Bruine bonensoep
Ingrediënten
- 500 gram gedroogde bruine bonen
- 2 bouillonblokjes
- 3 laurierblaadjes
- bosjes bladselderij schoongemaakt en fijngesneden
- 1/4 knolselderij geschild en in blokjes
- 1 winterpeen geschild en in blokjes
- 1 prei alleen het witte gedeelte, schoongemaakt en in ringen
- 150 gram rookspek
- 1 verse rookworst
- 1 pakje Honig Bruine bonensoep
Notities
Bereidingswijze
Een dag van te voren; Spoel de gedroogde bruine bonen goed af met koud water en doe ze in een ruime pan met water.
Zorg dat ze royaal onderstaan. Laat de bonen een nacht weken
Spoel de bonen de volgende dag af met koud water en doe ze in een soeppan met ruim water
Breng aan de kook en zet het vuur dan laag met de deksel op de pan
Schep bovendrijvend schuim weg. Laat zachtjes pruttelen tot de bonen bijna gaar zijn
Vul het vocht indien nodig aan tot 2 liter
Bind de helft van het bosje selderij bij elkaar met een stukje keukentouw
Voeg de gesneden groenten, bij elkaar gebonden bosje selderij, laurierblad en rookspek toe aan de bonen en laat de soep zachtjes verder pruttelen, tot de bonen en groenten heel zacht zijn en het rookspek boterzacht is
Dit duurt zeker een uur.
Warm de laatste 15 tot 20 minuten de rookworst mee in de soep
Verwijder het bosje selderij en de laurierblaadjes uit de soep en haal het vlees eruit
Pureer de soep half, zodat de bonen en groenten nog deels zichtbaar blijven
Snijd het rookspek fijn en de rookworst in plakjes
Hak de overige selderij fijn. Voeg het vlees en de selderij toe aan de soep en warm nog even door