Maastrichts Zoervleisch (‘zuur vlees’)

Maastrichts Zoervleisch (‘zuur vlees’)

Bereidingstijd 3 uur
Totale tijd 3 uur
Gang Hoofdgerecht Vlees
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 500 gram runderriblappen in stukken gesneden van 3 cm
  • 300 ml blanke azijn
  • 300 ml water
  • 4 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • 2 grote uien in halve ringen gesneden
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 3 plakken ontbijtkoek
  • 4 el appelstroop
  • 1 rundvleesbouillontablet
  • 1 tl zout
  • 1 tl peper
  • 1 klont boter

Notities

Bereidingswijze
  • Marineer het vlees 24 uur in de azijn, water, laurier, kruidnagels, zout en peper
  • Neem het vlees uit de marinade en dep het droog met keukenpapier. Bewaar de marinade
  • Verhit de boter in een stoofpan met dikke bodem en bak het vlees rondom bruin
  • Voeg vervolgens de uien toe en bak mee tot ze mooi bruin zijn
  • Schep de bruine suiker erover
  • Blus af met de marinade en voeg het bouillonblokje toe
  • Breng aan de kook en laat het vlees vervolgens ongeveer 2 uur zacht pruttelen met de deksel schuin op de pan
  • Voeg indien nodig water toe
  • Maak de plakken ontbijtkoek vochtig met wat water en voeg ze vervolgens in stukken toe aan het vlees en laat al roerend binden tot een gladde saus
  • Voeg nu ook de appelstroop toe en breng op smaak met peper en zout
  • Traditioneel wordt Zoervleis geserveerd met frites en appelmoes, maar het is ok lekker met bijvoorbeeld een salade naar Limburgs recept