Borsjt met dille en sour cream
Ingrediënten
- 2 rode uien
- 600 gram rauwe rode bieten
- 2 kruimige aardappelen
- 200 gram winterpeen
- 2 el rodewijnazijn
- 2 tenen knoflook
- 1 gedroogd laurierblaadje
- 380 ml krachtige vleesfond
- 20 gram ongezouten roomboter
- 2 pimentkorrels
- 1 vleesbouillontablet
- 700 ml kraanwater
- 3 takjes verse dille
- 4 el sour cream
- peper en zout
Notities
Bereidingswijze:
- Snipper de ui en snijd de knoflook fijn
- Schil de bieten (eventueel met keukenhandschoenen aan) en de aardappelen en snijd alles in blokjes van 2-3 cm
- Snijd de winterpeen in de lengte in kwarten en snijd in stukjes van 1 cm
- Verhit de boter in een soeppan en fruit de ui 3 minuten
- Voeg de knoflook, biet, aardappel en laurier toe en bak 5 minuten op laag vuur
- Maal met een vijzel de pimentkorrels fijn of plet ze met het lemmet van een keukenmes en voeg toe aan de groenten
- Voeg de azijn, fond en bouillontablet toe
- Voeg het water toe
- Breng aan de kook en laat de soep 45-60 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan, tot de bieten gaar zijn
- Verwijder de laurier
- Pureer de soep met een staafmixer
- Breng op smaak met peper en eventueel zout
- Snijd de dille fijn
- Schep de soep in kommen, bestrooi met dille en schep een lepel sour cream in elke kom