgette zacht laten worden
    • Eventueel overtollig vocht afgieten en de crème fraîche toevoegen en even laten koken
    • Doe de inhoud van de pan in de taartvorm of ovenschaal
    • Bestrooi het gerecht met geraspte kaas
    • Verwarm de oven voor op 200 graden
    • Plaats de courgette quiche in het midden van de oven en laat hem goudbruin worden
    • De oventijd is afhankelijk van de begintemperatuur van het gerecht
    Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

    Lasagne met bechamelsaus en mozzarella

    lasagne_liggend
    Lasagne met bechamelsaus en mozzarella
    Print Recipe
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    90 minuten
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    90 minuten
    lasagne_liggend
    Lasagne met bechamelsaus en mozzarella
    Print Recipe
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    90 minuten
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    90 minuten
    Ingrediënten
    Notities

    Bereidingswijze

    • Verwarm de oven voor op 180 graden
    • Snipper de ui fijn en hak de knoflook in kleine stukjes
    • Was de courgette, paprika en de champignons (schoon borstelen) en snij de groente in kleine blokjes
    • Fruit de ui en de knoflook aan en voeg het gehakt toe en bak dit goudbruin
    • Voeg de overige groentes toe en bak deze mee
    • Voeg de tomatensaus en de kruiden toe en breng de saus op smaak met peper en zout
    • Maak een roux voor de bechamelsaus. Doe de boter in de pan en voeg de bloem toe, roer deze gaar totdat deze korrelig geworden is
    • Voeg de melk beetje bij beetje toe, totdat een gladde saus ontstaan is
    • Voeg een deel van de geraspte kaas bij de saus en laat de saus nog een paar minuten koken tot hij indikt
    • Snij de mozzarella in plakken
    • Begin nu met het vullen van de ovenschaal
    • Eerst een laagje tomatensaus, dan lasagnebladen, dan bechamelsaus, salami, tomatensaus, lasagnebladen, bechamelsaus, tomatensaus, mozzarella, lasagnebladen, tomatensaus en eindig met een laagje geraspte kaas
    • Bak de lasagne bolognese in ongeveer 45 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden

    Buon appetito

    Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

    Runderstoof met bokbier en appel uit de oven

    runderstoof
    Runderstoof met bokbier en appel uit de oven
    Print Recipe
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    90 minuten
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    90 minuten
    runderstoof
    Runderstoof met bokbier en appel uit de oven
    Print Recipe
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    90 minuten
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    90 minuten
    Ingrediënten
    Notities

    Bereidingswijze

    • Verwarm de oven voor op 150 graden
    • Snij de riblappen in blokken van 3 cm, bestrooi de stukken vlees met zout en peper en wrijf deze in met de mosterd
    • Bak de blokken in 50 gram boter om en om bruin in 10 minuten en ze daarna even apart
    • Fruit de uien in 30 gram boter en snij de ppels in wortels in blokken van 2 cm
    • Schep alles in een ovenschaal en giet het bokbier en runderfond eroverheen
    • Voeg de lepel appelstroop samen met de rietsuiker toe
    • Dek de schaal af met aluminiumfolie
    • Zet deze 4 uur in het midden van de oven, het laatste halfuur kan de folie eraf

    Lekker met puree met peterselie

    Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

    Konijnstoof met knolselderij-venkelpuree

    Konijnstoof met knolselderij-venkelpuree
    Konijnstoof met knolselderij-venkelpuree
    Print Recipe
    Porties
    2 personen
    Kook Tijd
    150 minuten
    Porties
    2 personen
    Kook Tijd
    150 minuten
    Konijnstoof met knolselderij-venkelpuree
    Konijnstoof met knolselderij-venkelpuree
    Print Recipe
    Porties
    2 personen
    Kook Tijd
    150 minuten
    Porties
    2 personen
    Kook Tijd
    150 minuten
    Ingrediënten
    Notities

    Bereidingswijze:

    • Bestrooi de konijnenbouten met zout en peper.
    • Smelt in een braadpan de boter.
    • Bak de konijnenbouten in 5 minuten aan beide kanten bruin aan.
    • Neem het vlees uit de pan.
    • Fruit in het bakvet de uienringen 4-5 minuten.
    • Leg het vlees terug in de pan.
    • Schenk de herfstbock en het wildfond in de pan en breng het aan de kook.
    • Draai het vuur laag.
    • Voeg de ontbijtkoek en de takjes rozemarijn toe.
    • Stoof de konijnenbouten met het deksel op de pan in 2 uur zachtjes gaar.
    • Schil de knolselderij en snij ze in blokjes.
    • Maak de venkel schoon en snij ze in stukken.
    • Kook de knolselderij en de venkel in water met zout in 15 minuten gaar.
    • Giet de groenten af en pureer ze met de staafmixer.
    • Roer de creme fraichew, peper en eventueel een beetje zout erdoor.
    • Verdeel de knolselderij-venkelpuree over de borden en leg de konijnenbouten erbij.
    • Bestrooi met peterselie.
    Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

    Maastrichts Zoervleisch (‘zuur vlees’)

    Maastrichts Zoervleisch (‘zuur vlees’)
    Maastrichts Zoervleisch (‘zuur vlees’)
    Print Recipe
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    180 minuten
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    180 minuten
    Maastrichts Zoervleisch (‘zuur vlees’)
    Maastrichts Zoervleisch (‘zuur vlees’)
    Print Recipe
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    180 minuten
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    180 minuten
    Ingrediënten
    Notities

    Bereidingswijze

    • Marineer het vlees 24 uur in de azijn, water, laurier, kruidnagels, zout en peper
    • Neem het vlees uit de marinade en dep het droog met keukenpapier. Bewaar de marinade
    • Verhit de boter in een stoofpan met dikke bodem en bak het vlees rondom bruin
    • Voeg vervolgens de uien toe en bak mee tot ze mooi bruin zijn
    • Schep de bruine suiker erover
    • Blus af met de marinade en voeg het bouillonblokje toe
    • Breng aan de kook en laat het vlees vervolgens ongeveer 2 uur zacht pruttelen met de deksel schuin op de pan
    • Voeg indien nodig water toe
    • Maak de plakken ontbijtkoek vochtig met wat water en voeg ze vervolgens in stukken toe aan het vlees en laat al roerend binden tot een gladde saus
    • Voeg nu ook de appelstroop toe en breng op smaak met peper en zout
    • Traditioneel wordt Zoervleis geserveerd met frites en appelmoes, maar het is ok lekker met bijvoorbeeld een salade naar Limburgs recept
    Mogelijk doorWP Ultimate Recipe
    Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice