Franse uiensoep

franse uiensoep
Franse uiensoep
Print Recipe
Porties
4 personen
Kook Tijd
80 minuten
Porties
4 personen
Kook Tijd
80 minuten
franse uiensoep
Franse uiensoep
Print Recipe
Porties
4 personen
Kook Tijd
80 minuten
Porties
4 personen
Kook Tijd
80 minuten
Notities

Bereidingswijze

  • Pel de uien en snijd ze in grove stukken
  • Verhit de boter en olie in een diepe pan
  • Voeg de uien toe en laat op laag vuur in een kwartier glazig worden
  • Zet het vuur hoger en bak de uien in circa 10 minuten bruin
  • Blus af met een glas rode wijn
  • Voeg de mosterd, tijm en rozemarijn toe
  • Als laatste de warme runderbouillon
  • Laat het geheel nog zeker een half uur pruttelen
  • Voeg naar smaak nog wat peper en zout toe
  • Snijd plakken van het stokbrood en leg deze bestrooid met de kaas kort onder de grill
  • Serveer de Franse uiensoep in diepe kommen
  • Leg het met kaas gegratineerd stokbrood erin
  • Strooi er wat fijngehakte peterselie overheen
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Stoofperen in rode wijn

stoofperenwijn
Stoofperen in rode wijn
Print Recipe
stoofperenwijn
Stoofperen in rode wijn
Print Recipe
Notities

Bereidingswijze

  • Schil de peren, snijd ze in parten en verwijder het klokhuis
  • Doe de wijn met de specerijen en kruiden en de suiker in een pan op het vuur en laat de suiker al roerend oplossen
  • (ik doe de kruidnagels, steranijs en laurierblaadjes in een filterzakje of thee ei, zodat je ze later makkelijker kun verwijderen)
  • Voeg de peren toe en laat ze ongeveer twee uur op een heel laag vuurtje pruttelen
  • Je kunt ze ook in een warme oven op 150-175 graden zetten
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Kaiserschmarren

KAISERSCHMARREN
Kaiserschmarren
Print Recipe
Porties
4 personen
Kook Tijd
40 minuten
Porties
4 personen
Kook Tijd
40 minuten
KAISERSCHMARREN
Kaiserschmarren
Print Recipe
Porties
4 personen
Kook Tijd
40 minuten
Porties
4 personen
Kook Tijd
40 minuten
Notities

Bereidingswijze

  • Klop in een glazen of metalen kom de eiwitten onder geleidelijke toevoeging van de suiker tot stijve pieken
  • Klop in een andere kom de melk, de bloem, de eidooiers, het citroensap, de rum, de vanillesuiker en een beetje zout tot een glad beslag
  • Vouw met een spatel de eiwitten door het beslag
  • Laat het beslag even rusten
  • Bereid ondertussen de pruimensaus
  • Snijd de pruimen in stukjes
  • Stoof de stukjes pruim met de suiker, de rode wijn, kaneel, limoensap en sinaasappelrasp
  • Voeg indien nodig wat water toe
  • Verhit wat boter in een grote koekenpan en giet er het beslag in
  • Bak de pannenkoek op laag vuur aan beide kanten goudbruin
  • Trek de gegaarde pannenkoek met 2 vorken in kleine stukken
  • Strooi er de rozijnen en de suiker over
  • Zet de pan weer op het fornuis of in de oven tot de suiker gekarameliseerd is
  • Garneer de pannenkoeken met poedersuiker en serveer ze met de pruimensaus
  • Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

    Jachtschotel met rundvlees

    Jachtschotel met rundvlees
    Jachtschotel met rundvlees
    Print Recipe
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    240 minuten
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    240 minuten
    Jachtschotel met rundvlees
    Jachtschotel met rundvlees
    Print Recipe
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    240 minuten
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    240 minuten
    Notities

    Bereidingswijze

    • Snijd het vlees in dobbelstenen.
    • Pel en snipper de uien.
    • Kneus de jeneverbessen of snijd ze met de punt van een mesje voorzichtig in.
    • Verwarm de wijn even bv. in de magnetron.
    • Bak het vlees in porties in hete margarine of olie rondom bruin.
    • Voeg dan de ui toe en laat die ook even kleuren. Voeg nu de zilveruitjes, peper, laurierblaadjes, kruidnagels en jeneverbessen toe. De laurierblaadjes breek ik meestal in stukken en doe die samen met de kruidnagels en de jeneverbessen in een koffiefilterzakje dat ik in de pan leg. Dat scheelt aan het eind veel speur- en viswerk.
    • Roer het goed door en giet de warme wijn erover.
    • Laat nu met de deksel op de pan op zeer laag vuur zeker 3 uur stoven.
    • Schil ondertussen de aardappels en kook ze gaar. Giet ze af.
    • Verwarm de melk even bv. in de magnetron.
    • Stamp de aardappels met een pureestamper en roer er de warme melk en een klontje margarine door. Breng de puree op smaak met nootmuskaat.
    • Verwarm de oven voor op 220 graden.
    • Als het vlees gaar is verwijder dan de kruidnagels, jeneverbessen en de laurierblaadjes. Bind het vocht eventueel met wat aangemaakte maizena, het moet niet te dun zijn.
    • Doe nu het vlees en het stoofvocht over in een ovenschaal en bedek het met een laag rode kool, daarop komt de aardappelpuree. Strooi er wat paneermeel overheen en leg er wat klontjes margarine op.
    • Bak het gerecht in ca. 30-45 minuten mooi goudbruin.
    Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

    Ovenschotel met gehakt, rode kool, appel en aardappelpuree

    Ovenschotel met gehakt, rode kool, appel en aardappelpuree
    Ovenschotel met gehakt, rode kool, appel en aardappelpuree
    Print Recipe
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    45 minuten
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    45 minuten
    Ovenschotel met gehakt, rode kool, appel en aardappelpuree
    Ovenschotel met gehakt, rode kool, appel en aardappelpuree
    Print Recipe
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    45 minuten
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    45 minuten
    Ingrediënten
    Notities

    Bereidingswijze

    • Verwarm de oven voor op 200 graden
    • Verhit de helft van de olie in een braadpan en bak hierin op middelhoog vuur de ui en de knoflook in 3 minuten
    • Voeg het gehakt toe en bak het in 5 minuten rul
    • Voeg de tomatenpuree, wijn en kaneel toe, laat het geheel nog 5 minuten sudderen
    • Kook de rode kool (beetgaar) in water en een beetje azijn
    • Daarna uit laten lekken in een vergiet
    • Bereid de aardappelpuree volgens de aanwijzingen op het pakje
    • Vet een ovenschaal in met de rest van de olie
    • Schep het gehaktmengsel in de ovenschaal
    • Verdeel de rode kool er over en vervolgens de plakjes appel
    • Dek af met de aardappelpuree en bestrooi het met het paneermeel
    • Verdeel de boter in vlokjes over de schotel
    • Bak 30 minuten in de oven en serveer het gerecht
    Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

    Boerenschnitzel met huisgemaakte jachtsaus

    Boerenschnitzel2
    Boerenschnitzel met huisgemaakte jachtsaus
    Print Recipe
    Porties
    6 personen
    Kook Tijd
    70 minuten
    Porties
    6 personen
    Kook Tijd
    70 minuten
    Boerenschnitzel2
    Boerenschnitzel met huisgemaakte jachtsaus
    Print Recipe
    Porties
    6 personen
    Kook Tijd
    70 minuten
    Porties
    6 personen
    Kook Tijd
    70 minuten
    Ingrediënten
    Notities

    Bereidingswijze

    • Bonen rangen en blancheren
    • Wortels in blokjes snijden en blancheren
    • De uien fruiten daarna de spekblokjes toevoegen en even meebakken
    • De krieltjes toevoegen
    • Voeg de geblancheerde bonen en wortels toe
    • Voeg een snufje zout toe
    • Voeg de voorgekookte champignons toe

    Bereidingswijze van de jachtsaus

    • De champignons in plakjes snijden en bakken
    • De sjalotten in blokjes snijden
    • Fruit de sjalotten, spekblokjes en tijm in el boter fruiten
    • Voeg de tomaten puree en de bloem toe
    • Voeg de wijn en de bouillon toe en roer het totdat het een gladde saus is
    • Voeg de suiker en de champignons toe
    • Voeg vlak voor het opdienen er 1 eetlepel boter door
    • Verwijder de tijm
    Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

    “Huisgemaakte” Lasagne

    lasagne
    “Huisgemaakte” Lasagne
    Print Recipe
    Porties
    5 personen
    Kook Tijd
    150 minuten
    Porties
    5 personen
    Kook Tijd
    150 minuten
    lasagne
    “Huisgemaakte” Lasagne
    Print Recipe
    Porties
    5 personen
    Kook Tijd
    150 minuten
    Porties
    5 personen
    Kook Tijd
    150 minuten
    Ingrediënten
    Notities

    Bereidingswijze (tomatensaus)

    • Om te komen tot een overheerlijke tomatensaus heb je tijd nodig. Het is ideaal als de saus zo’n 2 uur op kan staan
    • Snipper de ui fijn, snijd de knoflook in heel dunne plakjes en spoel de tak rozemarijn even schoon onder de kraan
    • Doe de tomatensaus in de breedste pan met een dikke bodem die je hebt
    • Controleer voordat je de verpakkingen weggooit of er al zout aan de saus is toegevoegd
    • Is dat het geval; voeg dan in de bereiding van de saus zelf géén zout meer toe
    • Is het zonder, voeg dan wel zout toe – naar eigen gewoonte of smaak
    • Doe de uisnippers, de knoflook, de rozemarijntak, een scheut olijfolie en wat rode wijn bij de tomatensaus
    • Voeg aardig wat peper toe
    • Roer alles goed door elkaar en zet de saus op een middelhoog vuur
    • Blijf rustig roeren tot de saus net niet kookt
    • Als je damp van de saus af ziet komen, zet je de saus op een kleine pit op de laagste stand
    • Doe geen deksel op de pan en blijf enigszins in de buurt en roer af en toe
    • De saus wordt lekkerder naarmate er meer vocht verdampt
    • Iedere keer als de saus wat dikker wordt, leng je deze weer aan met een beetje wijn en olijfolie
    • Dit proces herhaalt zich in het gunstige geval een keer of vier-vijf

    Bereidingswijze (groenten)

    • De groenten vormen straks lagen, net als de lasagnebladen
    • Zorg daarom dat je de courgette, prei en tomaten in mooie gelijke plakjes snijdt
    • Voor mooie handelbare plakjes prei geldt: zorg dat je de prei bij het schoonmaken niet overlangs doorsnijdt
    • En snijd ze niet te dun. Zeg, een halve centimeter
    • De tomaten snijd je vanaf het kontje, zodat je zo weinig mogelijk ‘resten’ hebt
    • Deze resten kun je prima kwijt in de saus
    • Heb je geen tijd of zin om de groenten te snijden, dan kun je ook Italiaanse roerbakgroenten gebruiken
    • Niet vergeten deze te roerbakken voor het gebruik

    Bereidingswijze (gehakt en de saus)

    • Rul het gehakt in een koekenpan
    • Je hoeft geen olie of boter toe te voegen omdat er voldoende vet in het gehakt zit wat vrijkomt tijdens het braden
    • Voeg wat peper toe
    • Verwijder de rozemarijntak uit de saus
    • Meng de saus met het gehakt

    De lasagne maken

    • Maak ruimte op je aanrecht en verzamel alle ingrediënten om je heen: de pan met saus, de gesneden groenten, de plakjes ham, de lasagnebladen en een ovenschaal
    • Je hoeft de bladen overigens niet voor te koken
    • Begin met een dun laagje saus op de bodem van de schaal
    • En als ik schrijf ‘dun’, dan bedoel ik ook dun
    • Leg er één laag lasagnebladen op, duw de bladen een beetje aan
    • Dan weer een dun (uitroepteken) laagje saus
    • Dan leg je plakjes courgette en vervolgens een laag tomatenschijfjes in de ovenschaal, gevolgd door een dun laagje saus, een laag lasagnebladen en weer een dun laagje saus
    • Dan is de prei aan de beurt, leg de plakjes zo sluitend mogelijk neer en volg weer met een laag tomaten
    • Nu is het tijd voor een bijzondere smaakmaker – ooit zo ontstaan omdat de ham op moest
    • Verdeel de ham over de tomatenplakjes en volg weer met een laagje saus
    • Als je nog voldoende saus overhebt, dan kun je nog een lasagnebladenlaag leggen en de saus in de volgende laag opmaken
    • Als je niet van kaas en/of bechamelsaus houdt, sluit dan dit lasagnebouwwerk af met nog een laag dungesneden tomaten en bestrijk deze nog even met een beetje olijfolie
    • Dan kan het de oven in
    • Voor de liefhebbers van de originele aanpak: bereid de bechamelsaus zoals staat aangegeven op de verpakking
    • Of maak de bechamelsaus zelf met melk, boter en bloem. De saus wordt verwarmd en over de lasagne gegoten
    • Je maakt het af met een laagje geraspte kaas
    • In de oven en aan tafel
    • De lasagne gaat 30 minuten in de oven
    • Laat de bovenkant mooi bruin worden
    Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

    Ragu Bolognese

    ragubolognese2
    Ragu Bolognese
    Print Recipe
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    120 minuten
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    120 minuten
    ragubolognese2
    Ragu Bolognese
    Print Recipe
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    120 minuten
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    120 minuten
    Notities

    Bereidingswijze

    • Snij de wortel en bleekselderij in blokjes
    • Snij het vlees in blokjes
    • Snij de uien en de knoflook fijn
    • Kruid het vlees met peper en zout en bak het aan in een scheur olijfolie en een klont boter
    • Als het vlees is dichtgeschroeid voeg dan de wortel en bleekselderij toe en bak het mee, na een paar minuten doe je de ui en de knoflook erbij
    • Laat dit een paar minuten bakken en voeg een flinke scheut rode wijn toe ((minstens een flink glas)
    • Doe het vuur omlaag en doe de deksel op de pan
    • Doe de tomaten puree in een flinke beker en vul deze verder met rode wijn, goed mengen en bij de saus doen, voeg ook de gepelde tomaten toe
    • Van de tijm, rozemarijn en oregano elk een flinke eetlepel (liefst vers en gehakt) en 4 blaadjes laurier
    • Eventueel nog peper (uit de molen) en zout naar smaak toevoegen
    • Laat het geheel twee en een half uur rustig sudderen (laag vuur) en ga er dan door met een staafmixer en maak het zo fijn of grof als je het zelf het liefste hebt
    • Serveer met Tagliatelle, pesto en geraspte kaas (oud, jong, parmesaan)
    • Wat je overhoudt doe je in porties in de diepvries
    Mogelijk doorWP Ultimate Recipe
    Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice