
Rode bessen jam
Ingrediënten
- 1 kilo rode bessen
- 1 kilo geleisuiker / confituursuiker verhouding 1 kilo suiker voor 1 kilo fruit
- 60 ml citroensap
Notities
Bereidingswijze
- De bessen wassen en uit laten lekken in een vergiet
- Wilt u geen pitjes in uw bessen dan moet u deze eerst koken en dan door een neteldoek zeven
- De bessen en het citroensap in een grote pan doen en goed roeren
- Breng de bessen aan de kook en laat ze op een middelhoog vuur koken totdat de bessen open knappen, meestal duurt dat 10 minuten
- Voeg de geleisuiker toe, roer goed door en breng de confituur aan de kook
- Laat de confituur 4 minuten koken
- Controleer of de jam voldoende gestold is. Dit doe je door een klein bordje in de koelkast te zetten voordat je begint
- Haal het bordje uit de koelkast en schep er een eetlepel hete jam op
- Laat de jam 1 tot 2 minuten afkoelen en hou het bordje schuin
- Als de jam een vaste consistentie heeft dan is deze voldoende ingekookt
- Anders moet de jam nog wat langer koken
- Schuim de jam af (indien nodig) en vul de gesteriliseerde jampotten zo hoog mogelijk met de hete jam
- Gebruik een trechter om morsen te voorkomen
- Sluit de jampotten meteen en zet ze voor 5 minuten omgekeerd op tafel
- Draai de na 5 minuten terug om en laat ze afkoelen