800 gramzalmfilet met velWilde of zeker Biologische
800gramgroene asperges
2elpijnboompitjes
2elbalsamicoazijn
2elwijnazijn
60mlgevogelte bouillon
40gramParmezaangeschaafd
1elolijfolie
2elghee
2tlzeezout
gemengde pepervan de molen
2tlpaprikapoeder
verse dilleoptioneel
schijfjes citroen
1middelgrote bloemkool
2-3tlfijngemalen knoflook
4elboter
0,5tlzeezout
0,5tlpeper
olijfolie naar smaak
Notities
Bereidingswijze:
Zet een pan op vuur en rooster de pijnboompitten
Doe ze in een schaaltje en zet apart
Doe de balsamico, de wijnazijn en de bouillon in een klein pannetje en laat inkoken (je zou 4 eetlepels dressing moeten overhouden)
Verwarm de oven op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier
Was de groene asperges en breek de achterste stukjes af, leg ze op de bakplaat en besprenkel met de olijfolie (een spray is heel gemakkelijk hiervoor) en eventueel een beetje citroensap (optioneel)
Kruid met peper en zout en een beetje paprika en schuif in de oven voor +/- 8 minuten op 180°C
Bak ondertussen de zalm
Smelt de ghee in een pan op hoog vuur
Dep de vis droog en kruid met peper en zout en de rest van de paprika
Doe de vis in de pan met velkant naar boven en bak +/- 2 minuten
Draai om en bak verder op de velkant tot de gewenste bakwijze
Sommige mensen willen hun zalm echt doorbakken, ik heb hem liever nog glazig in het midden, maar bak hem niet volledig uit in de pan!
Draai het vuur uit en laat hem in de pan verder garen terwijl je de oven op grillstand zet en de asperges in 2 à 3 minuten krokant grillt
Leg de asperges op het bord, leg er de zalm bovenop en doe een lepel van de balsamico 'dressing' langs de rand van het bord
Strooi er wat pijnboompitten en geschaafde Parmezaan over en werk af met een takje verse dille
Bereidingswijze bloemkoolpuree:
Pak de bloemkool en snijd alle bruine en zwarte plekken weg
Verwijder vervolgens de bladeren van de bloemkool en snijd de bloemkool in kleine stukjes
Kook of stoom de bloemkool in een steelpannetje met water gaar, ongeveer 10-15 minuten
Giet het overtollige water na het koken weg met behulp van een deksel of vergiet
Doe vervolgens de bloemkool, boter, knoflook en de overige kruiden in een grote kom en mix tot een gladde puree met een staafmixer
Als je geen staafmixer hebt kan je ingrediënten ook mengen in een blender of keukenmachine
Verdeel in 4 porties en serveer! Garneer eventueel met een beetje olijfolie en extra verse zwarte peper.