Aardappelgratin met tijm

Aardappelgratin met tijm

Bereidingstijd 1 uur 30 min
Gang Bijgerechten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 kilo Gourmandine aardappelen
  • 1 teen knoflook
  • 5 takjes verse tijm
  • 150 gram Zwitserse Gruyère
  • 250 ml verse slagroom
  • peper en zout

Notities

Bereidingswijze:
  • Verwarm de oven voor op 180 °C
  • Schil de aardappelen en snijd of schaaf ze met een kaasschaaf, dunschiller of keukenmachine in zo dun mogelijke plakjes
  • Snijd de knoflook fijn. Ris de blaadjes van 3/5 van de takjes tijm en rasp de kaas
  • Meng de knoflook en blaadjes tijm door de aardappel, bestrooi met (versgemalen) peper en eventueel zout en verdeel over de ovenschaal
  • Schenk de slagroom erover en bestrooi met de kaas.
  • Bak de aardappelgratin onder het midden van de oven in ca. 1 uur goudgeel en gaar
  • Dek na 35 minuten losjes af met aluminiumfolie zodat de gratin niet te donker wordt
  • Controleer na 50 minuten of de gratin gaar is. Dit is het geval als je er gemakkelijk helemaal een mes in kunt steken
  • Garneer met de rest van de takjes tijm
 
Bewaartip: Je kunt de gratin 1 dag van tevoren maken. Bereid de gratin voor totdat hij de oven in moet. Bewaar afgedekt in de koelkast. Neem de schaal tijdens het voorverwarmen van de oven uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.