Tomatenketchup

Tomatenketchup
Tomatenketchup
Print Recipe
Tomatenketchup
Tomatenketchup
Print Recipe
Ingrediënten
Notities

Bereidingswijze

  • snijd de 2 kilo rijpe tomaten in stukjes
  • Doe ze met 250 g gehakte uien in een hoge pan met vuurvaste bodem
  • Laat de tomaten en uien ongeveer 45 minuten op een laag vuur sudderen
  • Giet de massa vervolgens door een fijne zeef
  • Doe de gezeefde tomaten terug in de pan en laat ze net zo lang zachtjes sudderen tot ze wat ingedikt zijn
  • Breng met 1 el zout, 100 g suiker, 4 el wijnazijn, 1 tl versgemalen witte peper, 1 tl gemalen mosterdzaadjes, ½ tl gemberpoeder en ½ tl piment op smaak
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

GAZPACHO

GAZPACHO
GAZPACHO
Print Recipe
Porties
4 personen
Kook Tijd
30 minuten
Porties
4 personen
Kook Tijd
30 minuten
GAZPACHO
GAZPACHO
Print Recipe
Porties
4 personen
Kook Tijd
30 minuten
Porties
4 personen
Kook Tijd
30 minuten
Ingrediënten
Notities

Bereidingswijze

  • Doe alle ingrediënten - behalve zout - in de keukenmachine en pureer ze
  • Voeg zout naar smaak toe
  • Zet de soep in de koelkast en laat ze (ijs)koud worden
  • Serveer de koude soep in kleine kopjes of glazen
  • Garneer de soep met wat fijngeknipte peterselie of bieslook
  • Serveer wat sneetjes stokbrood bij de soep
  • Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

    Tomatensoep op grootmoederswijze

    Tomatensoep op grootmoederswijze
    Tomatensoep op grootmoederswijze
    Print Recipe
    Porties
    >8 personen
    Kook Tijd
    60 minuten
    Porties
    >8 personen
    Kook Tijd
    60 minuten
    Tomatensoep op grootmoederswijze
    Tomatensoep op grootmoederswijze
    Print Recipe
    Porties
    >8 personen
    Kook Tijd
    60 minuten
    Porties
    >8 personen
    Kook Tijd
    60 minuten
    Notities

    Bereidingswijze

    • Doe het rundergehakt in een ruime kom en kneed er de komijn, ui en eierdooier door. En wat zout en peper. Zet de kom minstens 15 minuten in de koelkast
    • Draai de soepballetjes
    • Leg de schenkel in de soeppan met 4 liter water en voeg de kruidenbuiltjes toe, breng het aan de kook
    • Na 15 minuten koken de soepballetjes toevoegen
    • Laat de bouillon in totaal minimaal 1 uur koken
    • Was de tomaten. Verwijder de harde kern en pitjes en snijd de tomaten in stukjes
    • Schil de winterpeen en snijd in blokjes
    • Was de bleekselderij en snijd in plakjes
    • Snijd de knoflookteentjes in dunne plakjes
    • Schep nu de schenkel en de soepballetjes uit de bouillon in een schaal en dek af met folie
    • Zeef de bouillon, voeg 3 liter extra water toe en breng het weer aan de kook
    • Voeg nu de blokjes winterpeen, de plakjes bleekselderij, de knoflook teentjes en de gesnipperde ui toe
    • Laat dit 15 minuten koken en voeg dan de ontvelde tomaten en de gezeefde tomaten toe
    • Laat nog eens 10 minuten zachtjes koken en pureer het dan (helemaal of deels) met de staafmixer
    • Voeg de tomatenpuree toe
    • Voeg 3 pakken Honing tomatensoep en 1 pak Honig vermicellisoep toe
    • Voeg 1 eetlepel suiker en 4 eetlepels ketjap manis toe
    • Breng zo nodig op smaak met een beetje extra zout en peper
    • Doe de balletjes in de tomatensoep en laat alles nog ongeveer 5 minuten doorwarmen
    Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

    “Huisgemaakte” Lasagne

    lasagne
    “Huisgemaakte” Lasagne
    Print Recipe
    Porties
    5 personen
    Kook Tijd
    150 minuten
    Porties
    5 personen
    Kook Tijd
    150 minuten
    lasagne
    “Huisgemaakte” Lasagne
    Print Recipe
    Porties
    5 personen
    Kook Tijd
    150 minuten
    Porties
    5 personen
    Kook Tijd
    150 minuten
    Ingrediënten
    Notities

    Bereidingswijze (tomatensaus)

    • Om te komen tot een overheerlijke tomatensaus heb je tijd nodig. Het is ideaal als de saus zo’n 2 uur op kan staan
    • Snipper de ui fijn, snijd de knoflook in heel dunne plakjes en spoel de tak rozemarijn even schoon onder de kraan
    • Doe de tomatensaus in de breedste pan met een dikke bodem die je hebt
    • Controleer voordat je de verpakkingen weggooit of er al zout aan de saus is toegevoegd
    • Is dat het geval; voeg dan in de bereiding van de saus zelf géén zout meer toe
    • Is het zonder, voeg dan wel zout toe – naar eigen gewoonte of smaak
    • Doe de uisnippers, de knoflook, de rozemarijntak, een scheut olijfolie en wat rode wijn bij de tomatensaus
    • Voeg aardig wat peper toe
    • Roer alles goed door elkaar en zet de saus op een middelhoog vuur
    • Blijf rustig roeren tot de saus net niet kookt
    • Als je damp van de saus af ziet komen, zet je de saus op een kleine pit op de laagste stand
    • Doe geen deksel op de pan en blijf enigszins in de buurt en roer af en toe
    • De saus wordt lekkerder naarmate er meer vocht verdampt
    • Iedere keer als de saus wat dikker wordt, leng je deze weer aan met een beetje wijn en olijfolie
    • Dit proces herhaalt zich in het gunstige geval een keer of vier-vijf

    Bereidingswijze (groenten)

    • De groenten vormen straks lagen, net als de lasagnebladen
    • Zorg daarom dat je de courgette, prei en tomaten in mooie gelijke plakjes snijdt
    • Voor mooie handelbare plakjes prei geldt: zorg dat je de prei bij het schoonmaken niet overlangs doorsnijdt
    • En snijd ze niet te dun. Zeg, een halve centimeter
    • De tomaten snijd je vanaf het kontje, zodat je zo weinig mogelijk ‘resten’ hebt
    • Deze resten kun je prima kwijt in de saus
    • Heb je geen tijd of zin om de groenten te snijden, dan kun je ook Italiaanse roerbakgroenten gebruiken
    • Niet vergeten deze te roerbakken voor het gebruik

    Bereidingswijze (gehakt en de saus)

    • Rul het gehakt in een koekenpan
    • Je hoeft geen olie of boter toe te voegen omdat er voldoende vet in het gehakt zit wat vrijkomt tijdens het braden
    • Voeg wat peper toe
    • Verwijder de rozemarijntak uit de saus
    • Meng de saus met het gehakt

    De lasagne maken

    • Maak ruimte op je aanrecht en verzamel alle ingrediënten om je heen: de pan met saus, de gesneden groenten, de plakjes ham, de lasagnebladen en een ovenschaal
    • Je hoeft de bladen overigens niet voor te koken
    • Begin met een dun laagje saus op de bodem van de schaal
    • En als ik schrijf ‘dun’, dan bedoel ik ook dun
    • Leg er één laag lasagnebladen op, duw de bladen een beetje aan
    • Dan weer een dun (uitroepteken) laagje saus
    • Dan leg je plakjes courgette en vervolgens een laag tomatenschijfjes in de ovenschaal, gevolgd door een dun laagje saus, een laag lasagnebladen en weer een dun laagje saus
    • Dan is de prei aan de beurt, leg de plakjes zo sluitend mogelijk neer en volg weer met een laag tomaten
    • Nu is het tijd voor een bijzondere smaakmaker – ooit zo ontstaan omdat de ham op moest
    • Verdeel de ham over de tomatenplakjes en volg weer met een laagje saus
    • Als je nog voldoende saus overhebt, dan kun je nog een lasagnebladenlaag leggen en de saus in de volgende laag opmaken
    • Als je niet van kaas en/of bechamelsaus houdt, sluit dan dit lasagnebouwwerk af met nog een laag dungesneden tomaten en bestrijk deze nog even met een beetje olijfolie
    • Dan kan het de oven in
    • Voor de liefhebbers van de originele aanpak: bereid de bechamelsaus zoals staat aangegeven op de verpakking
    • Of maak de bechamelsaus zelf met melk, boter en bloem. De saus wordt verwarmd en over de lasagne gegoten
    • Je maakt het af met een laagje geraspte kaas
    • In de oven en aan tafel
    • De lasagne gaat 30 minuten in de oven
    • Laat de bovenkant mooi bruin worden
    Mogelijk doorWP Ultimate Recipe
    Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice