Schil de aardappelen en snijd of schaaf ze met een kaasschaaf, dunschiller of keukenmachine in zo dun mogelijke plakjes
Snijd de knoflook fijn. Ris de blaadjes van 3/5 van de takjes tijm en rasp de kaas
Meng de knoflook en blaadjes tijm door de aardappel, bestrooi met (versgemalen) peper en eventueel zout en verdeel over de ovenschaal
Schenk de slagroom erover en bestrooi met de kaas.
Bak de aardappelgratin onder het midden van de oven in ca. 1 uur goudgeel en gaar
Dek na 35 minuten losjes af met aluminiumfolie zodat de gratin niet te donker wordt
Controleer na 50 minuten of de gratin gaar is. Dit is het geval als je er gemakkelijk helemaal een mes in kunt steken
Garneer met de rest van de takjes tijm
Bewaartip: Je kunt de gratin 1 dag van tevoren maken. Bereid de gratin voor totdat hij de oven in moet. Bewaar afgedekt in de koelkast. Neem de schaal tijdens het voorverwarmen van de oven uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.