Snipper de ui. Schil en snijd de wortel in kleine blokjes. Snijd de champignons in achten. Ris de blaadjes tijm van de takjes en snijd de peterselie grof
Verhit ¾ van de boter in een grote koekenpan en bak de ui, wortel en champignons 5 minuten omscheppend op middelhoog vuur
Voeg de tomatenpuree toe en bak 1 minuut mee
Voeg de bloem toe, roer goed en bak 3 minuten mee
Voeg al roerend 100 ml Madeira (per 4 personen), het hete water en de bouillontablet toe
Voeg de blaadjes tijm, peterselie en de laurier toe
Breng aan de kook en laat 25 minuten op laag vuur zacht koken. Schep af en toe het vet eraf met een schuimspaan en roer regelmatig
Giet de saus door een fijne zeef
Breng de saus opnieuw aan de kook en laat 15 minuten koken
Voeg de rest van de Madeira toe en laat nog ca. 5 minuten koken. Zet het vuur uit
Klop vlak voor het serveren de rest van de boter door de saus met een garde
Bereidingstip: Extra fijne saus? Giet de saus dan na het zeven nog door een kaasdoek.