
Meloen-Perzik jam
Ingrediƫnten
- 400 gram meloen schoongemaakt
- 600 gram perziken schoongemaakt
- 20 ml water
- 60 ml citroensap
- 1 kilo geleisuiker / confituursuiker verhouding 1 kilo suiker voor 1 kilo fruit
Notities
Bereidingswijze
Snij de perziken en meloen in kleine stukken
Breng de vruchten met het water en het citroensap aan de kook en laat de vruchten 10 minuten zachtjes koken
Zijn de stukken nog te groot? Prak de vruchten dan fijn met een vork
Voeg de geleisuiker toe en roer goed door
Breng de jam weer aan de kook en kook gedurende 4 minuten op een hoog vuur
Controleer of de jam voldoende gestold is
Dit doe je door een klein bordje in de koelkast te zetten voordat je begint
Haal het bordje uit de koelkast en schep er een eetlepel hete jam op
Laat de jam 1 tot 2 minuten afkoelen en hou het bordje schuin
Als de jam een vaste consistentie heeft dan is deze voldoende ingekookt
Anders moet de jam nog wat langer koken
Schuim de jam af en vul de gesteriliseerde jampotten zo hoog mogelijk met de hete jam
Gebruik een trechter om morsen te voorkomen
Sluit de jampotten meteen en zet ze voor 5 minuten omgekeerd op tafel
Draai ze na 5 minuten terug om en laat ze afkoelen