kerriesaus3

Kerriesaus

Gang Sauzen

Ingrediënten
  

  • 500 ml kippen- of visbouillon ligt natuurlijk aan je gerecht
  • 1 flinke sjalot fijngesnipperd
  • 1 flinke teen knoflook kern eruit, platslaan en heel fijn snipperen
  • 40 gram boter
  • 40 gram bloem
  • 2 tl Madras currypoeder
  • 1 flinke scheut room ca 75 ml
  • Peper en zout van de molen

Notities

Bereidingswijze
  • Laat de boter smelten in je pan met stevige bodem en fruit hierin de ui en knoflook glazig.
  • Roer er nu de currypoeder doorheen en laat dit een minuutje meebakken. Kijk uit dat het niet aanbakt!
  • Roer nu terwijl de pan even van het vuur is de bloem door de boter, zodat er een soort bloempapje ontstaat, roer dat zeker een minuut door zodat de bloem wat gaart in de boter.
  • Terug op het vuur roer je in gedeelten de bouillon door de saus totdat hij een mooie lobbigheid heeft.
  • Mooi is om de saus nu te zeven door de bolzeef, voeg room toe dan krijgt hij zijn fluweelachtig uiterlijk.
  • Gebruik je de saus voor een visgerecht, dan kun je naar eigen smaak enkele druppels citroensap erdoor mengen.
  • Maak de saus op smaak met wat versgemalen zout en, liefst witte, peper.
Variaties
  • Je kunt met deze basissaus alle kanten op.
  • Ik heb bijvoorbeeld een pond witte champignons in schijfjes gebakken in wat olie met peper en zout en deze champignons door de saus gemengd, mmm!
  • Maar wat ook erg mooi is: van te voren stukjes rode paprika met zoete appelstukjes en een klein uitje stoven in boter en erbij doen.
  • Dit alleen is al heerlijk, maar het wordt nóg lekkerder als je door de laatste saus tenslotte ook nog wat zoete vruchten mengt zoals stukjes banaan, gewelde rozijntjes en stukjes ananas!