Tomatensoep op grootmoederswijze

Tomatensoep op grootmoederswijze
Tomatensoep op grootmoederswijze
Print Recipe
Porties
>8 personen
Kook Tijd
60 minuten
Porties
>8 personen
Kook Tijd
60 minuten
Tomatensoep op grootmoederswijze
Tomatensoep op grootmoederswijze
Print Recipe
Porties
>8 personen
Kook Tijd
60 minuten
Porties
>8 personen
Kook Tijd
60 minuten
Notities

Bereidingswijze

  • Doe het rundergehakt in een ruime kom en kneed er de komijn, ui en eierdooier door. En wat zout en peper. Zet de kom minstens 15 minuten in de koelkast
  • Draai de soepballetjes
  • Leg de schenkel in de soeppan met 4 liter water en voeg de kruidenbuiltjes toe, breng het aan de kook
  • Na 15 minuten koken de soepballetjes toevoegen
  • Laat de bouillon in totaal minimaal 1 uur koken
  • Was de tomaten. Verwijder de harde kern en pitjes en snijd de tomaten in stukjes
  • Schil de winterpeen en snijd in blokjes
  • Was de bleekselderij en snijd in plakjes
  • Snijd de knoflookteentjes in dunne plakjes
  • Schep nu de schenkel en de soepballetjes uit de bouillon in een schaal en dek af met folie
  • Zeef de bouillon, voeg 3 liter extra water toe en breng het weer aan de kook
  • Voeg nu de blokjes winterpeen, de plakjes bleekselderij, de knoflook teentjes en de gesnipperde ui toe
  • Laat dit 15 minuten koken en voeg dan de ontvelde tomaten en de gezeefde tomaten toe
  • Laat nog eens 10 minuten zachtjes koken en pureer het dan (helemaal of deels) met de staafmixer
  • Voeg de tomatenpuree toe
  • Voeg 3 pakken Honing tomatensoep en 1 pak Honig vermicellisoep toe
  • Voeg 1 eetlepel suiker en 4 eetlepels ketjap manis toe
  • Breng zo nodig op smaak met een beetje extra zout en peper
  • Doe de balletjes in de tomatensoep en laat alles nog ongeveer 5 minuten doorwarmen
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Oma’s groentesoep

Oma’s groentesoep
Oma’s groentesoep
Print Recipe
Porties
>6 personen
Kook Tijd
>150 minuten
Porties
>6 personen
Kook Tijd
>150 minuten
Oma’s groentesoep
Oma’s groentesoep
Print Recipe
Porties
>6 personen
Kook Tijd
>150 minuten
Porties
>6 personen
Kook Tijd
>150 minuten
Ingrediënten
Notities

Bereiding

Deze soep gaat veel tijd in zitten, wil je een snellere soep? Dan moet je het soepvlees maar heel even koken (of gewoon soepballen draaien) en alleen met bouillonblokjes je soep op smaak brengen.

  • De soepballetjes
  • Snipper de ui heel fijn en snij de peterselie ook heel fijn. Doe het gehakt in een kom voeg de ui, peterselie, chili poeder en peper en zout toe en meng het heel goed.
  • Draai hier kleine balletjes van. Laat de soepballetjes ongeveer 10 minuten meekoken met de soep.

Voor de basis:

  • Zet een grote soeppan op het vuur met 3 liter water en de schenkel en de rest van het soepvlees. Dit moet minimaal een uur (nog beter de hele middag of avond te) koken.
  • Laat het een tijdje pruttelen. Schep het schuim dat ontstaat af met een grote lepel.
  • Ik voeg hier meestal al een bouillonblokje aan toe.
  • Als je vind dat je soep lang genoeg heeft getrokken haal je de schenkel en het vlees uit de pan en spoel je het even snel onder de koude kraan af. Het vlees aan het bot kun je makkelijk snijden in blokjes.
  • De soep moet even gezeefd worden, zelf doe ik dit met een grote zeef met daarin een theedoek. (De theedoek meteen erna omspoelen en wassen).
  • Zelf heb ik altijd een theedoek die niet zo mooi meer is, die gebruik ik altijd om soep te zeven.

Groenten!

  • Eerst voeg ik nog even naar smaak bouillonblokjes toe. Voor vijf liter gebruik ik twee of drie bouillonblokjes. Misschien omdat mijn oma’s altijd lekkere zoute soep maakten doe ik dit op smaak ook. Het kan ook zijn dat jij 1 of 2 blokjes toegevoegd genoeg vind, omdat natuurlijk het vlees ook al voor de bouillon heeft gezorgd.
  • En dan de groenten. Aan deze soep heb ik een hele zak boerensoepgroenten van de Albert Heijn toegevoegd en een paar takjes maggiplant (uit eigen moestuin).
  • Nadat de groenten zijn toegevoegd laat ik het 15 minuten koken. Daarna voeg ik de pakjes groentesoep en het pakje juliennesoep toe. Ik laat het geheel nog even doorkoken.
  • Voeg het vlees weer toe en de soep is klaar!

Mogelijk doorWP Ultimate Recipe
Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice