Romige zuurkoolschotel

Romige zuurkoolschotel
Romige zuurkoolschotel
Print Recipe
Porties
3-4 personen
Kook Tijd
60 minuten
Porties
3-4 personen
Kook Tijd
60 minuten
Romige zuurkoolschotel
Romige zuurkoolschotel
Print Recipe
Porties
3-4 personen
Kook Tijd
60 minuten
Porties
3-4 personen
Kook Tijd
60 minuten
Ingrediënten
Notities

Bereidingswijze

  • Kook de aardappelen in 20 min. gaar. Bak in een hapjespan de spekreepjes in 4 min. knapperig uit
  • Voeg 2 teentjes knoflook en de uien toe en bak 4 min. mee. Schep de tomatenpuree erdoor en bak 1 min. mee. Voeg de zuurkool met het water toe en stoof de zuurkool 15 min
  • Verwarm de oven voor tot 200 C
  • Giet intussen de aardappelen af en vang het kookvocht op. Stamp de aardappelen met voldoende kookvocht tot een smeuïge puree. Voeg peper naar smaak toe
  • Schep de helft van de aardappelpuree in de ovenschaal. Verdeel er de zuurkool over en dek af met de rest van de aardappelpuree. Meng de crème fraîche met de kaas en oregano. Strijk dit mengsel over de aardappelpuree
  • Bak de zuurkoolschotel in de voorverwarmde oven in 20-25 min. goudbruin
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Bospaddenstoelensoep (romig)

Bospaddenstoelensoep (romig)
Bospaddenstoelensoep (romig)
Print Recipe
Porties
4 personen
Kook Tijd
40 minuten
Porties
4 personen
Kook Tijd
40 minuten
Bospaddenstoelensoep (romig)
Bospaddenstoelensoep (romig)
Print Recipe
Porties
4 personen
Kook Tijd
40 minuten
Porties
4 personen
Kook Tijd
40 minuten
Ingrediënten
Notities

Bereidingswijze

  • Was de paddenstoelen vooral de cantharellen, daar zit vaak veel zand aan
  • Snij ze in dunne plakjes
  • Snipper de ui en de teentjes knoflook heel fijn
  • Was en snipper de peterselieblaadjes zonder stengel ragfijn
  • Neem een royale pan en doe er de boter in en laat die smelten
  • Fruit de ui en de knoflook
  • Voeg al roerend de bloem toe, en blijf heel goed roeren (dit is de roux)
  • Los de bouillon tabletten op in 1 liter warm water en voeg dit al roerend toe
  • Zorg dat het mengsel glad blijft
  • Nu afwerken met scheutjes melk en de crème fraîche en goed blijven roeren
  • Voeg nu de verse paddenstoelen en peterselie toe en laat 15 minuten, al roerend, pruttelen
  • Het mengsel wordt nu ietsjes bruiner van de paddenstoelen
  • Voeg de zeezout en de peper toe naar smaak
  • Blijven proeven en om er nu wat pit aan te geven voeg je een heel klein beetje maggi toe
  • Nu de soep uitschenken in diepe borden en afgarneren met de verse bieslook
  • Heerlijk met vers stokbrood en kruidenboter
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Jachtschotel met rundvlees

Jachtschotel met rundvlees
Jachtschotel met rundvlees
Print Recipe
Porties
4 personen
Kook Tijd
240 minuten
Porties
4 personen
Kook Tijd
240 minuten
Jachtschotel met rundvlees
Jachtschotel met rundvlees
Print Recipe
Porties
4 personen
Kook Tijd
240 minuten
Porties
4 personen
Kook Tijd
240 minuten
Notities

Bereidingswijze

  • Snijd het vlees in dobbelstenen.
  • Pel en snipper de uien.
  • Kneus de jeneverbessen of snijd ze met de punt van een mesje voorzichtig in.
  • Verwarm de wijn even bv. in de magnetron.
  • Bak het vlees in porties in hete margarine of olie rondom bruin.
  • Voeg dan de ui toe en laat die ook even kleuren. Voeg nu de zilveruitjes, peper, laurierblaadjes, kruidnagels en jeneverbessen toe. De laurierblaadjes breek ik meestal in stukken en doe die samen met de kruidnagels en de jeneverbessen in een koffiefilterzakje dat ik in de pan leg. Dat scheelt aan het eind veel speur- en viswerk.
  • Roer het goed door en giet de warme wijn erover.
  • Laat nu met de deksel op de pan op zeer laag vuur zeker 3 uur stoven.
  • Schil ondertussen de aardappels en kook ze gaar. Giet ze af.
  • Verwarm de melk even bv. in de magnetron.
  • Stamp de aardappels met een pureestamper en roer er de warme melk en een klontje margarine door. Breng de puree op smaak met nootmuskaat.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Als het vlees gaar is verwijder dan de kruidnagels, jeneverbessen en de laurierblaadjes. Bind het vocht eventueel met wat aangemaakte maizena, het moet niet te dun zijn.
  • Doe nu het vlees en het stoofvocht over in een ovenschaal en bedek het met een laag rode kool, daarop komt de aardappelpuree. Strooi er wat paneermeel overheen en leg er wat klontjes margarine op.
  • Bak het gerecht in ca. 30-45 minuten mooi goudbruin.
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Maastrichts Zoervleisch (‘zuur vlees’)

Maastrichts Zoervleisch (‘zuur vlees’)
Maastrichts Zoervleisch (‘zuur vlees’)
Print Recipe
Porties
4 personen
Kook Tijd
180 minuten
Porties
4 personen
Kook Tijd
180 minuten
Maastrichts Zoervleisch (‘zuur vlees’)
Maastrichts Zoervleisch (‘zuur vlees’)
Print Recipe
Porties
4 personen
Kook Tijd
180 minuten
Porties
4 personen
Kook Tijd
180 minuten
Ingrediënten
Notities

Bereidingswijze

  • Marineer het vlees 24 uur in de azijn, water, laurier, kruidnagels, zout en peper
  • Neem het vlees uit de marinade en dep het droog met keukenpapier. Bewaar de marinade
  • Verhit de boter in een stoofpan met dikke bodem en bak het vlees rondom bruin
  • Voeg vervolgens de uien toe en bak mee tot ze mooi bruin zijn
  • Schep de bruine suiker erover
  • Blus af met de marinade en voeg het bouillonblokje toe
  • Breng aan de kook en laat het vlees vervolgens ongeveer 2 uur zacht pruttelen met de deksel schuin op de pan
  • Voeg indien nodig water toe
  • Maak de plakken ontbijtkoek vochtig met wat water en voeg ze vervolgens in stukken toe aan het vlees en laat al roerend binden tot een gladde saus
  • Voeg nu ook de appelstroop toe en breng op smaak met peper en zout
  • Traditioneel wordt Zoervleis geserveerd met frites en appelmoes, maar het is ok lekker met bijvoorbeeld een salade naar Limburgs recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Spaanse courgettestamppot met chorizo

courgettestamp
Spaanse courgettestamppot met chorizo
Print Recipe
Porties
4 personen
Kook Tijd
45 minuten
Porties
4 personen
Kook Tijd
45 minuten
courgettestamp
Spaanse courgettestamppot met chorizo
Print Recipe
Porties
4 personen
Kook Tijd
45 minuten
Porties
4 personen
Kook Tijd
45 minuten
Notities

Bereidingswijze Spaanse courgettestamppot

  • Breng een pan met water en een beetje zout aan de kook
  • Schil en snijd de aardappels in gelijke stukken, kook de aardappels in circa 15 minuten gaar
  • Giet ze af en stoom ze droog
  • Verwijder indien nodig het velletje van de chorizo en snijd de chorizo in blokjes
  • Verhit een scheutje olie in een pan en bak de chorizo in circa 10 minuten krokant
  • Pel en snipper de ui en de knoflook
  • Snijd de courgette in blokjes
  • Verhit een scheutje olie in een pan en fruit de ui, knoflook en de italiaanse kruiden in circa 2 minuten
  • Voeg de courgette toe en bak circa 6 minuten mee tot de courgette zacht is
  • Pureer de aardappels en voeg de chorizo (inclusief het bak vocht) toe
  • Voeg het courgette mengsel toe
  • Goed doorroeren niet meer pureren

Bereidingswijze paprika-tomaten salsa

  • Snijd de gegrilde paprika in blokjes
  • Snijd de trostomaten in vieren en verwijder de zaadlijsten
  • Snijd de trostomaten daarna in kleine stukjes
  • Pel en snijd het sjalotje fijn en voeg dit toe
  • Voeg 1 eetlepel verse fijngesneden bieslook toe
  • Voeg het sap van een limoen toe
  • Meng het geheel goed door elkaar in een kom
  • Voeg een beetje versgemalen peper toe
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

“Huisgemaakte” Lasagne

lasagne
“Huisgemaakte” Lasagne
Print Recipe
Porties
5 personen
Kook Tijd
150 minuten
Porties
5 personen
Kook Tijd
150 minuten
lasagne
“Huisgemaakte” Lasagne
Print Recipe
Porties
5 personen
Kook Tijd
150 minuten
Porties
5 personen
Kook Tijd
150 minuten
Ingrediënten
Notities

Bereidingswijze (tomatensaus)

  • Om te komen tot een overheerlijke tomatensaus heb je tijd nodig. Het is ideaal als de saus zo’n 2 uur op kan staan
  • Snipper de ui fijn, snijd de knoflook in heel dunne plakjes en spoel de tak rozemarijn even schoon onder de kraan
  • Doe de tomatensaus in de breedste pan met een dikke bodem die je hebt
  • Controleer voordat je de verpakkingen weggooit of er al zout aan de saus is toegevoegd
  • Is dat het geval; voeg dan in de bereiding van de saus zelf géén zout meer toe
  • Is het zonder, voeg dan wel zout toe – naar eigen gewoonte of smaak
  • Doe de uisnippers, de knoflook, de rozemarijntak, een scheut olijfolie en wat rode wijn bij de tomatensaus
  • Voeg aardig wat peper toe
  • Roer alles goed door elkaar en zet de saus op een middelhoog vuur
  • Blijf rustig roeren tot de saus net niet kookt
  • Als je damp van de saus af ziet komen, zet je de saus op een kleine pit op de laagste stand
  • Doe geen deksel op de pan en blijf enigszins in de buurt en roer af en toe
  • De saus wordt lekkerder naarmate er meer vocht verdampt
  • Iedere keer als de saus wat dikker wordt, leng je deze weer aan met een beetje wijn en olijfolie
  • Dit proces herhaalt zich in het gunstige geval een keer of vier-vijf

Bereidingswijze (groenten)

  • De groenten vormen straks lagen, net als de lasagnebladen
  • Zorg daarom dat je de courgette, prei en tomaten in mooie gelijke plakjes snijdt
  • Voor mooie handelbare plakjes prei geldt: zorg dat je de prei bij het schoonmaken niet overlangs doorsnijdt
  • En snijd ze niet te dun. Zeg, een halve centimeter
  • De tomaten snijd je vanaf het kontje, zodat je zo weinig mogelijk ‘resten’ hebt
  • Deze resten kun je prima kwijt in de saus
  • Heb je geen tijd of zin om de groenten te snijden, dan kun je ook Italiaanse roerbakgroenten gebruiken
  • Niet vergeten deze te roerbakken voor het gebruik

Bereidingswijze (gehakt en de saus)

  • Rul het gehakt in een koekenpan
  • Je hoeft geen olie of boter toe te voegen omdat er voldoende vet in het gehakt zit wat vrijkomt tijdens het braden
  • Voeg wat peper toe
  • Verwijder de rozemarijntak uit de saus
  • Meng de saus met het gehakt

De lasagne maken

  • Maak ruimte op je aanrecht en verzamel alle ingrediënten om je heen: de pan met saus, de gesneden groenten, de plakjes ham, de lasagnebladen en een ovenschaal
  • Je hoeft de bladen overigens niet voor te koken
  • Begin met een dun laagje saus op de bodem van de schaal
  • En als ik schrijf ‘dun’, dan bedoel ik ook dun
  • Leg er één laag lasagnebladen op, duw de bladen een beetje aan
  • Dan weer een dun (uitroepteken) laagje saus
  • Dan leg je plakjes courgette en vervolgens een laag tomatenschijfjes in de ovenschaal, gevolgd door een dun laagje saus, een laag lasagnebladen en weer een dun laagje saus
  • Dan is de prei aan de beurt, leg de plakjes zo sluitend mogelijk neer en volg weer met een laag tomaten
  • Nu is het tijd voor een bijzondere smaakmaker – ooit zo ontstaan omdat de ham op moest
  • Verdeel de ham over de tomatenplakjes en volg weer met een laagje saus
  • Als je nog voldoende saus overhebt, dan kun je nog een lasagnebladenlaag leggen en de saus in de volgende laag opmaken
  • Als je niet van kaas en/of bechamelsaus houdt, sluit dan dit lasagnebouwwerk af met nog een laag dungesneden tomaten en bestrijk deze nog even met een beetje olijfolie
  • Dan kan het de oven in
  • Voor de liefhebbers van de originele aanpak: bereid de bechamelsaus zoals staat aangegeven op de verpakking
  • Of maak de bechamelsaus zelf met melk, boter en bloem. De saus wordt verwarmd en over de lasagne gegoten
  • Je maakt het af met een laagje geraspte kaas
  • In de oven en aan tafel
  • De lasagne gaat 30 minuten in de oven
  • Laat de bovenkant mooi bruin worden
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Gevulde courgette

courgette-bootjes-gehakt-freshhh-1
Gevulde courgette
Print Recipe
Porties
2 personen
Kook Tijd
30 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
30 minuten
courgette-bootjes-gehakt-freshhh-1
Gevulde courgette
Print Recipe
Porties
2 personen
Kook Tijd
30 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
30 minuten
Ingrediënten
Notities

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Was de courgettes en snijd ze in de lengte door
  • Voorzichtig en met beleid hol je de courgettes uit met een lepel en doe je het vruchtvlees in een schaal
  • Maak de paprika’s en champignons schoon en snijd ze in kleine delen
  • Doe hetzelfde met de ui en de knoflook
  • Voeg alles samen in de schaal en roer het door elkaar samen met wat peper en zout en een schep sambal
  • Fruit het gehakt
  • Voeg het groentemengsel toe
  • Vul de uitgeholde courgettes met het mengsel en doe er een schep geraspte kaas overheen
  • Leg de courgettes nu 15 minuten in de voorverwarmde oven
  • Heb je een gril? Laat dan de laatste 3 minuten volop grillen voor een mooie korst
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Gegrilde kabeljauw met paksoi

gegrildekabeljauwmetpaksoi
Gegrilde kabeljauw met paksoi
Print Recipe
Porties
2 personen
Kook Tijd
60 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
60 minuten
gegrildekabeljauwmetpaksoi
Gegrilde kabeljauw met paksoi
Print Recipe
Porties
2 personen
Kook Tijd
60 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
60 minuten
Ingrediënten
Notities

Bereidingswijze

Ik maak eerst de saus klaar

  • ui peper en knoflook fijn snijden en aanbakken in olijfolie
  • paprika in blokjes snijden en in de pan erbij en even mee laten bakken
  • Tomatenpuree erbij het ananas sap uit blik, gembersiroop en azijn erbij
  • peper naar smaak en gedroogde koriander
  • Laat het aan de kook komen is het te dik ,wat water erbij ,en laat het 20 min . zachtjes garen
  • Op het laatst de ananas erbij en nog even door warmen
  • Kabeljauwfilet
  • citroensap
  • peper
  • bloem
  • zonnebloem olie om te bakken

Bereidingswijze

  • De vis en paksoi is zo vlug klaar zorg dat de tafel gedekt is
  • zorg dat al je ingrediënten klaar staan want bakken en wokken en bakken gaat achter elkaar door
  • Wil je er rijst bij of gebakken aardappeltjes zorg ook dat het opstaat en bijna klaar is.
  • Sesamolie in de wokpan
  • Zonnebloemolie in de koekenpan voor de vis
  • Ui en knoflook fijn snijden en wokken in de sesamolie
  • Paksoi snijden en wassen,ik snijd eerst de harde gedeelten en laat ze wat langer mee bakken met uien knoflook
  • Ondertussen citroensap over de vis en peper erop en even door de bloem halen.
  • Zonnebloemolie aanzetten ,hoog vuur
  • Paksoy allemaal in de pan kruiden erover en op het laatst de ketjap en nog even mee laten bakken
  • Ondertussen de kabeljauw bakken
  • En als alles goed is is alles gelijk klaar
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Zeeuwse mosselen

Mosselen
Zeeuwse mosselen
Print Recipe
Porties
2 personen
Kook Tijd
45 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
45 minuten
Mosselen
Zeeuwse mosselen
Print Recipe
Porties
2 personen
Kook Tijd
45 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
45 minuten
Ingrediënten
Notities

Bereidingswijze

  • Borstel de mosselen goed schoon onder de koude kraan, verwijder de baarden en gooi de open en beschadigde exemplaren weg
  • Snijd de prei door in de lengte en vervolgens in dunne schijfjes
  • Snij de wortel in kleine blokjes (brunoise)
  • Snijd de bladselderij grof en snipper de ui.
  • Neem een grote pan en verhit de groenten, de laurier en de wijn
  • Stort dan de mosselen op de groente, sluit de pan, en breng aan de kook
  • Schep of schud de mosselen na 2 min om
  • Schep ze, als alle mosselen open zijn (in 4-5 min), op een warme schaal
  • Laat het vocht op hoog vuur inkoken en giet dit over mosselen
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Visserssalade met haring en witte bonen

visserssalade
Visserssalade met haring en witte bonen
Print Recipe
Porties Prep Tijd
4 personen 45 minuten
Kook Tijd
30 minuten
Porties Prep Tijd
4 personen 45 minuten
Kook Tijd
30 minuten
visserssalade
Visserssalade met haring en witte bonen
Print Recipe
Porties Prep Tijd
4 personen 45 minuten
Kook Tijd
30 minuten
Porties Prep Tijd
4 personen 45 minuten
Kook Tijd
30 minuten
Ingrediënten
Notities

Bereidingswijze

  • Kook de krieltjes verder gaar in ca. 5 minuten of volgens de aanwijzigen op de verpakking
  • Giet ze af en spoel er koud water over
  • Giet de witte bonen af en laat ze goed uitlekken
  • Pel de rode bieten en snijd ze in blokjes
  • Meng de ingrediënten voor de dressing
  • Schep de krieltjes, bonen, haring en dressing door elkaar
  • Serveer deze salade op een schaal met de rode bieten eromheen
  • Strooi de peterselie erover en garneer met de plakjes citroen
  • Serveer er geroosterd wit brood bij
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe
Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice