Om te komen tot een overheerlijke tomatensaus heb je tijd nodig. Het is ideaal als de saus zo’n 2 uur op kan staan
Snipper de ui fijn, snijd de knoflook in heel dunne plakjes en spoel de tak rozemarijn even schoon onder de kraan
Doe de tomatensaus in de breedste pan met een dikke bodem die je hebt
Controleer voordat je de verpakkingen weggooit of er al zout aan de saus is toegevoegd
Is dat het geval; voeg dan in de bereiding van de saus zelf géén zout meer toe
Is het zonder, voeg dan wel zout toe – naar eigen gewoonte of smaak
Doe de uisnippers, de knoflook, de rozemarijntak, een scheut olijfolie en wat rode wijn bij de tomatensaus
Voeg aardig wat peper toe
Roer alles goed door elkaar en zet de saus op een middelhoog vuur
Blijf rustig roeren tot de saus net niet kookt
Als je damp van de saus af ziet komen, zet je de saus op een kleine pit op de laagste stand
Doe geen deksel op de pan en blijf enigszins in de buurt en roer af en toe
De saus wordt lekkerder naarmate er meer vocht verdampt
Iedere keer als de saus wat dikker wordt, leng je deze weer aan met een beetje wijn en olijfolie
Dit proces herhaalt zich in het gunstige geval een keer of vier-vijf
Bereidingswijze (groenten)
De groenten vormen straks lagen, net als de lasagnebladen
Zorg daarom dat je de courgette, prei en tomaten in mooie gelijke plakjes snijdt
Voor mooie handelbare plakjes prei geldt: zorg dat je de prei bij het schoonmaken niet overlangs doorsnijdt
En snijd ze niet te dun. Zeg, een halve centimeter
De tomaten snijd je vanaf het kontje, zodat je zo weinig mogelijk ‘resten’ hebt
Deze resten kun je prima kwijt in de saus
Heb je geen tijd of zin om de groenten te snijden, dan kun je ook Italiaanse roerbakgroenten gebruiken
Niet vergeten deze te roerbakken voor het gebruik
Bereidingswijze (gehakt en de saus)
Rul het gehakt in een koekenpan
Je hoeft geen olie of boter toe te voegen omdat er voldoende vet in het gehakt zit wat vrijkomt tijdens het braden
Voeg wat peper toe
Verwijder de rozemarijntak uit de saus
Meng de saus met het gehakt
De lasagne maken
Maak ruimte op je aanrecht en verzamel alle ingrediënten om je heen: de pan met saus, de gesneden groenten, de plakjes ham, de lasagnebladen en een ovenschaal
Je hoeft de bladen overigens niet voor te koken
Begin met een dun laagje saus op de bodem van de schaal
En als ik schrijf ‘dun’, dan bedoel ik ook dun
Leg er één laag lasagnebladen op, duw de bladen een beetje aan
Dan weer een dun (uitroepteken) laagje saus
Dan leg je plakjes courgette en vervolgens een laag tomatenschijfjes in de ovenschaal, gevolgd door een dun laagje saus, een laag lasagnebladen en weer een dun laagje saus
Dan is de prei aan de beurt, leg de plakjes zo sluitend mogelijk neer en volg weer met een laag tomaten
Nu is het tijd voor een bijzondere smaakmaker – ooit zo ontstaan omdat de ham op moest
Verdeel de ham over de tomatenplakjes en volg weer met een laagje saus
Als je nog voldoende saus overhebt, dan kun je nog een lasagnebladenlaag leggen en de saus in de volgende laag opmaken
Als je niet van kaas en/of bechamelsaus houdt, sluit dan dit lasagnebouwwerk af met nog een laag dungesneden tomaten en bestrijk deze nog even met een beetje olijfolie
Dan kan het de oven in
Voor de liefhebbers van de originele aanpak: bereid de bechamelsaus zoals staat aangegeven op de verpakking
Of maak de bechamelsaus zelf met melk, boter en bloem. De saus wordt verwarmd en over de lasagne gegoten