Stamppot mosterdkool (spitskool)
Ingrediënten
- 1 hele spitskool 500 gram
- 1 kilo aardappels
- 3 uien in ringen
- 1 teentje knoflook
- 3 el water
- 1 kippenbouillonblokje
- 3 el ketjap manis
- 2 tl grove mosterd
- 1 el Dijon mosterd
- 2 tl kerriepoeder
- 1 klontje boter
Notities
Bereidingswijze:
- Schil de aardappels en snijd ze in middelgrote blokjes. Zet ze in een pan met ruim voldoende water en kook de aardappelen in ongeveer 25 minuten gaar
- Snijd ondertussen reepjes van de spitskool en was deze goed
- Verhit in een hapjespan (of een andere pan met deksel) een beetje boter en fruit hierin het gesnipperde uitje
- Voeg de spitskool en de gehakte knoflook aan de ui toe wanneer deze glazig is geworden
- Roer even goed door en bak nog een paar minuten mee tot de knoflook zijn werk begint te doen
- Verkruimel het halve bouillonblokje boven de spitskool, voeg drie eetlepels water toe en roer nogmaals door
- Draai het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat de spitskool ongeveer 10 minuten stoven. Zorg ervoor dat de kool zacht wordt maar toch een bite houdt
- Giet de gaargekookte aardappels af en voeg er een klontje boter en naar wens wat warme jus aan toe
- Stamp de aardappels fijn tot een puree
- Wanneer de spitskool zacht is geworden voeg je de mosterd, ketjap en het kerriepoeder toe
- Bak nog even drie minuten mee
- Roer de op smaak gebrachte spitskool door de aardappelpuree
- Lekker! Het fijne van deze stamppot is dat je er werkelijk alles bij kunt serveren wat vlees betreft
- Ik maakte er rundervinken bij wat erg goed smaakte