Winterse wortelcake

wortelcake
Winterse wortelcake
Print Recipe
Kook Tijd
120 minuten
Kook Tijd
120 minuten
wortelcake
Winterse wortelcake
Print Recipe
Kook Tijd
120 minuten
Kook Tijd
120 minuten
Ingrediënten
Notities

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Rasp de winterpenen/wortelen. Hoe fijner je de wortel raspt, hoe fijner de structuur van je cake
  • Houd je juist van grovere stukken, rasp de wortelen dan minder fijn
  • Doe de wortelen in de keukenmachine
  • Voeg de dadels, amandelen, bananen en havermout toe
  • Zet de keukenmachine aan en laat deze draaien tot het een egale massa is
  • Voeg eieren, speculaaskruiden, bakpoeder en citroensap toe aan het beslag
  • Zorg dat alles goed gemixt wordt
  • Schep de rozijnen en de walnoten door het beslag
  • Schep het beslag in het ingevette cakeblik of in cakeblik bekleed met bakpapier
  • Zorg dat het beslag goed verdeeld is en zet de cake circa 60 minuten in de voorverwarmde oven
  • Laat de cake goed afkoelen voordat je hem uit het cakeblik haalt
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Bruine bonensoep

bruinebonensoep
Bruine bonensoep
Print Recipe
Porties
6 personen
Kook Tijd
90 minuten
Porties
6 personen
Kook Tijd
90 minuten
bruinebonensoep
Bruine bonensoep
Print Recipe
Porties
6 personen
Kook Tijd
90 minuten
Porties
6 personen
Kook Tijd
90 minuten
Ingrediënten
Notities

Bereidingswijze

  • Een dag van te voren; Spoel de gedroogde bruine bonen goed af met koud water en doe ze in een ruime pan met water.
  • Zorg dat ze royaal onderstaan. Laat de bonen een nacht weken
  • Spoel de bonen de volgende dag af met koud water en doe ze in een soeppan met ruim water
  • Breng aan de kook en zet het vuur dan laag met de deksel op de pan
  • Schep bovendrijvend schuim weg. Laat zachtjes pruttelen tot de bonen bijna gaar zijn
  • Vul het vocht indien nodig aan tot 2 liter
  • Bind de helft van het bosje selderij bij elkaar met een stukje keukentouw
  • Voeg de gesneden groenten, bij elkaar gebonden bosje selderij, laurierblad en rookspek toe aan de bonen en laat de soep zachtjes verder pruttelen, tot de bonen en groenten heel zacht zijn en het rookspek boterzacht is
  • Dit duurt zeker een uur.
  • Warm de laatste 15 tot 20 minuten de rookworst mee in de soep
  • Verwijder het bosje selderij en de laurierblaadjes uit de soep en haal het vlees eruit
  • Pureer de soep half, zodat de bonen en groenten nog deels zichtbaar blijven
  • Snijd het rookspek fijn en de rookworst in plakjes
  • Hak de overige selderij fijn. Voeg het vlees en de selderij toe aan de soep en warm nog even door
  • Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

    Gevulde kippensoep

    Gevulde kippensoep
    Gevulde kippensoep
    Print Recipe
    Porties
    6 personen
    Kook Tijd
    60 minuten
    Porties
    6 personen
    Kook Tijd
    60 minuten
    Gevulde kippensoep
    Gevulde kippensoep
    Print Recipe
    Porties
    6 personen
    Kook Tijd
    60 minuten
    Porties
    6 personen
    Kook Tijd
    60 minuten
    Ingrediënten
    Notities

    Bereidingswijze

    • Snipper de ui, maak de prei schoon en snijd in stukken
    • Schrap de winterpeen en snijd in plakjes en daarna in stukjes
    • Leg de kippenbouten in een grote soeppan
    • Verdeel de groenten, 1/3 van de peterselie, 1/3 van de selderij en de tijm erover
    • Voeg de peper, laurier toe en schenk het water erbij
    • Breng de bouillon in een open pan aan de kook, schep eventueel het schuim met schuimspaan eraf
    • Draai het vuur lager en laat de bouillon zachtjes trekken
    • Neem de kippenbouten uit de bouillon en leg op een bord
    • Maak een theedoek vochtig en leg in een zeef
    • Zeef de bouillon boven een andere pan
    • Ontvet de bouillon indien nodig
    • Laat het afkoelen en laat het koud worden in de koelkast
    • Schep het gestolde vet uit de bouillon
    • Verwijder het vel van de kippenbouten, maak het vlees los van de bouten en snij het in stukjes
    • Verwarm de bouillon opnieuw
    • Dep eventueel teveel aan vet weg met keukenpapier
    • Roer het kippenvlees door de bouillon
    • Breng aan de kook en voeg de pakjes kippensoep en vermicellisoep erdoor
    • Snijd de rest van de peterselie en selderij fijn en roer door de soep
    • Breng op smaak met peper en zout en een beetje citroensap
    Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

    Erwtensoep

    erwtensoep
    Erwtensoep
    Print Recipe
    Porties
    8 personen
    Kook Tijd
    >150 minuten
    Porties
    8 personen
    Kook Tijd
    >150 minuten
    erwtensoep
    Erwtensoep
    Print Recipe
    Porties
    8 personen
    Kook Tijd
    >150 minuten
    Porties
    8 personen
    Kook Tijd
    >150 minuten
    Ingrediënten
    Notities

    Bereidingswijze:

    • Trek een bouillon van de schouderkarbonades of varkenslapjes en de zuurkoolspek in een grote soeppan
    • Kook in een andere pan de spliterwten de hele erwten (Schuim regelmatig af)
    • Laat dit alles circa anderhalf uur zacht koken (af en toe roeren)
    • Snij in de tussentijd de knolselderij in kleine blokjes van 1 bij 1cm.
    • Snij de prei in smalle ringen
    • Snij de uien en winterwortel in ringen en stukjes (niet nodig indien je de hutspot groenten gebruikt)
    • Hak de selderij fijn (pakje of de selderij van de knol zelf)
    • Haal na anderhalf uur het vlees en het zuurkoolspek uit de pan
    • Snijd de karbonades of varkenslapjes in stukjes, en doe het vlees (behalve zuurkoolspek) met alle groenten terug in de pan
    • Laat de soep nog zo`n 30 a 40 minuten zachtjes koken, de blokjes knolselderij zijn dan heel zacht geworden
    • Voeg de 2 pakken erwtensoep(honig) toe
    • Als de soep te dik is leng deze dan aan met nog wat water, ongeveer een halve liter of iets minder
    • Afhankelijk van een verse of Unox rookworst deze 10 minuten mee verwarmen in de soep
    • Uit de soep halen en in plakjes snijden en weer toevoegen aan de soep
    • Dit kan je doen in de laatste 20 minuten kooktijd van de soep
    • Proef de soep en voeg eventueel nog wat zout of peper naar smaak toe

    Serveertips
    Lekker met roggebrood belegd met de spek uit de soep (of gewoon katenspek bij de slager vandaan).

    Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

    Beenham uit de oven

    Beenham uit de oven
    Beenham uit de oven
    Print Recipe
    Porties
    6 personen
    Kook Tijd
    60 minugten
    Porties
    6 personen
    Kook Tijd
    60 minugten
    Beenham uit de oven
    Beenham uit de oven
    Print Recipe
    Porties
    6 personen
    Kook Tijd
    60 minugten
    Porties
    6 personen
    Kook Tijd
    60 minugten
    Notities

    Bereidingswijze

    • Verwarm de oven voor op 200 graden
    • Snij de aardappelen elk in vier stukken
    • Snij de uien in vieren
    • Snij de winterpeen in dikke plakken en de koolrabi in dikke plakken die je vervolgens doormidden snijdt
    • Tot slot snij de knoflook in dunne plakjes
    • Kook de aardappelen in 10 minuten beetgaar in water met een klein snufje zout, en giet ze af
    • Het is belangrijk dat je de ui, winterpeen, koolrabi en de voorgekookte aardappelen voordat je het in de ovenschaal doet goed besprenkeld met olie
    • Dit zodat je groenten goed gaar worden
    • Tevens voeg je rozemarijn en knoflook toe en breng je het geheel op smaak met peper en zout
    • Klaar?
    • Schuif dan de groenten aan de kant en leg de gemarineerd beenham in het midden
    • Schuif de ovenschaal onderin de oven en bak het geheel gaar in zo’n 40 minuten
    • Zijn er 20 minuten voorbij? Keer de beenham dan om en schep eveneens het groentemengsel om

    Bereidingswijze mosterdsaus

    • Meng 6 eetlepels mayonaise met 6 eetlepels mosterd
    • Voeg 300 ml on geklopte slagroom en enkele druppels worcestersaus toe
    • Verwarm de mosterdsaus in een pannetje op het vuur, maar breng het niet aan de kook
    • Breng de saus op smaak met wat peper en zout
    • Serveer de warme mosterdsaus met de beenham
    Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

    Kapucijners met spek en appel

    kapucijnersspek
    Kapucijners met spek en appel
    Print Recipe
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    45 minuten
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    45 minuten
    kapucijnersspek
    Kapucijners met spek en appel
    Print Recipe
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    45 minuten
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    45 minuten
    Ingrediënten
    Notities

    Bereidingswijze

    • Bak de spekblokjes in circa 8 minuten krokant en schep ze uit de pan, bewaar het bakvet in de pan
    • Schil en snijd de winterpeen in blokjes
    • Halveer de prei over de lengte, spoel schoon onder de kraan en snijd de prei in halve ringen
    • Verhit het bakvet van de spekjes in de pan en bak de wortel en prei in circa 5 minuten
    • Pel en snijd de uien in halveringen, voeg ze toe en bak nog 3 minuten mee
    • Giet de kapucijners af en spoel ze af met koud water
    • Voeg de kapucijners met het spek toe aan de pan met groente, warm het geheel goed door
    • Snijd de augurken in blokjes en voeg toe aan de pan met kapucijners en breng op smaak met versgemalen peper
    • Schil de appels, snijd in parten en verwijder het klokhuis
    • Smelt de boter in een pan en bak de appelpartjes goudbruin
    • Voeg de honing toe en karamelliseer de appels in de honing
    • Meng de piccalilly met de crème fraîche

    Serveren

    • Schep het gerecht op een bord en leg de rookworst en de gekaramelliseerde appels erbij
    • Serveer de piccalilly-crème fraîche er apart bij
    Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

    Stamppot hutspot met gebakken ui

    hutspotgebakkenui
    Stamppot hutspot met gebakken ui
    Print Recipe
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    30 minuten
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    30 minuten
    hutspotgebakkenui
    Stamppot hutspot met gebakken ui
    Print Recipe
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    30 minuten
    Porties
    4 personen
    Kook Tijd
    30 minuten
    Ingrediënten
    Notities

    Bereidingswijze

    • Schil de wortelen en de aardappels met een dunschiller
    • Snijd de wortelen aan stukjes
    • Snijd de uien in ringen
    • Zet de wortelen in een ruime pan water op en breng aan de kook
    • Voeg na 20 minuten de aardappelen toen en laat nog eens 20 minuten koken
    • Verhit wat boter/olie in een koekenpan en fruit hierin de uien tot ze goed gaar zijn
    • Giet de aardappelen en wortelen af en laat even uitdampen
    • Stamp het door elkaar en voeg de uien toe en roer deze door de stamppot
    • Breng het op smaak met 1 eetlepel runderbouillon of lekkerder met jus
    Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

    Zeeuwse mosselen

    Mosselen
    Zeeuwse mosselen
    Print Recipe
    Porties
    2 personen
    Kook Tijd
    45 minuten
    Porties
    2 personen
    Kook Tijd
    45 minuten
    Mosselen
    Zeeuwse mosselen
    Print Recipe
    Porties
    2 personen
    Kook Tijd
    45 minuten
    Porties
    2 personen
    Kook Tijd
    45 minuten
    Ingrediënten
    Notities

    Bereidingswijze

    • Borstel de mosselen goed schoon onder de koude kraan, verwijder de baarden en gooi de open en beschadigde exemplaren weg
    • Snijd de prei door in de lengte en vervolgens in dunne schijfjes
    • Snij de wortel in kleine blokjes (brunoise)
    • Snijd de bladselderij grof en snipper de ui.
    • Neem een grote pan en verhit de groenten, de laurier en de wijn
    • Stort dan de mosselen op de groente, sluit de pan, en breng aan de kook
    • Schep of schud de mosselen na 2 min om
    • Schep ze, als alle mosselen open zijn (in 4-5 min), op een warme schaal
    • Laat het vocht op hoog vuur inkoken en giet dit over mosselen
    Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

    Forelpakketje uit de oven

    forelpakketje
    Forelpakketje uit de oven
    Print Recipe
    Porties Prep Tijd
    2 personen 30 minuten
    Kook Tijd
    30 minuten
    Porties Prep Tijd
    2 personen 30 minuten
    Kook Tijd
    30 minuten
    forelpakketje
    Forelpakketje uit de oven
    Print Recipe
    Porties Prep Tijd
    2 personen 30 minuten
    Kook Tijd
    30 minuten
    Porties Prep Tijd
    2 personen 30 minuten
    Kook Tijd
    30 minuten
    Ingrediënten
    Notities

    Bereidingswijze

    • Verwarm de oven voor op 180°C. (Ik gebruik 4D hete lucht)
    • Spoel de forellen in koud water, dep ze droog
    • Leg een stuk bakpapier van 45×45 cm op een bakplaat.
    • Leg in het midden van het vel nog een stuk papier groot genoeg voor de twee forellen.
    • Leg ze erop en bestrooi met zout
    • Verhit de boter in een koekenpan, bak de champignons, de paprika en wortelplakjes ong. 5 min. op middelhoog vuur tot ze net gaar zijn
    • Voeg de lente-ui en de tomaten toe en bak ze nog ca. 2 min. mee. Roer de peterselie erdoor en breng het mengsel op smaak met zout en peper
    • Schep het tomatenmengsel over de forellen en verdeel de kaas erover
    • Vouw het papier rondom goed dicht. Bak de vis in het midden van de oven in ca. 20-25 min. gaar
    Mogelijk doorWP Ultimate Recipe
    Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice