
Pruimen jam
Ingrediƫnten
- 1 kilo pruimen
- 1 kilo geleisuiker / confituursuiker verhouding 1 kilo suiker voor 1 kilo fruit
- 60 ml citroensap
Notities
Bereidingswijze
De pruimen wassen (afdrogen) en ontpitten
De vruchten wegen en eenzelfde hoeveelheid geleisuiker afwegen (1 kg suiker per kg pruimen)
Geleisuiker is kristalsuiker waaraan citroenzuur en pectine is toegevoegd waardoor de jam sneller en beter kan indikken
Doe alles in een kookpot en zorg ervoor dat het fruit goed vermengd zit met de suiker
Breng het geheel al roerend (zonder water) aan de kook en laat het daarna nog enkele minuten doorkoken
Om te weten of de confituur goed is doe je een soeplepel van de geleiachtige substantie op een koud bord
Indien het niet verdikt, dan mag het nog even verder doorkoken
Doe de pruimenconfituur onmiddellijk in de potten
Draai de metalen schroefdeksels dicht en draai ze enkele minuten om
Na enkele minuten terug omdraaien en de bokalen laten afkoelen
Als het goed gelukt is heb je nu smeerbare pruimenconfituur