Jachtschotel met rundvlees

Jachtschotel met rundvlees

Bereidingstijd 4 uur
Totale tijd 4 uur
Gang Hoofdgerecht Vlees, Ovenschotels
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 600 gram sukadelappen (of magere riblappen)
  • 2 grote uien
  • 3 el zilveruitjes
  • 2,5 dl rode wijn
  • peper
  • 3 laurierblaadjes
  • 5 kruidnagels
  • 7 jenerverbessen
  • eventueel maïzena
  • 1 kilo rode kool met appel zakken
  • 1,2 kilo kruimige aardappels
  • 2 dl melk
  • nootmuskaat
  • boter

Notities

Bereidingswijze
  • Snijd het vlees in dobbelstenen.
  • Pel en snipper de uien.
  • Kneus de jeneverbessen of snijd ze met de punt van een mesje voorzichtig in.
  • Verwarm de wijn even bv. in de magnetron.
  • Bak het vlees in porties in hete margarine of olie rondom bruin.
  • Voeg dan de ui toe en laat die ook even kleuren. Voeg nu de zilveruitjes, peper, laurierblaadjes, kruidnagels en jeneverbessen toe. De laurierblaadjes breek ik meestal in stukken en doe die samen met de kruidnagels en de jeneverbessen in een koffiefilterzakje dat ik in de pan leg. Dat scheelt aan het eind veel speur- en viswerk.
  • Roer het goed door en giet de warme wijn erover.
  • Laat nu met de deksel op de pan op zeer laag vuur zeker 3 uur stoven.
  • Schil ondertussen de aardappels en kook ze gaar. Giet ze af.
  • Verwarm de melk even bv. in de magnetron.
  • Stamp de aardappels met een pureestamper en roer er de warme melk en een klontje margarine door. Breng de puree op smaak met nootmuskaat.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Als het vlees gaar is verwijder dan de kruidnagels, jeneverbessen en de laurierblaadjes. Bind het vocht eventueel met wat aangemaakte maizena, het moet niet te dun zijn.
  • Doe nu het vlees en het stoofvocht over in een ovenschaal en bedek het met een laag rode kool, daarop komt de aardappelpuree. Strooi er wat paneermeel overheen en leg er wat klontjes margarine op.
  • Bak het gerecht in ca. 30-45 minuten mooi goudbruin.