erwtensoep

Erwtensoep

Gang Soep
Porties 8 personen

Ingrediënten
  

  • 500 gram spliterwten (24 uur weken)
  • 500 gram hele erwten (24 uur weken)
  • 150 gram zuurkoolspek
  • 2 Unox rookworsten
  • 2 pakken erwtensoep honig
  • 3 schouderkarbonades
  • 1 knolselderij gesneden hoeveelheid ca. 500 gram
  • 2 preien
  • 2 grote uien
  • 1 winterpeen
  • 1 bosje selderij
  • 5 liter water indien de soep te dik wordt nog een halve liter toevoegen
  • peper en zout

Notities

Bereidingswijze:
  • Trek een bouillon van de schouderkarbonades of varkenslapjes en de zuurkoolspek in een grote soeppan
  • Kook in een andere pan de spliterwten de hele erwten (Schuim regelmatig af)
  • Laat dit alles circa anderhalf uur zacht koken (af en toe roeren)
  • Snij in de tussentijd de knolselderij in kleine blokjes van 1 bij 1cm.
  • Snij de prei in smalle ringen
  • Snij de uien en winterwortel in ringen en stukjes (niet nodig indien je de hutspot groenten gebruikt)
  • Hak de selderij fijn (pakje of de selderij van de knol zelf)
  • Haal na anderhalf uur het vlees en het zuurkoolspek uit de pan
  • Snijd de karbonades of varkenslapjes in stukjes, en doe het vlees (behalve zuurkoolspek) met alle groenten terug in de pan
  • Laat de soep nog zo`n 30 a 40 minuten zachtjes koken, de blokjes knolselderij zijn dan heel zacht geworden
  • Voeg de 2 pakken erwtensoep(honig) toe
  • Als de soep te dik is leng deze dan aan met nog wat water, ongeveer een halve liter of iets minder
  • Afhankelijk van een verse of Unox rookworst deze 10 minuten mee verwarmen in de soep
  • Uit de soep halen en in plakjes snijden en weer toevoegen aan de soep
  • Dit kan je doen in de laatste 20 minuten kooktijd van de soep
  • Proef de soep en voeg eventueel nog wat zout of peper naar smaak toe
Serveertips
Lekker met roggebrood belegd met de spek uit de soep (of gewoon katenspek bij de slager vandaan).