coqsudder

Coq au vin

Totale tijd 2 uur
Gang Hoofdgerecht Vlees
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 8 kip drumsticks
  • 250 gram champignons
  • 1 winterpeen
  • 2 uien
  • 100 gram ontbijtspek
  • 400 gram sperziebonen
  • 5 el bloem
  • peper en zout
  • 0,5 tl paprikapoeder
  • 1 tl tijm
  • 250 ml rode wijn
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 350 ml water
  • boter om in te bakken

Notities

Bereidingswijze:
  • Meng de bloem met paprikapoeder en een flinke snuf peper en zout.
  • Wentel de kip goed in de bloem en zorg dat zoveel mogelijk bloem aan de kip blijft plakken.
  • Snijd de champignons en ui in plakjes.
  • Schil de winterpeen en snijd deze ook in plakjes.
  • Snijd het ontbijtspek in reepjes.
  • Kook de sperziebonen beetgaar.
  • Verhit een beetje boter in de pan en bak de drumsticks kort, maar goudbruin aan de buitenkant in ongeveer 5 minuten.
  • Haal vervolgens de drumsticks uit de pan. Indien er nog wat bloem in de pan zit, laat dit gewoon zitten.
  • Bak vervolgens in dezelfde pan met de overgebleven boter het ontbijtspek, winterpeen, champignons en ui ongeveer 3 minuten.
  • Voeg vervolgens wijn, een bouillonblokje, tomatenblokjes, tijm en stap voor stap het water toe.
  • Kook 5-10 minuten op hoog vuur en voeg de kipdrumsticks en de sperziebonen toe (je kunt de sperziebonen ook apart serveren met een snufje boter en nootmuskaat) en laat vervolgens ongeveer 45 minuten stoven. De wijnsaus zal in deze tijd goed indikken.
  • Tip: Dikt de saus niet voldoende in? Gebruik dan een beetje van de overgebleven bloem of wat maïzena om de saus in te dikken. Los dit eerst in een kommetje met water op voordat het aan de coq au vin toegevoegd wordt.