
Kiwi jam
Ingrediënten
- 1 kilo kiwi's
- 1 kilo geleisuiker / confituursuiker verhouding 1 kilo suiker voor 1 kilo fruit
- 60 ml citroensap
Notities
Bereidingswijze
Schil de kiwi’s en snij ze in kleine stukjes
De kiwi’s en het citroensap in een grote pan doen en goed roeren
Breng de kiwi’s aan de kook en laat ze op een middelhoog vuur koken totdat ze zacht worden, meestal duurt dat 20 minuten
Voeg de geleisuiker toe, roer goed door en breng de confituur aan de kook
Laat de confituur 4 minuten koken
Controleer of de jam voldoende gestold is. Dit doe je door een klein bordje in de koelkast te zetten voordat je begin
Haal het bordje uit de koelkast en schep er een eetlepel hete jam op
Laat de jam 1 tot 2 minuten afkoelen en hou het bordje schuin
Als de jam een vaste consistentie heeft dan is deze voldoende ingekookt
Anders moet de jam nog wat langer koken
Schuim de jam af (indien nodig) en vul de gesteriliseerde jampotten zo hoog mogelijk met de hete jam
Gebruik een trechter om morsen te voorkomen
Sluit de jampotten meteen en zet ze voor 5 minuten omgekeerd op tafel
Draai de na 5 minuten terug om en laat ze afkoelen