Bloemkool ovenschotel met kip
Ingrediënten
- 1 kilo kipfilet
- 800 gram kruimige aardappels geschild
- 1 bloemkool groot
- 2 el kipkruiden
- 1 el zwarte peper uit de molen
- 1 tl paprikapoeder
- 4 tenen knoflook
- 1 el olijfolie
- 1 klontje boter
- 1 handje verse koriander fijngehakt
- 150 gram geraspte oven kaas
- voor de saus:
- 70 gram boter
- 4 el bloem
- 1 kip bouillonblokje
- 750 ml warm water
- 250 ml kookroom
- zeezout naar smaak
- zwarte peper uit de molen
- 1/2 tl chilivlokken
- 1 handje verse koriander gehakt
Notities
Bereidingswijze
Snijd de geschilde aardappelen in kleine stukjes van ongeveer een centimeter
De bloemkool maak je schoon en snijd je in kleine roosjes
Hussel de aardappel en bloemkool door elkaar en doe ze in je ovenschaal
Snijd de kipfilet in blokjes van 2 bij 2 centimeter
Voeg de kruiden en knoflook toe
Verhit een (gietijzeren) pan. De pan moet heel heet kunnen worden
Je roerbakt de kip met kruiden en knoflook op hoog vuur even voor een minuut of vijf
De kruiden komen dan beter tot hun recht en de knoflook smaakt lekkerder als deze wat aangebakken is
De kip krijgt er een extra mooi kleurtje van. Het is niet de bedoeling dat je de kip gaar bakt!
Verwarm de oven voor op 180 graden
Nu is het tijd om de saus te maken
Verhit de boter en bloem en bak deze voor een paar minuten. Roeren doe je het makkelijkste met een garde
Daarna verkruimel je het bouillonblokje in de pan en doe je er beetje voor beetje al roerende het water bij
Daarna kan ook de room erbij
Breng de saus voor de bloemkool ovenschotel aan de kook
Breng het ondertussen op smaak met wat zeezout (eerst even proeven!), wat zwarte peper uit de molen en de chilivlokken
Na een paar minuten koken is de saus wat dikker
Zet het vuur uit en roer er de fijngehakte verse koriander of peterselie door
Meng de stukjes kip door de aardappel en bloemkool
Probeer de aardappel zoveel mogelijk onderin de schaal te duwen. Dan garen ze goed in de saus
Giet de saus over de bloemkool ovenschotel
Strooi de kaas er over heen
Bak de bloemkool ovenschotel op 180 graden 4D warmte af in ongeveer 1 uur en 15 minuten
Voila! Laat de bloemkool ovenschotel een klein beetje afkoelen en strooi de fijngehakte verse koriander of peterselie er overheen
De bovenkant is een beetje krokant. Onder het krokante laagje vindt je de lekkere saus met aardappelen, kip en bloemkool