
Jam van Rabarber en Kruisbessen
Ingrediƫnten
- 1 kilo kruisbessen
- 1 kilo rabarber
- 1 kilo geleisuiker / confituursuiker 2:1
Notities
Bereidingswijze
Zet een schoteltje in de vriezer of koelkast zodat deze goed koud kan worden en je later de dikte van de jam kunt controleren. Maak de jampotten en deksels goed schoon
Snij de rabarber in stukjes van ca 3 cm en doe deze met de kruisbessen en een klein scheutje water in een pan en breng dit aan de kook
Roer de geleisuiker er goed doorheen en breng het aan de kook. Kook de jam net zolang als aangegeven staat op de verpakking van je geleisuiker. Dit is vaak maar een paar minuten. De kooktijd gaat in op het moment dat de gehele massa borrelt en blijft borrelen, ook als je roert
Controleer de dikte van de jam op het koude schoteltje. Als het stolt is het goed, is het nog te dun dan kook je de jam nog wat langer
Als het voldoende gekookt heeft haal je de pan van het vuur. Verwijder eventueel nog het schuim als dat ontstaan is en vul de gesteriliseerde potten tot net onder de rand met de jam. Gebruik eventueel een jamtrechter om knoeien te voorkomen. Maak in elk geval de randen goed schoon voordat je de deksels op de potten draait
Laat de potten rustig afkoelen