Groningse watergruwel (krentjebrij)
Ingrediënten
- 250 gram (parel)gort of vluggort
- 3 liter water
- sap en schil van 2 citroenen
- 3 kaneelstokjes
- 250 gram krenten
- 250 gram rozijnen
- 200 gram suiker
- 4 zakjes vanillesuiker
- 1 liter rode bessensap
- zout
Notities
Bereidingswijze
- Was de (parel)gort in een zeef en zet het te week in ruim water, liefst minimaal een nacht of
- Was de vluggort in een zeef en zet het een paar uur te week in ruim water of bessen(jenever).
- Kook de gort, met zout, de kaneelstokjes en het citroenschil (geraspt) in een uur tot 1,5 uur gaar. Ik doe de kaneelstokjes en het citroen schil in filterzakjes om het er later makkelijker uit te kunnen halen.
- Na het koken verwijder je de citroenschil en de kaneelstokjes.
- Week tijdens het koken van de gort, de krenten en rozijnen (eventueel in oude thee of zelfs bessenjenever).
- Voeg de bessensap, de spa van de citroenen, de suiker en de vanillesuiker toe. En ook de afgegoten rozijnen en krenten. Goed roeren zodat de suiker goed oplost.
- Kook alles nog ongeveer een half uur.
- Eet de watergruwel gelijk warm of laat hem volledig afkoelen, om hem echt koud te eten.