“Huisgemaakte” Lasagne
Ingrediënten
- 3 pakjes gezeefde tomaten
- 1 rode ui
- 4 teentjes knoflook
- 1 takje verse rozemarijn
- peper
- 100 ml rode wijn
- 500 gram rundergehakt
- 8 rijpe tomaten
- 1 prei
- 1/2 courgette
- 100 gram gesneden ham
- 175 gram lasagnebladen
- 50 gram bechamelsaus
- 500 ml koude melk
- 175 gram geraspte Parmezaanse kaas
Notities
Bereidingswijze (tomatensaus)
- Om te komen tot een overheerlijke tomatensaus heb je tijd nodig. Het is ideaal als de saus zo’n 2 uur op kan staan
- Snipper de ui fijn, snijd de knoflook in heel dunne plakjes en spoel de tak rozemarijn even schoon onder de kraan
- Doe de tomatensaus in de breedste pan met een dikke bodem die je hebt
- Controleer voordat je de verpakkingen weggooit of er al zout aan de saus is toegevoegd
- Is dat het geval; voeg dan in de bereiding van de saus zelf géén zout meer toe
- Is het zonder, voeg dan wel zout toe – naar eigen gewoonte of smaak
- Doe de uisnippers, de knoflook, de rozemarijntak, een scheut olijfolie en wat rode wijn bij de tomatensaus
- Voeg aardig wat peper toe
- Roer alles goed door elkaar en zet de saus op een middelhoog vuur
- Blijf rustig roeren tot de saus net niet kookt
- Als je damp van de saus af ziet komen, zet je de saus op een kleine pit op de laagste stand
- Doe geen deksel op de pan en blijf enigszins in de buurt en roer af en toe
- De saus wordt lekkerder naarmate er meer vocht verdampt
- Iedere keer als de saus wat dikker wordt, leng je deze weer aan met een beetje wijn en olijfolie
- Dit proces herhaalt zich in het gunstige geval een keer of vier-vijf
- De groenten vormen straks lagen, net als de lasagnebladen
- Zorg daarom dat je de courgette, prei en tomaten in mooie gelijke plakjes snijdt
- Voor mooie handelbare plakjes prei geldt: zorg dat je de prei bij het schoonmaken niet overlangs doorsnijdt
- En snijd ze niet te dun. Zeg, een halve centimeter
- De tomaten snijd je vanaf het kontje, zodat je zo weinig mogelijk ‘resten’ hebt
- Deze resten kun je prima kwijt in de saus
- Heb je geen tijd of zin om de groenten te snijden, dan kun je ook Italiaanse roerbakgroenten gebruiken
- Niet vergeten deze te roerbakken voor het gebruik
- Rul het gehakt in een koekenpan
- Je hoeft geen olie of boter toe te voegen omdat er voldoende vet in het gehakt zit wat vrijkomt tijdens het braden
- Voeg wat peper toe
- Verwijder de rozemarijntak uit de saus
- Meng de saus met het gehakt
- Maak ruimte op je aanrecht en verzamel alle ingrediënten om je heen: de pan met saus, de gesneden groenten, de plakjes ham, de lasagnebladen en een ovenschaal
- Je hoeft de bladen overigens niet voor te koken
- Begin met een dun laagje saus op de bodem van de schaal
- En als ik schrijf ‘dun’, dan bedoel ik ook dun
- Leg er één laag lasagnebladen op, duw de bladen een beetje aan
- Dan weer een dun (uitroepteken) laagje saus
- Dan leg je plakjes courgette en vervolgens een laag tomatenschijfjes in de ovenschaal, gevolgd door een dun laagje saus, een laag lasagnebladen en weer een dun laagje saus
- Dan is de prei aan de beurt, leg de plakjes zo sluitend mogelijk neer en volg weer met een laag tomaten
- Nu is het tijd voor een bijzondere smaakmaker – ooit zo ontstaan omdat de ham op moest
- Verdeel de ham over de tomatenplakjes en volg weer met een laagje saus
- Als je nog voldoende saus overhebt, dan kun je nog een lasagnebladenlaag leggen en de saus in de volgende laag opmaken
- Als je niet van kaas en/of bechamelsaus houdt, sluit dan dit lasagnebouwwerk af met nog een laag dungesneden tomaten en bestrijk deze nog even met een beetje olijfolie
- Dan kan het de oven in
- Voor de liefhebbers van de originele aanpak: bereid de bechamelsaus zoals staat aangegeven op de verpakking
- Of maak de bechamelsaus zelf met melk, boter en bloem. De saus wordt verwarmd en over de lasagne gegoten
- Je maakt het af met een laagje geraspte kaas
- In de oven en aan tafel
- De lasagne gaat 30 minuten in de oven
- Laat de bovenkant mooi bruin worden