madeirasaus

Madeirasaus

Bereidingstijd 1 uur 10 minuten
Gang Sauzen
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 middelgrote ui
  • 1 wortel
  • 100 gram champignons
  • 1 takje verse tijm
  • 2 takjes verse platte peterselie
  • 80 gram ongezouten roomboter
  • 2 el tomatenpuree
  • 3 el patentbloem
  • 130 ml Madeira wijn
  • 700 ml heet water
  • 1,5 runderbouillontablet
  • 2 laurierblaadjes

Notities

Bereidingswijze:
  • Snipper de ui. Schil en snijd de wortel in kleine blokjes. Snijd de champignons in achten. Ris de blaadjes tijm van de takjes en snijd de peterselie grof
  • Verhit ¾ van de boter in een grote koekenpan en bak de ui, wortel en champignons 5 minuten omscheppend op middelhoog vuur
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak 1 minuut mee
  • Voeg de bloem toe, roer goed en bak 3 minuten mee
  • Voeg al roerend 100 ml Madeira (per 4 personen), het hete water en de bouillontablet toe
  • Voeg de blaadjes tijm, peterselie en de laurier toe
  • Breng aan de kook en laat 25 minuten op laag vuur zacht koken. Schep af en toe het vet eraf met een schuimspaan en roer regelmatig
  • Giet de saus door een fijne zeef
  • Breng de saus opnieuw aan de kook en laat 15 minuten koken
  • Voeg de rest van de Madeira toe en laat nog ca. 5 minuten koken. Zet het vuur uit
  • Klop vlak voor het serveren de rest van de boter door de saus met een garde
 
Bereidingstip: Extra fijne saus? Giet de saus dan na het zeven nog door een kaasdoek.