Bruine bonensoep

bruinebonensoep
Bruine bonensoep
Print Recipe
Porties
6 personen
Kook Tijd
90 minuten
Porties
6 personen
Kook Tijd
90 minuten
bruinebonensoep
Bruine bonensoep
Print Recipe
Porties
6 personen
Kook Tijd
90 minuten
Porties
6 personen
Kook Tijd
90 minuten
Ingrediënten
Notities

Bereidingswijze

  • Een dag van te voren; Spoel de gedroogde bruine bonen goed af met koud water en doe ze in een ruime pan met water.
  • Zorg dat ze royaal onderstaan. Laat de bonen een nacht weken
  • Spoel de bonen de volgende dag af met koud water en doe ze in een soeppan met ruim water
  • Breng aan de kook en zet het vuur dan laag met de deksel op de pan
  • Schep bovendrijvend schuim weg. Laat zachtjes pruttelen tot de bonen bijna gaar zijn
  • Vul het vocht indien nodig aan tot 2 liter
  • Bind de helft van het bosje selderij bij elkaar met een stukje keukentouw
  • Voeg de gesneden groenten, bij elkaar gebonden bosje selderij, laurierblad en rookspek toe aan de bonen en laat de soep zachtjes verder pruttelen, tot de bonen en groenten heel zacht zijn en het rookspek boterzacht is
  • Dit duurt zeker een uur.
  • Warm de laatste 15 tot 20 minuten de rookworst mee in de soep
  • Verwijder het bosje selderij en de laurierblaadjes uit de soep en haal het vlees eruit
  • Pureer de soep half, zodat de bonen en groenten nog deels zichtbaar blijven
  • Snijd het rookspek fijn en de rookworst in plakjes
  • Hak de overige selderij fijn. Voeg het vlees en de selderij toe aan de soep en warm nog even door
  • Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

    Noordzee vissoep

    Vissoep
    Noordzee vissoep
    Print Recipe
    Porties
    8 personen
    Kook Tijd
    90 minuten
    Porties
    8 personen
    Kook Tijd
    90 minuten
    Vissoep
    Noordzee vissoep
    Print Recipe
    Porties
    8 personen
    Kook Tijd
    90 minuten
    Porties
    8 personen
    Kook Tijd
    90 minuten
    Ingrediënten
    Notities

    Bereidingswijze

    • Snij de kabeljauwfilet en heilbotfilet in stukjes
    • Snij de prei in ringen
    • Snij de ui in ringen
    • Snij de knoflook in plakjes
    • Bak de ui en de knoflook in een beetje olijfolie in de soeppan
    • Voeg 2 liter water toe
    • Voeg de prei toe en breng het geheel aan de kook
    • Als de prei gaar is kunnen de gezeefde tomaten worden toegevoegd, ik pureer ze van te voren met een staafmixer
    • Voeg de kabeljauw, heilbotfilet en krabsticks toe en laat de soep circa 10 minuten heel zachtjes koken
    • Voeg de witte wijn toe
    • Roer de garnalen erdoor en warm ze nog circa 2 minuten mee
    • Breng de soep op smaak met zout en peper
    Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

    Champignonsoep

    Champignonsoep
    Champignonsoep
    Print Recipe
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    30 minuten
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    30 minuten
    Champignonsoep
    Champignonsoep
    Print Recipe
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    30 minuten
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    30 minuten
    Ingrediënten
    Notities

    Bereidingswijze

    • Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Bak dit in een koekenpan even aan
    • Snijd de paddenstoelen of champignons in plakjes en bak dit mee met de ui
    • Giet het champignonmengsel over in een pan en voeg hier de wild fond en 700 ml water bij, laat dit even koken
    • Snijd de prei in ringen en voeg dit bij de soep
    • Smelt in een steelpannetje de boter en voeg de bloem langzaam toe
    • Roer het tot een glad mengsel en laat dit een paar minuutjes garen, let op dat het niet gaat kleuren
    • Voeg een beetje bouillon bij de roux en roer dit door zodat het een geheel wordt
    • Meng het pannetje met de roux door de grote pan met bouillon en laat het even meekoken
    Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

    Oma’s Kipstoofschotel

    kipstoof
    Oma’s Kipstoofschotel
    Print Recipe
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    60 minuten
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    60 minuten
    kipstoof
    Oma’s Kipstoofschotel
    Print Recipe
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    60 minuten
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    60 minuten
    Ingrediënten
    Notities

    Bereidingswijze

    • Snipper de ui, hak de knoflook fijn
    • Snij de prei in ringen, de champignons in plakjes
    • Doe een flinke theelepel kerrie, een flinke theelepel paprikapoeder, wat zout, versgemalen peper en een volle eetlepel bloem in een stevige plastic zak
    • Doe de drumsticks erbij en schud
    • Verhit olijfolie in een braadpan en bak de kip ca. 10 minuten rondom goudbruin
    • Schep het uit de pan op een bord
    • Verhit nog een beetje olie in de pan en fruit op laag vuur de ui en knoflook tot ze zacht beginnen te worden
    • Schep de prei erdoor, dan de champignons
    • Bestrooi met een theelepel kerrie en paprikapoeder en zout en peper
    • Laat even al omscheppend meefruiten, dan krijgen de groenten meer smaak
    • Giet de wijn erbij en laat even uitbruisen
    • Roer de crème fraîche erdoor
    • Nu de kip terug in de pan, duw goed onder in het vocht
    • Hak de peterselie fijn en voeg de helft toe
    • Laat met de deksel op de pan op zacht vuur ca. 15 minuten sudderen
    • Proef op zout en peper
    • Strooi de rest van de peterselie erover

    Lekker met rijst

    Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

    Italiaanse Ovenschotel

    Italiaanse Ovenschotel
    Italiaanse Ovenschotel
    Print Recipe
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    50 minuten
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    50 minuten
    Italiaanse Ovenschotel
    Italiaanse Ovenschotel
    Print Recipe
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    50 minuten
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    50 minuten
    Notities

    Bereidingswijze

    • Verwarm de oven voor op 200 graden
    • Kook de aardappelschijfjes in een pan circa 10 minuten totdat ze zacht zijn
    • Snijd de prei, paprika, ui en knoflook in stukjes
    • Giet een scheut olie in een pan en bak het gehakt met de kruiden rul
    • Voeg daarna de prei, paprika, ui en knoflook toe en dit 5 minuten mee
    • Vervolgens doe je de tomatenblokjes erbij en laat je de saus nog 5-10 minuten zachtjes koken
    • Verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de bodem van een ingevette ovenschaal
    • Schep hier de saus overheen en leg daarna de rest van de aardappelschijfjes erbovenop
    • Als laatste strooi je de geraspte kaas over de ovenschotel en zet je de schaal 20-25 minuten in de oven
    Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

    “Huisgemaakte” Lasagne

    lasagne
    “Huisgemaakte” Lasagne
    Print Recipe
    Porties
    5 personen
    Kook Tijd
    150 minuten
    Porties
    5 personen
    Kook Tijd
    150 minuten
    lasagne
    “Huisgemaakte” Lasagne
    Print Recipe
    Porties
    5 personen
    Kook Tijd
    150 minuten
    Porties
    5 personen
    Kook Tijd
    150 minuten
    Ingrediënten
    Notities

    Bereidingswijze (tomatensaus)

    • Om te komen tot een overheerlijke tomatensaus heb je tijd nodig. Het is ideaal als de saus zo’n 2 uur op kan staan
    • Snipper de ui fijn, snijd de knoflook in heel dunne plakjes en spoel de tak rozemarijn even schoon onder de kraan
    • Doe de tomatensaus in de breedste pan met een dikke bodem die je hebt
    • Controleer voordat je de verpakkingen weggooit of er al zout aan de saus is toegevoegd
    • Is dat het geval; voeg dan in de bereiding van de saus zelf géén zout meer toe
    • Is het zonder, voeg dan wel zout toe – naar eigen gewoonte of smaak
    • Doe de uisnippers, de knoflook, de rozemarijntak, een scheut olijfolie en wat rode wijn bij de tomatensaus
    • Voeg aardig wat peper toe
    • Roer alles goed door elkaar en zet de saus op een middelhoog vuur
    • Blijf rustig roeren tot de saus net niet kookt
    • Als je damp van de saus af ziet komen, zet je de saus op een kleine pit op de laagste stand
    • Doe geen deksel op de pan en blijf enigszins in de buurt en roer af en toe
    • De saus wordt lekkerder naarmate er meer vocht verdampt
    • Iedere keer als de saus wat dikker wordt, leng je deze weer aan met een beetje wijn en olijfolie
    • Dit proces herhaalt zich in het gunstige geval een keer of vier-vijf

    Bereidingswijze (groenten)

    • De groenten vormen straks lagen, net als de lasagnebladen
    • Zorg daarom dat je de courgette, prei en tomaten in mooie gelijke plakjes snijdt
    • Voor mooie handelbare plakjes prei geldt: zorg dat je de prei bij het schoonmaken niet overlangs doorsnijdt
    • En snijd ze niet te dun. Zeg, een halve centimeter
    • De tomaten snijd je vanaf het kontje, zodat je zo weinig mogelijk ‘resten’ hebt
    • Deze resten kun je prima kwijt in de saus
    • Heb je geen tijd of zin om de groenten te snijden, dan kun je ook Italiaanse roerbakgroenten gebruiken
    • Niet vergeten deze te roerbakken voor het gebruik

    Bereidingswijze (gehakt en de saus)

    • Rul het gehakt in een koekenpan
    • Je hoeft geen olie of boter toe te voegen omdat er voldoende vet in het gehakt zit wat vrijkomt tijdens het braden
    • Voeg wat peper toe
    • Verwijder de rozemarijntak uit de saus
    • Meng de saus met het gehakt

    De lasagne maken

    • Maak ruimte op je aanrecht en verzamel alle ingrediënten om je heen: de pan met saus, de gesneden groenten, de plakjes ham, de lasagnebladen en een ovenschaal
    • Je hoeft de bladen overigens niet voor te koken
    • Begin met een dun laagje saus op de bodem van de schaal
    • En als ik schrijf ‘dun’, dan bedoel ik ook dun
    • Leg er één laag lasagnebladen op, duw de bladen een beetje aan
    • Dan weer een dun (uitroepteken) laagje saus
    • Dan leg je plakjes courgette en vervolgens een laag tomatenschijfjes in de ovenschaal, gevolgd door een dun laagje saus, een laag lasagnebladen en weer een dun laagje saus
    • Dan is de prei aan de beurt, leg de plakjes zo sluitend mogelijk neer en volg weer met een laag tomaten
    • Nu is het tijd voor een bijzondere smaakmaker – ooit zo ontstaan omdat de ham op moest
    • Verdeel de ham over de tomatenplakjes en volg weer met een laagje saus
    • Als je nog voldoende saus overhebt, dan kun je nog een lasagnebladenlaag leggen en de saus in de volgende laag opmaken
    • Als je niet van kaas en/of bechamelsaus houdt, sluit dan dit lasagnebouwwerk af met nog een laag dungesneden tomaten en bestrijk deze nog even met een beetje olijfolie
    • Dan kan het de oven in
    • Voor de liefhebbers van de originele aanpak: bereid de bechamelsaus zoals staat aangegeven op de verpakking
    • Of maak de bechamelsaus zelf met melk, boter en bloem. De saus wordt verwarmd en over de lasagne gegoten
    • Je maakt het af met een laagje geraspte kaas
    • In de oven en aan tafel
    • De lasagne gaat 30 minuten in de oven
    • Laat de bovenkant mooi bruin worden
    Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

    Zeeuwse mosselen

    Mosselen
    Zeeuwse mosselen
    Print Recipe
    Porties
    2 personen
    Kook Tijd
    45 minuten
    Porties
    2 personen
    Kook Tijd
    45 minuten
    Mosselen
    Zeeuwse mosselen
    Print Recipe
    Porties
    2 personen
    Kook Tijd
    45 minuten
    Porties
    2 personen
    Kook Tijd
    45 minuten
    Ingrediënten
    Notities

    Bereidingswijze

    • Borstel de mosselen goed schoon onder de koude kraan, verwijder de baarden en gooi de open en beschadigde exemplaren weg
    • Snijd de prei door in de lengte en vervolgens in dunne schijfjes
    • Snij de wortel in kleine blokjes (brunoise)
    • Snijd de bladselderij grof en snipper de ui.
    • Neem een grote pan en verhit de groenten, de laurier en de wijn
    • Stort dan de mosselen op de groente, sluit de pan, en breng aan de kook
    • Schep of schud de mosselen na 2 min om
    • Schep ze, als alle mosselen open zijn (in 4-5 min), op een warme schaal
    • Laat het vocht op hoog vuur inkoken en giet dit over mosselen
    Mogelijk doorWP Ultimate Recipe
    Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice