witlofsalade

Witlofsalade met Appel, Blauwe Druiven en Gorgonzola

Gang Bijgerechten
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 2 witlof stronkjes gesneden gewicht ongeveer 150 gram
  • 40 gram veldsla
  • 35 gram gorgonzola
  • 25 kleine pitloze blauwe druiven
  • 75 gram rode appel
  • 10 gram tuinkers
  • 25 gram crème fraîche
  • 1 el pompoenpitolie of olijfolie
  • 1 tl ciderazijn
  • zwarte peper uit de molen
  • Handjevol geroosterde pompoenpitten

Notities

Bereidingswijze
  • In een droge koekenpan rooster je de pompoenpitten tot ze goudbruin kleuren en beginnen te ´poppen´. Zet het vuur uit en bewaar de pitten tot gebruik in een bakje
  • Snij de pitloze blauwe druiven door de helft.
  • Snij de gorgonzola in kleine blokjes.
  • Verwijder de stronkjes van de veldsla. Knip de tuinkers af.
  • Was de appel maar schil hem niet. Snij hem in kleine blokjes
  • Snij de harde onderkant van de witlof af en haal met een scherp mes de harde binnenkant eruit. Snij de witlof vervolgens in fijne ringetjes en was de lof goed af met water
  • Laat goed uitlekken in een zeef, of een theedoek, en doe in een kom.
  • Meng de witlof met de veldsla en de tuinkers (hou een klein beetje over als garnering). Doe ook de helft van de druiven, de appel en de pompoenpitten erbij
  • In een apart kommetje maak je de dressing van de crème fraîche, de pompoenpitolie en de ciderazijn.
  • Klop dit even goed door elkaar en voeg een klein beetje zwarte peper toe. Meng alles door elkaar en proef even of je het vind smaken
  • Meng een beetje dressing door de witlofsalade, leg op een bord en strooi de gorgonzola, resterende appel, blauwe druiven en geroosterde pompoenpitten eroverheen.
  • Garneer met het laatste beetje tuinkers en serveer