borscht

Borsjt met dille en sour cream

Bereidingstijd 1 uur 45 minuten
Gang Soep
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 2 rode uien
  • 600 gram rauwe rode bieten
  • 2 kruimige aardappelen
  • 200 gram winterpeen
  • 2 el rodewijnazijn
  • 2 tenen knoflook
  • 1 gedroogd laurierblaadje
  • 380 ml krachtige vleesfond
  • 20 gram ongezouten roomboter
  • 2 pimentkorrels
  • 1 vleesbouillontablet
  • 700 ml kraanwater
  • 3 takjes verse dille
  • 4 el sour cream
  • peper en zout

Notities

Bereidingswijze:
  • Snipper de ui en snijd de knoflook fijn
  • Schil de bieten (eventueel met keukenhandschoenen aan) en de aardappelen en snijd alles in blokjes van 2-3 cm
  • Snijd de winterpeen in de lengte in kwarten en snijd in stukjes van 1 cm
  • Verhit de boter in een soeppan en fruit de ui 3 minuten
  • Voeg de knoflook, biet, aardappel en laurier toe en bak 5 minuten op laag vuur
  • Maal met een vijzel de pimentkorrels fijn of plet ze met het lemmet van een keukenmes en voeg toe aan de groenten
  • Voeg de azijn, fond en bouillontablet toe
  • Voeg het water toe
  • Breng aan de kook en laat de soep 45-60 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan, tot de bieten gaar zijn
  • Verwijder de laurier
  • Pureer de soep met een staafmixer
  • Breng op smaak met peper en eventueel zout
  • Snijd de dille fijn
  • Schep de soep in kommen, bestrooi met dille en schep een lepel sour cream in elke kom