Goulashsoep (Oostenrijkse)

goulashsoep
Goulashsoep (Oostenrijkse)
Print Recipe
Porties
4 personen
Kook Tijd
240 minuten
Porties
4 personen
Kook Tijd
240 minuten
goulashsoep
Goulashsoep (Oostenrijkse)
Print Recipe
Porties
4 personen
Kook Tijd
240 minuten
Porties
4 personen
Kook Tijd
240 minuten
Ingrediënten
Notities

Bereidingswijze

  • Zet een grote (braad)pan op middelhoog vuur
  • Smelt 1 eetlepel boter en voeg daar 1 el olie aan toe
  • Snijd ondertussen de riblappen in blokjes en kruid ze met zout en peper
  • Zodra de boter en olie heet genoeg zijn, is het tijd om het vlees dicht te schroeien
  • Dit zorgt voor extra smaak aan het gerecht
  • Bak de riblappen in twee porties rondom goudbruin
  • Schep uit de pan en zet apart
  • Doe in dezelfde pan (met de aanbaksels en resterende olie, smaak!) de spekjes en bak tot ze knapperig beginnen te worden
  • Voeg dan de ui, knoflook, chilipeper en paprika toe
  • Bak de groenten glazig
  • Voeg de kruiden en tomatenpuree toe aan het mengsel en bak ongeveer 1 minuut mee, terwijl je af en toe roert
  • Doe vervolgens het vlees terug in de pan, inclusief de bouillonblokjes, laurierblaadjes, azijn en tomatenblokjes
  • Schenk er op het laatst 1 liter water bij
  • Zet de pan op de kleinste pit en laat alles 2 tot 3 uur zachtjes pruttelen
  • Proef na 2 uur of de soep op smaak is en het vlees zacht
  • Voeg eventueel nog wat zout en peper toe
  • Is het vlees nog niet zacht genoeg? Zet de soep dan nog even een uurtje terug op het vuur
  • Is dat wel het geval? Doe dan nu de aardappelblokjes in de pan en laat nog een half uur meekoken
  • Serveer de soep in grote kommen met geroosterd zuurdesembrood
  • Eventueel kun je het geheel nog iets deftiger maken met een paar takjes verse peterselie
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Stoofperen in rode wijn

stoofperenwijn
Stoofperen in rode wijn
Print Recipe
stoofperenwijn
Stoofperen in rode wijn
Print Recipe
Notities

Bereidingswijze

  • Schil de peren, snijd ze in parten en verwijder het klokhuis
  • Doe de wijn met de specerijen en kruiden en de suiker in een pan op het vuur en laat de suiker al roerend oplossen
  • (ik doe de kruidnagels, steranijs en laurierblaadjes in een filterzakje of thee ei, zodat je ze later makkelijker kun verwijderen)
  • Voeg de peren toe en laat ze ongeveer twee uur op een heel laag vuurtje pruttelen
  • Je kunt ze ook in een warme oven op 150-175 graden zetten
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Bruine bonensoep

bruine-bonensoepshop
Bruine bonensoep
Print Recipe
Porties
6 personen
Kook Tijd
90 minuten
Porties
6 personen
Kook Tijd
90 minuten
bruine-bonensoepshop
Bruine bonensoep
Print Recipe
Porties
6 personen
Kook Tijd
90 minuten
Porties
6 personen
Kook Tijd
90 minuten
Ingrediënten
Notities

Bereidingswijze

  • Een dag van te voren; Spoel de gedroogde bruine bonen goed af met koud water en doe ze in een ruime pan met water.
  • Zorg dat ze royaal onderstaan. Laat de bonen een nacht weken
  • Spoel de bonen de volgende dag af met koud water en doe ze in een soeppan met ruim water
  • Breng aan de kook en zet het vuur dan laag met de deksel op de pan
  • Schep bovendrijvend schuim weg. Laat zachtjes pruttelen tot de bonen bijna gaar zijn
  • Vul het vocht indien nodig aan tot 2 liter
  • Bind de helft van het bosje selderij bij elkaar met een stukje keukentouw
  • Voeg de gesneden groenten, bij elkaar gebonden bosje selderij, laurierblad en rookspek toe aan de bonen en laat de soep zachtjes verder pruttelen, tot de bonen en groenten heel zacht zijn en het rookspek boterzacht is
  • Dit duurt zeker een uur.
  • Warm de laatste 15 tot 20 minuten de rookworst mee in de soep
  • Verwijder het bosje selderij en de laurierblaadjes uit de soep en haal het vlees eruit
  • Pureer de soep half, zodat de bonen en groenten nog deels zichtbaar blijven
  • Snijd het rookspek fijn en de rookworst in plakjes
  • Hak de overige selderij fijn. Voeg het vlees en de selderij toe aan de soep en warm nog even door
  • Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

    Verza stufata (gestoofde groene kool)

    gestoofdekool
    Verza stufata (gestoofde groene kool)
    Print Recipe
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    30 minuten
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    30 minuten
    gestoofdekool
    Verza stufata (gestoofde groene kool)
    Print Recipe
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    30 minuten
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    30 minuten
    Notities

    Bereidingswijze

  • Snij de groene kool in brede repen en de ui in plakjes
  • Verhit de olie in een grote pan met dikke bodem
  • Doe alle ingrediente in de pan, voeg nog 2 dl water toe en breng aan de kook
  • Laat de kool 15 minuten zachtjes stoven
  • Maak op smaak met zout
  • Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

    Courgettes in het zuur

    Courgettes in het zuur
    Print Recipe
    Courgettes in het zuur
    Print Recipe
    Ingrediënten
    Notities

    Bereidingswijze

  • Was de courgettes en snijd het kontje en de kroon eraf
  • Snijd ze in de lengte door en verwijder de zaadlijsten
  • Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes van niet meer dan een cm dik
  • Maak de uien schoon en snijd ze in dunne ringen
  • Meng de courgettes met de uien in een grote kom en strooi het zout erover
  • Hussel het geheel nog eens goed door en laat dit enkele uren staan
  • Schep de groenten in een vergiet, spoel ze goed af met koud water en laat het uitlekken
  • Snijd de paprika in kleine blokjes.
  • maak een kruidenbuiltje van de laurierbladeren en de jeneverbessen
  • Breng in een grote pan de azijn, suiker, mosterdzaad, kurkuma, dillezaad en het kruidenbuiltje aan de kook
  • Laat dit enkele minuten koken en voeg de courgettes, ui en paprika toe
  • Breng alles weer aan de kook en laat het ongeveer vijf minuten koken
  • Vul de schone potten met de groenten, vul de potten tot de rand met het hete kookvocht en draai vervolgens de deksels op de potten
  • Zet de potten ondersteboven en laat ze 5 minuten afkoelen
  • Draai de potten weer om en laat ze verder afkoelen
  • Laat het zoetzuur minstens een week, liever drie weken, intrekken
  • Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

    Knoflooksoep

    knoflooksoep
    Knoflooksoep
    Print Recipe
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    90 minuten
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    90 minuten
    knoflooksoep
    Knoflooksoep
    Print Recipe
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    90 minuten
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    90 minuten
    Ingrediënten
    Notities

    Bereidingswijze

    • Verwarm de oven voor op 160 graden
    • Snij het kopje van de knoflookknollen zodat je de teentjes kunt zien zitten
    • Druppel wat olijfolie bovenop de teentjes
    • Doe de knollen in een ovenschaal en pof ze ongeveer 45 minuten in de oven
    • Laat de knoflook voldoende afkoelen zodat je de teentjes uit de knollen kunt knijpen
    • Snipper 2 grote uien
    • Smelt een klont boter in de pan en fruit de uien glazig
    • Doe er de knoflook, de laurierblaadjes en een mespunt gemalen kruidnagel bij
    • Laat dit een minuut of 5 à 10 zachtjes pruttelen
    • Doe er dan 2 à 3 eetlepels bloem bij en roer dit er goed doorheen, zodat de bloem meegaart en het een roux wordt
    • Doe er een scheut (glas) droge witte wijn bij en roer het er goed door
    • Als het aan de kook is doe je er de kippenbouillon bij en brengt het weer aan de kook
    • Doe er een flinke scheut kookroom bij en breng het weer aan de kook, laat een minuut of twinting zachtjes pruttelen en voeg ondertussen naar smaak peper, zout en eventueel maggi toe
    • Na twintig minuten de staafmixer erdoor zodat het een mooie gladde soep wordt
    • Opdienen met geroosterd brood
    Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

    Gevulde kippensoep

    Gevulde kippensoep
    Gevulde kippensoep
    Print Recipe
    Porties
    6 personen
    Kook Tijd
    60 minuten
    Porties
    6 personen
    Kook Tijd
    60 minuten
    Gevulde kippensoep
    Gevulde kippensoep
    Print Recipe
    Porties
    6 personen
    Kook Tijd
    60 minuten
    Porties
    6 personen
    Kook Tijd
    60 minuten
    Ingrediënten
    Notities

    Bereidingswijze

    • Snipper de ui, maak de prei schoon en snijd in stukken
    • Schrap de winterpeen en snijd in plakjes en daarna in stukjes
    • Leg de kippenbouten in een grote soeppan
    • Verdeel de groenten, 1/3 van de peterselie, 1/3 van de selderij en de tijm erover
    • Voeg de peper, laurier toe en schenk het water erbij
    • Breng de bouillon in een open pan aan de kook, schep eventueel het schuim met schuimspaan eraf
    • Draai het vuur lager en laat de bouillon zachtjes trekken
    • Neem de kippenbouten uit de bouillon en leg op een bord
    • Maak een theedoek vochtig en leg in een zeef
    • Zeef de bouillon boven een andere pan
    • Ontvet de bouillon indien nodig
    • Laat het afkoelen en laat het koud worden in de koelkast
    • Schep het gestolde vet uit de bouillon
    • Verwijder het vel van de kippenbouten, maak het vlees los van de bouten en snij het in stukjes
    • Verwarm de bouillon opnieuw
    • Dep eventueel teveel aan vet weg met keukenpapier
    • Roer het kippenvlees door de bouillon
    • Breng aan de kook en voeg de pakjes kippensoep en vermicellisoep erdoor
    • Snijd de rest van de peterselie en selderij fijn en roer door de soep
    • Breng op smaak met peper en zout en een beetje citroensap
    Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

    Rode kool op grootmoeders wijze

    Rode kool op grootmoeders wijze
    Rode kool op grootmoeders wijze
    Print Recipe
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    90 minuten
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    90 minuten
    Rode kool op grootmoeders wijze
    Rode kool op grootmoeders wijze
    Print Recipe
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    90 minuten
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    90 minuten
    Notities

    Bereidingswijze

    • Verwijder de buitenste bladeren van de kool. Hak de rode kool in vieren en snijd de harde stronk weg
    • Schaaf of snijd de kool in dunne sliertjes. Doe de rode kool in de pan
    • Voeg de volgende ingrediënten toe:
      1,5 dl water, 2 theelepels zout, kruidnagels, laurierblaadje, jeneverbessen, kaneel, stroop en azijn
    • Schep door elkaar en breng aan de kook. Laat het met de deksel op de pan ongeveer 1 uur heel zachtjes koken. Schep af en toe om
    • Schil intussen de appels schillen en verwijder de klokhuizen. Snijd de appels in dunne plakken en halveer vervolgens de plakken
    • Schep de appelstukjes door de rode kool
    • Met de deksel schuin op de pan de kool nog ongeveer een half uur gaar koken en het teveel aan water laten verdampen. Af en toe omscheppen
    • Schep de boter door de rode kool en laat nog 5 minuten stoven
    • Verwijder de kruidnagels, jeneverbessen en het laurierblaadje
    • Breng de rode kool op smaak met zout, suiker en eventueeleen scheutje azijn
    Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

    Jachtschotel met rundvlees

    Jachtschotel met rundvlees
    Jachtschotel met rundvlees
    Print Recipe
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    240 minuten
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    240 minuten
    Jachtschotel met rundvlees
    Jachtschotel met rundvlees
    Print Recipe
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    240 minuten
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    240 minuten
    Notities

    Bereidingswijze

    • Snijd het vlees in dobbelstenen.
    • Pel en snipper de uien.
    • Kneus de jeneverbessen of snijd ze met de punt van een mesje voorzichtig in.
    • Verwarm de wijn even bv. in de magnetron.
    • Bak het vlees in porties in hete margarine of olie rondom bruin.
    • Voeg dan de ui toe en laat die ook even kleuren. Voeg nu de zilveruitjes, peper, laurierblaadjes, kruidnagels en jeneverbessen toe. De laurierblaadjes breek ik meestal in stukken en doe die samen met de kruidnagels en de jeneverbessen in een koffiefilterzakje dat ik in de pan leg. Dat scheelt aan het eind veel speur- en viswerk.
    • Roer het goed door en giet de warme wijn erover.
    • Laat nu met de deksel op de pan op zeer laag vuur zeker 3 uur stoven.
    • Schil ondertussen de aardappels en kook ze gaar. Giet ze af.
    • Verwarm de melk even bv. in de magnetron.
    • Stamp de aardappels met een pureestamper en roer er de warme melk en een klontje margarine door. Breng de puree op smaak met nootmuskaat.
    • Verwarm de oven voor op 220 graden.
    • Als het vlees gaar is verwijder dan de kruidnagels, jeneverbessen en de laurierblaadjes. Bind het vocht eventueel met wat aangemaakte maizena, het moet niet te dun zijn.
    • Doe nu het vlees en het stoofvocht over in een ovenschaal en bedek het met een laag rode kool, daarop komt de aardappelpuree. Strooi er wat paneermeel overheen en leg er wat klontjes margarine op.
    • Bak het gerecht in ca. 30-45 minuten mooi goudbruin.
    Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

    Maastrichts Zoervleisch (‘zuur vlees’)

    Maastrichts Zoervleisch (‘zuur vlees’)
    Maastrichts Zoervleisch (‘zuur vlees’)
    Print Recipe
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    180 minuten
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    180 minuten
    Maastrichts Zoervleisch (‘zuur vlees’)
    Maastrichts Zoervleisch (‘zuur vlees’)
    Print Recipe
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    180 minuten
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    180 minuten
    Ingrediënten
    Notities

    Bereidingswijze

    • Marineer het vlees 24 uur in de azijn, water, laurier, kruidnagels, zout en peper
    • Neem het vlees uit de marinade en dep het droog met keukenpapier. Bewaar de marinade
    • Verhit de boter in een stoofpan met dikke bodem en bak het vlees rondom bruin
    • Voeg vervolgens de uien toe en bak mee tot ze mooi bruin zijn
    • Schep de bruine suiker erover
    • Blus af met de marinade en voeg het bouillonblokje toe
    • Breng aan de kook en laat het vlees vervolgens ongeveer 2 uur zacht pruttelen met de deksel schuin op de pan
    • Voeg indien nodig water toe
    • Maak de plakken ontbijtkoek vochtig met wat water en voeg ze vervolgens in stukken toe aan het vlees en laat al roerend binden tot een gladde saus
    • Voeg nu ook de appelstroop toe en breng op smaak met peper en zout
    • Traditioneel wordt Zoervleis geserveerd met frites en appelmoes, maar het is ok lekker met bijvoorbeeld een salade naar Limburgs recept
    Mogelijk doorWP Ultimate Recipe
    Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice