Tomatensoep op grootmoederswijze
Ingrediënten
- 8 rijpe tomaten
- 2 pakken gezeefde tomaten (Heinz)
- 600 gram rundergehakt
- 1 schenkel
- 300 gram uien in ringen
- 5 teentjes knoflook
- 4 stengels bleekselderij
- 2 winterpenen
- 1 kruidenbuiltje (vleesbouillon)
- 1 kruidenbuiltje (tomatensoep)
- 140 gram tomatenpuree
- 25 slagen peper uit de pepermolen
- 3 pakken Honing tomatensoep
- 1 pak Honing vermicellisoep
- 1 el suiker
- 4 el ketjap manis
- 1 eierdooier
- 2 tl gemalen komijn
- peper en zout
Notities
Bereidingswijze
- Doe het rundergehakt in een ruime kom en kneed er de komijn, ui en eierdooier door. En wat zout en peper. Zet de kom minstens 15 minuten in de koelkast
- Draai de soepballetjes
- Leg de schenkel in de soeppan met 4 liter water en voeg de kruidenbuiltjes toe, breng het aan de kook
- Na 15 minuten koken de soepballetjes toevoegen
- Laat de bouillon in totaal minimaal 1 uur koken
- Was de tomaten. Verwijder de harde kern en pitjes en snijd de tomaten in stukjes
- Schil de winterpeen en snijd in blokjes
- Was de bleekselderij en snijd in plakjes
- Snijd de knoflookteentjes in dunne plakjes
- Schep nu de schenkel en de soepballetjes uit de bouillon in een schaal en dek af met folie
- Zeef de bouillon, voeg 3 liter extra water toe en breng het weer aan de kook
- Voeg nu de blokjes winterpeen, de plakjes bleekselderij, de knoflook teentjes en de gesnipperde ui toe
- Laat dit 15 minuten koken en voeg dan de ontvelde tomaten en de gezeefde tomaten toe
- Laat nog eens 10 minuten zachtjes koken en pureer het dan (helemaal of deels) met de staafmixer
- Voeg de tomatenpuree toe
- Voeg 3 pakken Honing tomatensoep en 1 pak Honig vermicellisoep toe
- Voeg 1 eetlepel suiker en 4 eetlepels ketjap manis toe
- Breng zo nodig op smaak met een beetje extra zout en peper
- Doe de balletjes in de tomatensoep en laat alles nog ongeveer 5 minuten doorwarmen