Tomatensoep op grootmoederswijze

Tomatensoep op grootmoederswijze
Tomatensoep op grootmoederswijze
Print Recipe
Porties
>8 personen
Kook Tijd
60 minuten
Porties
>8 personen
Kook Tijd
60 minuten
Tomatensoep op grootmoederswijze
Tomatensoep op grootmoederswijze
Print Recipe
Porties
>8 personen
Kook Tijd
60 minuten
Porties
>8 personen
Kook Tijd
60 minuten
Notities

Bereidingswijze

  • Doe het rundergehakt in een ruime kom en kneed er de komijn, ui en eierdooier door. En wat zout en peper. Zet de kom minstens 15 minuten in de koelkast
  • Draai de soepballetjes
  • Leg de schenkel in de soeppan met 4 liter water en voeg de kruidenbuiltjes toe, breng het aan de kook
  • Na 15 minuten koken de soepballetjes toevoegen
  • Laat de bouillon in totaal minimaal 1 uur koken
  • Was de tomaten. Verwijder de harde kern en pitjes en snijd de tomaten in stukjes
  • Schil de winterpeen en snijd in blokjes
  • Was de bleekselderij en snijd in plakjes
  • Snijd de knoflookteentjes in dunne plakjes
  • Schep nu de schenkel en de soepballetjes uit de bouillon in een schaal en dek af met folie
  • Zeef de bouillon, voeg 3 liter extra water toe en breng het weer aan de kook
  • Voeg nu de blokjes winterpeen, de plakjes bleekselderij, de knoflook teentjes en de gesnipperde ui toe
  • Laat dit 15 minuten koken en voeg dan de ontvelde tomaten en de gezeefde tomaten toe
  • Laat nog eens 10 minuten zachtjes koken en pureer het dan (helemaal of deels) met de staafmixer
  • Voeg de tomatenpuree toe
  • Voeg 3 pakken Honing tomatensoep en 1 pak Honig vermicellisoep toe
  • Voeg 1 eetlepel suiker en 4 eetlepels ketjap manis toe
  • Breng zo nodig op smaak met een beetje extra zout en peper
  • Doe de balletjes in de tomatensoep en laat alles nog ongeveer 5 minuten doorwarmen
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Ovenschotel met gehakt, rode kool, appel en aardappelpuree

Ovenschotel met gehakt, rode kool, appel en aardappelpuree
Ovenschotel met gehakt, rode kool, appel en aardappelpuree
Print Recipe
Porties
4 personen
Kook Tijd
45 minuten
Porties
4 personen
Kook Tijd
45 minuten
Ovenschotel met gehakt, rode kool, appel en aardappelpuree
Ovenschotel met gehakt, rode kool, appel en aardappelpuree
Print Recipe
Porties
4 personen
Kook Tijd
45 minuten
Porties
4 personen
Kook Tijd
45 minuten
Ingrediënten
Notities

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Verhit de helft van de olie in een braadpan en bak hierin op middelhoog vuur de ui en de knoflook in 3 minuten
  • Voeg het gehakt toe en bak het in 5 minuten rul
  • Voeg de tomatenpuree, wijn en kaneel toe, laat het geheel nog 5 minuten sudderen
  • Kook de rode kool (beetgaar) in water en een beetje azijn
  • Daarna uit laten lekken in een vergiet
  • Bereid de aardappelpuree volgens de aanwijzingen op het pakje
  • Vet een ovenschaal in met de rest van de olie
  • Schep het gehaktmengsel in de ovenschaal
  • Verdeel de rode kool er over en vervolgens de plakjes appel
  • Dek af met de aardappelpuree en bestrooi het met het paneermeel
  • Verdeel de boter in vlokjes over de schotel
  • Bak 30 minuten in de oven en serveer het gerecht
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Lasagne met bechamelsaus en mozzarella

lasagne_liggend
Lasagne met bechamelsaus en mozzarella
Print Recipe
Porties
4 personen
Kook Tijd
90 minuten
Porties
4 personen
Kook Tijd
90 minuten
lasagne_liggend
Lasagne met bechamelsaus en mozzarella
Print Recipe
Porties
4 personen
Kook Tijd
90 minuten
Porties
4 personen
Kook Tijd
90 minuten
Ingrediënten
Notities

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Snipper de ui fijn en hak de knoflook in kleine stukjes
  • Was de courgette, paprika en de champignons (schoon borstelen) en snij de groente in kleine blokjes
  • Fruit de ui en de knoflook aan en voeg het gehakt toe en bak dit goudbruin
  • Voeg de overige groentes toe en bak deze mee
  • Voeg de tomatensaus en de kruiden toe en breng de saus op smaak met peper en zout
  • Maak een roux voor de bechamelsaus. Doe de boter in de pan en voeg de bloem toe, roer deze gaar totdat deze korrelig geworden is
  • Voeg de melk beetje bij beetje toe, totdat een gladde saus ontstaan is
  • Voeg een deel van de geraspte kaas bij de saus en laat de saus nog een paar minuten koken tot hij indikt
  • Snij de mozzarella in plakken
  • Begin nu met het vullen van de ovenschaal
  • Eerst een laagje tomatensaus, dan lasagnebladen, dan bechamelsaus, salami, tomatensaus, lasagnebladen, bechamelsaus, tomatensaus, mozzarella, lasagnebladen, tomatensaus en eindig met een laagje geraspte kaas
  • Bak de lasagne bolognese in ongeveer 45 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden

Buon appetito

Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Kapucijnerschotel

Kapucijnerschotel
Kapucijnerschotel
Print Recipe
Porties
4 personen
Kook Tijd
45 minuten
Porties
4 personen
Kook Tijd
45 minuten
Kapucijnerschotel
Kapucijnerschotel
Print Recipe
Porties
4 personen
Kook Tijd
45 minuten
Porties
4 personen
Kook Tijd
45 minuten
Ingrediënten
Notities

Bereidingswijze

  • Verhit 2 el olijfolie in een pan
  • Bak het gehakt rul en bruin
  • Bak op het laatst de gesnipperde uien en de gesneden paprika’s kort mee
  • Voeg 200 ml water en Honig basis voor Kapucijners toe
  • Breng het geheel aan de kook
  • Laat het met de deksel op de pan circa 5 minuten zachtjes doorkoken
  • Voeg de uitgelekte kapucijners en ananasstukjes toe
  • Verwarm het geheel al omscheppend op een laag vuur
  • Serveer met Limburgse mosterd, stroop en stukjes augurk
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

“Huisgemaakte” Lasagne

lasagne
“Huisgemaakte” Lasagne
Print Recipe
Porties
5 personen
Kook Tijd
150 minuten
Porties
5 personen
Kook Tijd
150 minuten
lasagne
“Huisgemaakte” Lasagne
Print Recipe
Porties
5 personen
Kook Tijd
150 minuten
Porties
5 personen
Kook Tijd
150 minuten
Ingrediënten
Notities

Bereidingswijze (tomatensaus)

  • Om te komen tot een overheerlijke tomatensaus heb je tijd nodig. Het is ideaal als de saus zo’n 2 uur op kan staan
  • Snipper de ui fijn, snijd de knoflook in heel dunne plakjes en spoel de tak rozemarijn even schoon onder de kraan
  • Doe de tomatensaus in de breedste pan met een dikke bodem die je hebt
  • Controleer voordat je de verpakkingen weggooit of er al zout aan de saus is toegevoegd
  • Is dat het geval; voeg dan in de bereiding van de saus zelf géén zout meer toe
  • Is het zonder, voeg dan wel zout toe – naar eigen gewoonte of smaak
  • Doe de uisnippers, de knoflook, de rozemarijntak, een scheut olijfolie en wat rode wijn bij de tomatensaus
  • Voeg aardig wat peper toe
  • Roer alles goed door elkaar en zet de saus op een middelhoog vuur
  • Blijf rustig roeren tot de saus net niet kookt
  • Als je damp van de saus af ziet komen, zet je de saus op een kleine pit op de laagste stand
  • Doe geen deksel op de pan en blijf enigszins in de buurt en roer af en toe
  • De saus wordt lekkerder naarmate er meer vocht verdampt
  • Iedere keer als de saus wat dikker wordt, leng je deze weer aan met een beetje wijn en olijfolie
  • Dit proces herhaalt zich in het gunstige geval een keer of vier-vijf

Bereidingswijze (groenten)

  • De groenten vormen straks lagen, net als de lasagnebladen
  • Zorg daarom dat je de courgette, prei en tomaten in mooie gelijke plakjes snijdt
  • Voor mooie handelbare plakjes prei geldt: zorg dat je de prei bij het schoonmaken niet overlangs doorsnijdt
  • En snijd ze niet te dun. Zeg, een halve centimeter
  • De tomaten snijd je vanaf het kontje, zodat je zo weinig mogelijk ‘resten’ hebt
  • Deze resten kun je prima kwijt in de saus
  • Heb je geen tijd of zin om de groenten te snijden, dan kun je ook Italiaanse roerbakgroenten gebruiken
  • Niet vergeten deze te roerbakken voor het gebruik

Bereidingswijze (gehakt en de saus)

  • Rul het gehakt in een koekenpan
  • Je hoeft geen olie of boter toe te voegen omdat er voldoende vet in het gehakt zit wat vrijkomt tijdens het braden
  • Voeg wat peper toe
  • Verwijder de rozemarijntak uit de saus
  • Meng de saus met het gehakt

De lasagne maken

  • Maak ruimte op je aanrecht en verzamel alle ingrediënten om je heen: de pan met saus, de gesneden groenten, de plakjes ham, de lasagnebladen en een ovenschaal
  • Je hoeft de bladen overigens niet voor te koken
  • Begin met een dun laagje saus op de bodem van de schaal
  • En als ik schrijf ‘dun’, dan bedoel ik ook dun
  • Leg er één laag lasagnebladen op, duw de bladen een beetje aan
  • Dan weer een dun (uitroepteken) laagje saus
  • Dan leg je plakjes courgette en vervolgens een laag tomatenschijfjes in de ovenschaal, gevolgd door een dun laagje saus, een laag lasagnebladen en weer een dun laagje saus
  • Dan is de prei aan de beurt, leg de plakjes zo sluitend mogelijk neer en volg weer met een laag tomaten
  • Nu is het tijd voor een bijzondere smaakmaker – ooit zo ontstaan omdat de ham op moest
  • Verdeel de ham over de tomatenplakjes en volg weer met een laagje saus
  • Als je nog voldoende saus overhebt, dan kun je nog een lasagnebladenlaag leggen en de saus in de volgende laag opmaken
  • Als je niet van kaas en/of bechamelsaus houdt, sluit dan dit lasagnebouwwerk af met nog een laag dungesneden tomaten en bestrijk deze nog even met een beetje olijfolie
  • Dan kan het de oven in
  • Voor de liefhebbers van de originele aanpak: bereid de bechamelsaus zoals staat aangegeven op de verpakking
  • Of maak de bechamelsaus zelf met melk, boter en bloem. De saus wordt verwarmd en over de lasagne gegoten
  • Je maakt het af met een laagje geraspte kaas
  • In de oven en aan tafel
  • De lasagne gaat 30 minuten in de oven
  • Laat de bovenkant mooi bruin worden
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe
Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice