Bruine bonensoep

bruine-bonensoepshop
Bruine bonensoep
Print Recipe
Porties
6 personen
Kook Tijd
90 minuten
Porties
6 personen
Kook Tijd
90 minuten
bruine-bonensoepshop
Bruine bonensoep
Print Recipe
Porties
6 personen
Kook Tijd
90 minuten
Porties
6 personen
Kook Tijd
90 minuten
Ingrediënten
Notities

Bereidingswijze

  • Een dag van te voren; Spoel de gedroogde bruine bonen goed af met koud water en doe ze in een ruime pan met water.
  • Zorg dat ze royaal onderstaan. Laat de bonen een nacht weken
  • Spoel de bonen de volgende dag af met koud water en doe ze in een soeppan met ruim water
  • Breng aan de kook en zet het vuur dan laag met de deksel op de pan
  • Schep bovendrijvend schuim weg. Laat zachtjes pruttelen tot de bonen bijna gaar zijn
  • Vul het vocht indien nodig aan tot 2 liter
  • Bind de helft van het bosje selderij bij elkaar met een stukje keukentouw
  • Voeg de gesneden groenten, bij elkaar gebonden bosje selderij, laurierblad en rookspek toe aan de bonen en laat de soep zachtjes verder pruttelen, tot de bonen en groenten heel zacht zijn en het rookspek boterzacht is
  • Dit duurt zeker een uur.
  • Warm de laatste 15 tot 20 minuten de rookworst mee in de soep
  • Verwijder het bosje selderij en de laurierblaadjes uit de soep en haal het vlees eruit
  • Pureer de soep half, zodat de bonen en groenten nog deels zichtbaar blijven
  • Snijd het rookspek fijn en de rookworst in plakjes
  • Hak de overige selderij fijn. Voeg het vlees en de selderij toe aan de soep en warm nog even door
  • Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

    Knolselderij soep

    Knolselderij soep
    Knolselderij soep
    Print Recipe
    Porties
    4-5 personen
    Kook Tijd
    45 minuten
    Porties
    4-5 personen
    Kook Tijd
    45 minuten
    Knolselderij soep
    Knolselderij soep
    Print Recipe
    Porties
    4-5 personen
    Kook Tijd
    45 minuten
    Porties
    4-5 personen
    Kook Tijd
    45 minuten
    Ingrediënten
    Notities

    Bereidingswijze

    • Schil de knolselderij en snij in blokjes
    • Snij de uien in fijne stukjes
    • Verwarm een eetlepel olijfolie in een pan, voeg de ui toe en pers de knoflook erboven uit
    • Bak kort
    • Voeg knolselderij, water, citroensap, tijm en de bouillonblokjes toe
    • Kook zonder deksel op laag vuur gedurende 15 minuten
    • Pureer met een staafmixer of in de blender
    • Voeg de crème fraîche toe
    • Proef en breng op smaak met peper en eventueel zout
    Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

    Erwtensoep

    erwtensoep
    Erwtensoep
    Print Recipe
    Porties
    8 personen
    Kook Tijd
    >150 minuten
    Porties
    8 personen
    Kook Tijd
    >150 minuten
    erwtensoep
    Erwtensoep
    Print Recipe
    Porties
    8 personen
    Kook Tijd
    >150 minuten
    Porties
    8 personen
    Kook Tijd
    >150 minuten
    Ingrediënten
    Notities

    Bereidingswijze:

    • Trek een bouillon van de schouderkarbonades of varkenslapjes en de zuurkoolspek in een grote soeppan
    • Kook in een andere pan de spliterwten de hele erwten (Schuim regelmatig af)
    • Laat dit alles circa anderhalf uur zacht koken (af en toe roeren)
    • Snij in de tussentijd de knolselderij in kleine blokjes van 1 bij 1cm.
    • Snij de prei in smalle ringen
    • Snij de uien en winterwortel in ringen en stukjes (niet nodig indien je de hutspot groenten gebruikt)
    • Hak de selderij fijn (pakje of de selderij van de knol zelf)
    • Haal na anderhalf uur het vlees en het zuurkoolspek uit de pan
    • Snijd de karbonades of varkenslapjes in stukjes, en doe het vlees (behalve zuurkoolspek) met alle groenten terug in de pan
    • Laat de soep nog zo`n 30 a 40 minuten zachtjes koken, de blokjes knolselderij zijn dan heel zacht geworden
    • Voeg de 2 pakken erwtensoep(honig) toe
    • Als de soep te dik is leng deze dan aan met nog wat water, ongeveer een halve liter of iets minder
    • Afhankelijk van een verse of Unox rookworst deze 10 minuten mee verwarmen in de soep
    • Uit de soep halen en in plakjes snijden en weer toevoegen aan de soep
    • Dit kan je doen in de laatste 20 minuten kooktijd van de soep
    • Proef de soep en voeg eventueel nog wat zout of peper naar smaak toe

    Serveertips
    Lekker met roggebrood belegd met de spek uit de soep (of gewoon katenspek bij de slager vandaan).

    Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

    Konijnstoof met knolselderij-venkelpuree

    Konijnstoof met knolselderij-venkelpuree
    Konijnstoof met knolselderij-venkelpuree
    Print Recipe
    Porties
    2 personen
    Kook Tijd
    150 minuten
    Porties
    2 personen
    Kook Tijd
    150 minuten
    Konijnstoof met knolselderij-venkelpuree
    Konijnstoof met knolselderij-venkelpuree
    Print Recipe
    Porties
    2 personen
    Kook Tijd
    150 minuten
    Porties
    2 personen
    Kook Tijd
    150 minuten
    Ingrediënten
    Notities

    Bereidingswijze:

    • Bestrooi de konijnenbouten met zout en peper.
    • Smelt in een braadpan de boter.
    • Bak de konijnenbouten in 5 minuten aan beide kanten bruin aan.
    • Neem het vlees uit de pan.
    • Fruit in het bakvet de uienringen 4-5 minuten.
    • Leg het vlees terug in de pan.
    • Schenk de herfstbock en het wildfond in de pan en breng het aan de kook.
    • Draai het vuur laag.
    • Voeg de ontbijtkoek en de takjes rozemarijn toe.
    • Stoof de konijnenbouten met het deksel op de pan in 2 uur zachtjes gaar.
    • Schil de knolselderij en snij ze in blokjes.
    • Maak de venkel schoon en snij ze in stukken.
    • Kook de knolselderij en de venkel in water met zout in 15 minuten gaar.
    • Giet de groenten af en pureer ze met de staafmixer.
    • Roer de creme fraichew, peper en eventueel een beetje zout erdoor.
    • Verdeel de knolselderij-venkelpuree over de borden en leg de konijnenbouten erbij.
    • Bestrooi met peterselie.
    Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

    Stoemp

    Stoemp
    Stoemp
    Print Recipe
    Porties
    6 personen
    Kook Tijd
    60 minuten
    Porties
    6 personen
    Kook Tijd
    60 minuten
    Stoemp
    Stoemp
    Print Recipe
    Porties
    6 personen
    Kook Tijd
    60 minuten
    Porties
    6 personen
    Kook Tijd
    60 minuten
    Ingrediënten
    Notities

    Bereidingswijze

    • Schil de aardappelen en halveer ze
    • Maak de uien, de preien, de winterwortels en de knolselderij schoon en snijd ze in grove stukken
    • Doe de aardappelen in een pan met een laagje water, voeg de groenten toe en kook het geheel gaar in ongeveer een half uur.
    • Bak ondertussen de spekjes krokant.
    • Snijd de witlof in grove stukken en bak deze in wat boter.
    • Snipper de kool en de spruitjes fijn en blancheer ze enkele minuten in kokend water.
    • Giet de gare aardappelen en groenten af en stamp ze fijn.
    • Roer er de spekjes, de witlof, de kool en de spruitjes door, samen met het ei, een klontje boter en een scheutje room.
    • Breng het geheel op smaak met zout, peper en vers geraspte nootmuskaat.
    Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

    Knolselderij gratin

    knolselderijgratin
    Knolselderij gratin
    Print Recipe
    Porties
    2 personen
    Kook Tijd
    60 minuten
    Porties
    2 personen
    Kook Tijd
    60 minuten
    knolselderijgratin
    Knolselderij gratin
    Print Recipe
    Porties
    2 personen
    Kook Tijd
    60 minuten
    Porties
    2 personen
    Kook Tijd
    60 minuten
    Ingrediënten
    Notities

    Bereidingswijze

    • Schil de aardappels en de knolselderij
    • Snij in stukjes en kook samen gaar in een pan met een bodempje water met zout
    • Stamp tot een smeuïge puree met de melk, mosterd, roomboter, kerriepoeder en een beetje peper en zout
    • Schep in een lage ovenschaal
    • Bestrooi met de geraspte kaas
    • Verwarm een paar minuten onder de gril
    Mogelijk doorWP Ultimate Recipe
    Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice