spruitresultaat2

Spruitjes ovenschotel met krieltjes, gebakken spekjes en kaas

Bereidingstijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht Vlees, Ovenschotels

Ingrediënten
  

  • 800 gram krieltjes
  • 500 gram spruiten
  • 250 gram spekjes
  • 3 eieren
  • 150 gram volle yoghurt
  • 175 gram geraspte belegen kaas
  • peper en zout
  • boter om in te vetten

Notities

Bereidingswijze:
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Breng in een pan een ruime laag water aan de kook. 
  • Kook de krieltjes in 12 minuten gaar. Giet af en laat ze kort droogstomen.
  • Vet een ovenschaal van ca. 30 cm in met wat boter.
  • Doe hier de krieltjes in en stamp ze met een aardappelstamper.
  • Besprenkel met wat olijfolie en grof zeezout.
  • Bak de krieltjes 10 minuten in de oven.
  • In de tussentijd maak je de spruitjes schoon. Snijd de onderkant van de spruiten en verwijder de buitenste blaadjes. 
  • Breng in een pan een laagje water aan de kook. Hierin kook je de spruitjes acht minuten.
  • Stort in een vergiet en spoel af onder de kraan met koud water. Laat de spruitjes daarna uitlekken.
  • Bak de spekreepjes in een droge koekenpan tot ze mooi kleuren.
  • Schep de uitgelekte spruitjes om met de spekreepjes.
  • Haal de ovenschaal uit de oven maar laat de oven aan.
  • Strooi een laagje kaas over de krieltjes.
  • Doe hier de spruitjes en spekjes over en strooi er de rest van de geraspte kaas overheen.
  • Klop in een mengkom drie eieren los met de yoghurt en kruid het met peper en zout.
  • Giet het eiermengsel nu over de spruitjes en spekjes.
  • Zet de schaal in de voorverwarmde oven en bak nog 15 minuten. Tot de kaas mooi is gesmolten en het eiermengsel is gestold.
  • Haal uit de oven en serveer direct.