Keto Zalm met gegrilde groene asperges en bloemkoolpuree
Ingrediënten
- 800 gram zalmfilet met vel Wilde of zeker Biologische
- 800 gram groene asperges
- 2 el pijnboompitjes
- 2 el balsamicoazijn
- 2 el wijnazijn
- 60 ml gevogelte bouillon
- 40 gram Parmezaan geschaafd
- 1 el olijfolie
- 2 el ghee
- 2 tl zeezout
- gemengde peper van de molen
- 2 tl paprikapoeder
- verse dille optioneel
- schijfjes citroen
- 1 middelgrote bloemkool
- 2-3 tl fijngemalen knoflook
- 4 el boter
- 0,5 tl zeezout
- 0,5 tl peper
- olijfolie naar smaak
Notities
Bereidingswijze:
Bereidingswijze bloemkoolpuree:
- Zet een pan op vuur en rooster de pijnboompitten
- Doe ze in een schaaltje en zet apart
- Doe de balsamico, de wijnazijn en de bouillon in een klein pannetje en laat inkoken (je zou 4 eetlepels dressing moeten overhouden)
- Verwarm de oven op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier
- Was de groene asperges en breek de achterste stukjes af, leg ze op de bakplaat en besprenkel met de olijfolie (een spray is heel gemakkelijk hiervoor) en eventueel een beetje citroensap (optioneel)
- Kruid met peper en zout en een beetje paprika en schuif in de oven voor +/- 8 minuten op 180°C
- Bak ondertussen de zalm
- Smelt de ghee in een pan op hoog vuur
- Dep de vis droog en kruid met peper en zout en de rest van de paprika
- Doe de vis in de pan met velkant naar boven en bak +/- 2 minuten
- Draai om en bak verder op de velkant tot de gewenste bakwijze
- Sommige mensen willen hun zalm echt doorbakken, ik heb hem liever nog glazig in het midden, maar bak hem niet volledig uit in de pan!
- Draai het vuur uit en laat hem in de pan verder garen terwijl je de oven op grillstand zet en de asperges in 2 à 3 minuten krokant grillt
- Leg de asperges op het bord, leg er de zalm bovenop en doe een lepel van de balsamico ‘dressing’ langs de rand van het bord
- Strooi er wat pijnboompitten en geschaafde Parmezaan over en werk af met een takje verse dille
Bereidingswijze bloemkoolpuree:
- Pak de bloemkool en snijd alle bruine en zwarte plekken weg
- Verwijder vervolgens de bladeren van de bloemkool en snijd de bloemkool in kleine stukjes
- Kook of stoom de bloemkool in een steelpannetje met water gaar, ongeveer 10-15 minuten
- Giet het overtollige water na het koken weg met behulp van een deksel of vergiet
- Doe vervolgens de bloemkool, boter, knoflook en de overige kruiden in een grote kom en mix tot een gladde puree met een staafmixer
- Als je geen staafmixer hebt kan je ingrediënten ook mengen in een blender of keukenmachine
- Verdeel in 4 porties en serveer! Garneer eventueel met een beetje olijfolie en extra verse zwarte peper.