Madeirasaus
Ingrediënten
- 1 middelgrote ui
- 1 wortel
- 100 gram champignons
- 1 takje verse tijm
- 2 takjes verse platte peterselie
- 80 gram ongezouten roomboter
- 2 el tomatenpuree
- 3 el patentbloem
- 130 ml Madeira wijn
- 700 ml heet water
- 1,5 runderbouillontablet
- 2 laurierblaadjes
Notities
Bereidingswijze:
- Snipper de ui. Schil en snijd de wortel in kleine blokjes. Snijd de champignons in achten. Ris de blaadjes tijm van de takjes en snijd de peterselie grof
- Verhit ¾ van de boter in een grote koekenpan en bak de ui, wortel en champignons 5 minuten omscheppend op middelhoog vuur
- Voeg de tomatenpuree toe en bak 1 minuut mee
- Voeg de bloem toe, roer goed en bak 3 minuten mee
- Voeg al roerend 100 ml Madeira (per 4 personen), het hete water en de bouillontablet toe
- Voeg de blaadjes tijm, peterselie en de laurier toe
- Breng aan de kook en laat 25 minuten op laag vuur zacht koken. Schep af en toe het vet eraf met een schuimspaan en roer regelmatig
- Giet de saus door een fijne zeef
- Breng de saus opnieuw aan de kook en laat 15 minuten koken
- Voeg de rest van de Madeira toe en laat nog ca. 5 minuten koken. Zet het vuur uit
- Klop vlak voor het serveren de rest van de boter door de saus met een garde