goulashsoep

Goulashsoep (Oostenrijkse)

Bereidingstijd 4 uur
Totale tijd 4 uur
Gang Soep
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 300 gram runderriblappen
  • 2 uien gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 100 gram spekjes
  • 3 vastkokende aardappels in blokjes
  • 2 rode paprika's in blokjes
  • 1 el milde paprikapoeder
  • 1 tl pittige paprikapoeder of cayennepeper
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 tl kummel (karwijzaad)
  • 1 tl marjolein (marjoraan)
  • 1 rode peper fijngehakt
  • 2 el azijn
  • 1 blikje tomatenpuree klein
  • 400 gram tomatenblokjes blikje
  • 2 runderbouillon tabletten
  • 1 liter water
  • zout en peper naar smaak
  • 1 el olie
  • 1 el boter
  • zuurdesembrood voor erbij

Notities

Bereidingswijze
  • Zet een grote (braad)pan op middelhoog vuur
  • Smelt 1 eetlepel boter en voeg daar 1 el olie aan toe
  • Snijd ondertussen de riblappen in blokjes en kruid ze met zout en peper
  • Zodra de boter en olie heet genoeg zijn, is het tijd om het vlees dicht te schroeien
  • Dit zorgt voor extra smaak aan het gerecht
  • Bak de riblappen in twee porties rondom goudbruin
  • Schep uit de pan en zet apart
  • Doe in dezelfde pan (met de aanbaksels en resterende olie, smaak!) de spekjes en bak tot ze knapperig beginnen te worden
  • Voeg dan de ui, knoflook, chilipeper en paprika toe
  • Bak de groenten glazig
  • Voeg de kruiden en tomatenpuree toe aan het mengsel en bak ongeveer 1 minuut mee, terwijl je af en toe roert
  • Doe vervolgens het vlees terug in de pan, inclusief de bouillonblokjes, laurierblaadjes, azijn en tomatenblokjes
  • Schenk er op het laatst 1 liter water bij
  • Zet de pan op de kleinste pit en laat alles 2 tot 3 uur zachtjes pruttelen
  • Proef na 2 uur of de soep op smaak is en het vlees zacht
  • Voeg eventueel nog wat zout en peper toe
  • Is het vlees nog niet zacht genoeg? Zet de soep dan nog even een uurtje terug op het vuur
  • Is dat wel het geval? Doe dan nu de aardappelblokjes in de pan en laat nog een half uur meekoken
  • Serveer de soep in grote kommen met geroosterd zuurdesembrood
  • Eventueel kun je het geheel nog iets deftiger maken met een paar takjes verse peterselie