Boeuf Bourguignon
Ingrediënten
- 1,5 kilo riblappen of sukadelappen in grove stukken
- zout en peper
- 500 gram gerookte spek blokjes
- 4 winterpenen in plakjes
- 1 potje zilveruitjes zoet zuur
- 2-4 el olijfolie
- 250 ml rode wijn Bourgogne
- 500 ml runderbouillon
- 4 stengels bleekselderij
- 8 gram verse tijm
- 4 laurierblaadjes
- 50 gram roomboter
- 500 gram kastanje champignons
- 6-8 sjalotjes
- 600 gram krieltjes
Notities
Bereidingswijze
- Haal de schil van de sjalotjes en snijd ze in kwarten
- Maak de winterpenen schoon en snijd ze in plakjes.
- Maak de bleekselderij schoon en snijd ze in dunne ringen.
- Maak de champignons schoon en halveer grote in tweeën.
- Snijd de runderriblappen in stukken van ca. 2 centimeter. Bestrooi royaal met peper en zout.
- Smelt een klontje boter in een stoofpan, voeg een scheutje olijfolie toe en bak de stukken vlees in een enkele laag rondom bruin. Haal uit ze de pan.
- Voeg eventueel nog wat olijfolie toe en bak de bleekselderij, wortel, champignons en sjalotjes in 3 tot 4 minuten rondom bruin.
- Voeg de spekblokjes toe en bak nog 3 tot 4 minuten mee.
- Doe het vlees terug in de pan en blus af met de rode wijn.
- Schenk de bouillon erbij en steek de tijm en laurier ertussen.
- Breng zachtjes terug aan de kook, zet op laag vuur en stoof 2,5 tot 3 uur, tot het vlees helemaal zacht en gaar is.
- Voeg nu de voorgekookte krieltjes toe.