Pindasaus

pindasaus
Pindasaus
Print Recipe
pindasaus
Pindasaus
Print Recipe
Ingrediënten
Notities

Bereidingswijze

  • Pel de ui en de teentjes knoflook en snijd deze zo fijn mogelijk
  • Verwarm de olie in een pannetje en bak hierin de ui en de knoflook aan, doe dit op een laag vuur, zo voorkom je dat je ui of knoflook verbrand
  • Voeg de pindakaas samen met het water toe, houd het vuur nog steeds laag
  • Laat de pindakaas smelten en blijf roeren totdat de saus mooi glad is
  • Voeg nu langzaam de melk toe en blijf roeren
  • Doe de ketjap, het citroensap, de suiker en de sambal in de pan erbij en blijf roeren
  • Laat de pindasaus heel zachtjes even doorkoken, blijf wel goed roeren, pindasaus bakt snel aan
  • s de saus nog te dik voeg dat extra water of melk toe
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Goulashsoep (Oostenrijkse)

goulashsoep
Goulashsoep (Oostenrijkse)
Print Recipe
Porties
4 personen
Kook Tijd
240 minuten
Porties
4 personen
Kook Tijd
240 minuten
goulashsoep
Goulashsoep (Oostenrijkse)
Print Recipe
Porties
4 personen
Kook Tijd
240 minuten
Porties
4 personen
Kook Tijd
240 minuten
Ingrediënten
Notities

Bereidingswijze

  • Zet een grote (braad)pan op middelhoog vuur
  • Smelt 1 eetlepel boter en voeg daar 1 el olie aan toe
  • Snijd ondertussen de riblappen in blokjes en kruid ze met zout en peper
  • Zodra de boter en olie heet genoeg zijn, is het tijd om het vlees dicht te schroeien
  • Dit zorgt voor extra smaak aan het gerecht
  • Bak de riblappen in twee porties rondom goudbruin
  • Schep uit de pan en zet apart
  • Doe in dezelfde pan (met de aanbaksels en resterende olie, smaak!) de spekjes en bak tot ze knapperig beginnen te worden
  • Voeg dan de ui, knoflook, chilipeper en paprika toe
  • Bak de groenten glazig
  • Voeg de kruiden en tomatenpuree toe aan het mengsel en bak ongeveer 1 minuut mee, terwijl je af en toe roert
  • Doe vervolgens het vlees terug in de pan, inclusief de bouillonblokjes, laurierblaadjes, azijn en tomatenblokjes
  • Schenk er op het laatst 1 liter water bij
  • Zet de pan op de kleinste pit en laat alles 2 tot 3 uur zachtjes pruttelen
  • Proef na 2 uur of de soep op smaak is en het vlees zacht
  • Voeg eventueel nog wat zout en peper toe
  • Is het vlees nog niet zacht genoeg? Zet de soep dan nog even een uurtje terug op het vuur
  • Is dat wel het geval? Doe dan nu de aardappelblokjes in de pan en laat nog een half uur meekoken
  • Serveer de soep in grote kommen met geroosterd zuurdesembrood
  • Eventueel kun je het geheel nog iets deftiger maken met een paar takjes verse peterselie
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Ingemaakte peren met witte wijn

perenwittewijn
Ingemaakte peren met witte wijn
Print Recipe
perenwittewijn
Ingemaakte peren met witte wijn
Print Recipe
Ingrediënten
Notities

Bereidingswijze

  • Schil de peren, verwijder de klokhuizen en steeltjes en snijd het vruchtvlees in partjes
  • Leg de partjes in een pan en overgiet ze met het water en de witte wijn
  • Voeg de suiker toe (eventueel naar smaak wat meer) en de specerijen
  • Breng het geheel aan de kook en kook de perenpartjes op een laag vuur tot ze gaar zijn
  • Schep de perenpartjes in schone, droge potten en vul de potten af met het kookvocht
  • Sluit de potten en zet ze op hun kop
  • Als alles is afgekoeld kun je de potten weer omkeren
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Aspergesoep

aspergesoep
Aspergesoep
Print Recipe
Porties
6 personen
Kook Tijd
30 minuten
Porties
6 personen
Kook Tijd
30 minuten
aspergesoep
Aspergesoep
Print Recipe
Porties
6 personen
Kook Tijd
30 minuten
Porties
6 personen
Kook Tijd
30 minuten
Ingrediënten
Notities

Bereidingswijze

  • Snijd de asperges in stukken
  • Kook ze 5 minuten in ongeveer 1,5 liter water en laat daarna nog 10 minuten nagaren in het water
  • Hak de sjalotjes fijn
  • Smelt de boter in een soeppan en fruit de sjalotjes hierin aan
  • Voeg dan de bloem toe en roer met een garde tot een roux en laat deze 5 minuten zachtjes bakken en garen
  • Giet de asperges af en vang al het kookvocht op
  • Los de bouillonblokjes op in het het kookvocht van de asperges
  • Giet dit beetje bij beetje bij de roux en blijf met een garde roeren zodat er geen klontjes ontstaan
  • Als alle bouillon is toegevoegd roer je de kookroom er door en voeg je de gekookte asperges in stukken toe
  • Proef of de soep goed op smaak is en voeg eventueel een snufje peper en/of zout toe
  • Voeg de hamreepjes (gedeeltelijk) toe aan de soep
  • Schep de soep in borden en garneer eventueel met stukjes ei, hamreepjes en wat fijngehakte peterselie
  • Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

    Zalm koekjes

    zalm koekjes
    Zalm koekjes
    Print Recipe
    zalm koekjes
    Zalm koekjes
    Print Recipe
    Ingrediënten
    Notities

    Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 175 graden
  • Meng in een kom de havermout, bloem, havermoutmeel, salie en bakpoeder
  • Pureer in een andere kom de zalm en meng daarbij de olie en het water. Let op: Als je ingeblikte zalm in olie gebruikt moet je minder olie toevoegen
  • Maak een kuiltje in je droge ingrediënten en doe het zalm mengsel hierin
  • Kneed het geheel goed tot een gladde deegbal
  • Rol de bal op een bestoven werkvlak uit tot een 6 mm dikke lap
  • Steek of snijd koekjes uit deze lap en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat
  • Bak in ongeveer 25 minuten en laat xe afkoelen op een rooster
  • Houdbaarheid

  • Deze beloningen zijn ongeveer 2 weken houdbaar in de koelkast en 4 maanden in de vriezer
  • Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

    Pindakaas koekjes

    pindakaaskoekjes
    Pindakaas koekjes
    Print Recipe
    pindakaaskoekjes
    Pindakaas koekjes
    Print Recipe
    Ingrediënten
    Notities

    Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 175 graden
  • Meng de bloem, water, pindakaas en havermout in een kom
  • Kneed het tot een deegbal
  • Bestrooi het aanrecht met wat bloem om te voorkomen dat het deeg vastplakt
  • Rol het deeg uit tot een dikke plak van zo’n halve centimeter en steek hier vormpjes uit
  • Leg de uitgestoken koekjes op een bakplaat met bakpapier
  • Bak in ongeveer 25 minuten in de oven
  • Houdbaarheid

    • Deze beloningen zijn ongeveer 3 weken houdbaar in de koelkast en 4 maanden in de vriezer
    Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

    Bramen jam

    bramenjam
    Bramenjam
    Print Recipe
    bramenjam
    Bramenjam
    Print Recipe
    Ingrediënten
    Notities

    Bereidingswijze

  • Spoel vers fruit altijd heel goed uit en leg dit eventueel, van tevoren, in wat zout water. Dan komen de meeste beestjes vanzelf weer bovendrijven. Vervolgens even afscheppen en afgieten
  • Was de bramen en breng deze aan de kook in een hoge (!) pan, samen met het citroensap, water en takjes munt. Totaal dient dit 30 minuten door te koken
  • Steriliseer ondertussen de jampot(jes) en deksels in een pan met kokend water: gewoon een paar minuten laten doorkoken
  • Giet de hete bramen jam door een bolzeef, om zo de takjes munt te verwijderen
  • Stop zowel het vruchtvlees als het sap terug in de pan, voeg de suiker toe en kook nog 10 minuten op middelhoog vuur
  • Roer hierbij goed over de bodem, zodat de jam niet vastplakt. (Het roeren gaat het beste met een spatel)
  • Laat de gesteriliseerde jampot(jes) even drogen aan de lucht, en schep hier voorzichtig de hete jam in
  • Sluit direct af met de gesteriliseerde deksels, en zet de potjes op zijn kop: deze trekken nu vacuüm tijdens het afkoelen
  • De jam is nu een paar maanden houdbaar. (Bewaren op een koele en donkere plek.)
  • Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

    Meloen-Perzik jam

    meloenperzikjam
    Meloen-Perzik jam
    Print Recipe
    meloenperzikjam
    Meloen-Perzik jam
    Print Recipe
    Ingrediënten
    Notities

    Bereidingswijze

  • Snij de perziken en meloen in kleine stukken
  • Breng de vruchten met het water en het citroensap aan de kook en laat de vruchten 10 minuten zachtjes koken
  • Zijn de stukken nog te groot? Prak de vruchten dan fijn met een vork
  • Voeg de geleisuiker toe en roer goed door
  • Breng de jam weer aan de kook en kook gedurende 4 minuten op een hoog vuur
  • Controleer of de jam voldoende gestold is
  • Dit doe je door een klein bordje in de koelkast te zetten voordat je begint
  • Haal het bordje uit de koelkast en schep er een eetlepel hete jam op
  • Laat de jam 1 tot 2 minuten afkoelen en hou het bordje schuin
  • Als de jam een vaste consistentie heeft dan is deze voldoende ingekookt
  • Anders moet de jam nog wat langer koken
  • Schuim de jam af en vul de gesteriliseerde jampotten zo hoog mogelijk met de hete jam
  • Gebruik een trechter om morsen te voorkomen
  • Sluit de jampotten meteen en zet ze voor 5 minuten omgekeerd op tafel
  • Draai ze na 5 minuten terug om en laat ze afkoelen
  • Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

    Romige zuurkoolschotel

    Romige zuurkoolschotel
    Romige zuurkoolschotel
    Print Recipe
    Porties
    3-4 personen
    Kook Tijd
    60 minuten
    Porties
    3-4 personen
    Kook Tijd
    60 minuten
    Romige zuurkoolschotel
    Romige zuurkoolschotel
    Print Recipe
    Porties
    3-4 personen
    Kook Tijd
    60 minuten
    Porties
    3-4 personen
    Kook Tijd
    60 minuten
    Ingrediënten
    Notities

    Bereidingswijze

    • Kook de aardappelen in 20 min. gaar. Bak in een hapjespan de spekreepjes in 4 min. knapperig uit
    • Voeg 2 teentjes knoflook en de uien toe en bak 4 min. mee. Schep de tomatenpuree erdoor en bak 1 min. mee. Voeg de zuurkool met het water toe en stoof de zuurkool 15 min
    • Verwarm de oven voor tot 200 C
    • Giet intussen de aardappelen af en vang het kookvocht op. Stamp de aardappelen met voldoende kookvocht tot een smeuïge puree. Voeg peper naar smaak toe
    • Schep de helft van de aardappelpuree in de ovenschaal. Verdeel er de zuurkool over en dek af met de rest van de aardappelpuree. Meng de crème fraîche met de kaas en oregano. Strijk dit mengsel over de aardappelpuree
    • Bak de zuurkoolschotel in de voorverwarmde oven in 20-25 min. goudbruin
    Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

    Groningse watergruwel (krentjebrij)

    Groningse watergruwel (krentjebrij)
    Groningse watergruwel (krentjebrij)
    Print Recipe
    Porties
    8 personen
    Kook Tijd
    150 minuten
    Porties
    8 personen
    Kook Tijd
    150 minuten
    Groningse watergruwel (krentjebrij)
    Groningse watergruwel (krentjebrij)
    Print Recipe
    Porties
    8 personen
    Kook Tijd
    150 minuten
    Porties
    8 personen
    Kook Tijd
    150 minuten
    Ingrediënten
    Notities

    Bereidingswijze

    • Was de (parel)gort in een zeef en zet het te week in ruim water, liefst minimaal een nacht of
    • Was de vluggort in een zeef en zet het een paar uur te week in ruim water of bessen(jenever).
    • Kook de gort, met zout, de kaneelstokjes en het citroenschil (geraspt) in een uur tot 1,5 uur gaar. Ik doe de kaneelstokjes en het citroen schil in filterzakjes om het er later makkelijker uit te kunnen halen.
    • Na het koken verwijder je de citroenschil en de kaneelstokjes.
    • Week tijdens het koken van de gort, de krenten en rozijnen (eventueel in oude thee of zelfs bessenjenever).
    • Voeg de bessensap, de spa van de citroenen, de suiker en de vanillesuiker toe. En ook de afgegoten rozijnen en krenten. Goed roeren zodat de suiker goed oplost.
    • Kook alles nog ongeveer een half uur.
    • Eet de watergruwel gelijk warm of laat hem volledig afkoelen, om hem echt koud te eten.
    Mogelijk doorWP Ultimate Recipe
    Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice