Goulashsoep (Oostenrijkse)
Ingrediënten
- 300 gram runderriblappen
- 2 uien gesnipperd
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 100 gram spekjes
- 3 vastkokende aardappels in blokjes
- 2 rode paprika's in blokjes
- 1 el milde paprikapoeder
- 1 tl pittige paprikapoeder of cayennepeper
- 2 laurierblaadjes
- 1 tl kummel (karwijzaad)
- 1 tl marjolein (marjoraan)
- 1 rode peper fijngehakt
- 2 el azijn
- 1 blikje tomatenpuree klein
- 400 gram tomatenblokjes blikje
- 2 runderbouillon tabletten
- 1 liter water
- zout en peper naar smaak
- 1 el olie
- 1 el boter
- zuurdesembrood voor erbij
Notities
Bereidingswijze
- Zet een grote (braad)pan op middelhoog vuur
- Smelt 1 eetlepel boter en voeg daar 1 el olie aan toe
- Snijd ondertussen de riblappen in blokjes en kruid ze met zout en peper
- Zodra de boter en olie heet genoeg zijn, is het tijd om het vlees dicht te schroeien
- Dit zorgt voor extra smaak aan het gerecht
- Bak de riblappen in twee porties rondom goudbruin
- Schep uit de pan en zet apart
- Doe in dezelfde pan (met de aanbaksels en resterende olie, smaak!) de spekjes en bak tot ze knapperig beginnen te worden
- Voeg dan de ui, knoflook, chilipeper en paprika toe
- Bak de groenten glazig
- Voeg de kruiden en tomatenpuree toe aan het mengsel en bak ongeveer 1 minuut mee, terwijl je af en toe roert
- Doe vervolgens het vlees terug in de pan, inclusief de bouillonblokjes, laurierblaadjes, azijn en tomatenblokjes
- Schenk er op het laatst 1 liter water bij
- Zet de pan op de kleinste pit en laat alles 2 tot 3 uur zachtjes pruttelen
- Proef na 2 uur of de soep op smaak is en het vlees zacht
- Voeg eventueel nog wat zout en peper toe
- Is het vlees nog niet zacht genoeg? Zet de soep dan nog even een uurtje terug op het vuur
- Is dat wel het geval? Doe dan nu de aardappelblokjes in de pan en laat nog een half uur meekoken
- Serveer de soep in grote kommen met geroosterd zuurdesembrood
- Eventueel kun je het geheel nog iets deftiger maken met een paar takjes verse peterselie