Maastrichts Zoervleisch (‘zuur vlees’)
Ingrediënten
- 500 gram runderriblappen in stukken gesneden van 3 cm
- 300 ml blanke azijn
- 300 ml water
- 4 laurierblaadjes
- 4 kruidnagels
- 2 grote uien in halve ringen gesneden
- 1 el bruine basterdsuiker
- 3 plakken ontbijtkoek
- 4 el appelstroop
- 1 rundvleesbouillontablet
- 1 tl zout
- 1 tl peper
- 1 klont boter
Notities
Bereidingswijze
- Marineer het vlees 24 uur in de azijn, water, laurier, kruidnagels, zout en peper
- Neem het vlees uit de marinade en dep het droog met keukenpapier. Bewaar de marinade
- Verhit de boter in een stoofpan met dikke bodem en bak het vlees rondom bruin
- Voeg vervolgens de uien toe en bak mee tot ze mooi bruin zijn
- Schep de bruine suiker erover
- Blus af met de marinade en voeg het bouillonblokje toe
- Breng aan de kook en laat het vlees vervolgens ongeveer 2 uur zacht pruttelen met de deksel schuin op de pan
- Voeg indien nodig water toe
- Maak de plakken ontbijtkoek vochtig met wat water en voeg ze vervolgens in stukken toe aan het vlees en laat al roerend binden tot een gladde saus
- Voeg nu ook de appelstroop toe en breng op smaak met peper en zout
- Traditioneel wordt Zoervleis geserveerd met frites en appelmoes, maar het is ok lekker met bijvoorbeeld een salade naar Limburgs recept