spitskoolstamppot

Stamppot mosterdkool (spitskool)

Bereidingstijd 1 uur 30 min
Totale tijd 1 uur 30 min
Gang Hoofdgerecht Vlees
Porties 3 personen

Ingredi├źnten
  

  • 1 hele spitskool 500 gram
  • 1 kilo aardappels
  • 3 uien in ringen
  • 1 teentje knoflook
  • 3 el water
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 3 el ketjap manis
  • 2 tl grove mosterd
  • 1 el Dijon mosterd
  • 2 tl kerriepoeder
  • 1 klontje boter

Notities

Bereidingswijze:
  • Schil de aardappels en snijd ze in middelgrote blokjes. Zet ze in een pan met ruim voldoende water en kook de aardappelen in ongeveer 25 minuten gaar
  • Snijd ondertussen reepjes van de spitskool en was deze goed
  • Verhit in een hapjespan (of een andere pan met deksel) een beetje boter en fruit hierin het gesnipperde uitje
  • Voeg de spitskool en de gehakte knoflook aan de ui toe wanneer deze glazig is geworden
  • Roer even goed door en bak nog een paar minuten mee tot de knoflook zijn werk begint te doen
  • Verkruimel het halve bouillonblokje boven de spitskool, voeg drie eetlepels water toe en roer nogmaals door
  • Draai het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat de spitskool ongeveer 10 minuten stoven. Zorg ervoor dat de kool zacht wordt maar toch een bite houdt
  • Giet de gaargekookte aardappels af en voeg er een klontje boter en naar wens wat warme jus aan toe
  • Stamp de aardappels fijn tot een puree
  • Wanneer de spitskool zacht is geworden voeg je de mosterd, ketjap en het kerriepoeder toe
  • Bak nog even drie minuten mee
  • Roer de op smaak gebrachte spitskool door de aardappelpuree
  • Lekker! Het fijne van deze stamppot is dat je er werkelijk alles bij kunt serveren wat vlees betreft
  • Ik maakte er rundervinken bij wat erg goed smaakte