ossobuco-met-tijm-rozemarijn-en-sinaasappel-2-scaled-2

Ossobuco met tijm, rozemarijn en sinaasappel

Bereidingstijd 3 uur 30 minuten
Gang Hoofdgerecht Vlees

Ingrediënten
  

  • 4 kalfsschenkels, van circa 250 – 300 gr per stuk 
  • 25 gram bloem
  • 1 ui gesnipperd
  • 100 gram wortel in kleine blokjes
  • 1 stengel bleekselderij in kleine blokjes
  • 2 el tomatenpuree
  • zout en peper
  • 200 ml rode wijn
  • 200 ml tomatenpassata gezeefde tomaten
  • bak olijfolie
  • boter
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 takjes tijm
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 500 ml warme kalfs- of runderbouillon
  • maizena optioneel

Notities

Bereidingswijze: 
  • Leg de kalfsschenkels op je werkvlak en dep ze droog met keukenpapier.
  • Bestrooi met zout en peper en haal ze daarna door de bloem. Schud overtollig bloem af.
  • Verhit een grote braadpan en bak de schenkels rondom goed bruin aan op middelhoog vuur in een mengsel van een klontje boter en een scheutje bakolijfolie.
  • Bak ze per twee zodat de pan niet te vol zit en ze niet gaan smoren. Haal daarna weer uit de pan
  • Zet het vuur iets lager en fruit de ui, wortel en bleekselderij 5 minuten in het hete vet.
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak nog 1 minuut.
  • Schenk de rode wijn en passata in de pan met de rozemarijn, tijm en sinaasappelrasp en verwarm.
  • Leg de schenkels in het vocht en schenk warme bouillon erbij tot het vlees net onder staat.
  • Zet de pan op het laagste vuur met de deksel iets schuin en laat 2 tot 3 uur stoven tot het vlees helemaal zacht is en van het bot valt.
  • Proef daarna de saus en breng eventueel nog extra op smaak met peper en zout.
  • Vind je de saus nog iets te vloeibaar? Schep dan het vlees eerst uit de pan en laat de saus op hoog vuur inkoken. Daar kun je eventueel ook nog een mengsel van 1 eetlepel maïzena en 1 eetlepel koud water aan toevoegen om verder te binden.
  • Serveer de ossobuco met een royale hoeveelheid van de saus en de bijgerechten naar keuze.
Serveer er aardappelpuree bij.